Stepanović: sudija Popović bio nadležan za dodeljivanje Lazarevićevog predmeta

Stepanović: sudija Popović bio nadležan za dodeljivanje Lazarevićevog predmeta

Palata pravde (foto: KRIK)

Aleksandar Stepanović, predsednik Višeg suda u Beogradu, poslao je demanti KRIK-u u kojem tvrdi da nije imao veze sa time što je sudski predmet Branka Lazarevića dodeljen upravo sudiji Danku Lauševiću – mada KRIK nije ni objavio da mu je on dodelio predmet. Stepanović kaže da je tada, kao predsednik Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, za dodeljivanje predmeta bio odgovoran Rastko Popović, sada sudija Apelacionog suda u Beogradu. U demantiju, Stepanović ne objašnjava zbog čega suđenje Lazareviću nije povereno sudijama koji sude članovima Šarićeve grupe u predmetima za šverc kokaina i pranje novca. Demanti predsednika Višeg suda u Beogradu možete pročitati ovde.

Piše: Bojana Jovanović

Današnji demanti predsednika suda i dalje ne objašnjava zbog čega je slučaj protiv bivšeg Dačićevog šefa kabineta Branka Lazarevića zaobišao sudiju Sinišu Petrovića koji sudi u predmetima koji se tiču Darka Šarića.

Ova odluka je neočekivana s obzirom da je Lazarević bio optužen kao član Šarićeve grupe, a postupke protiv ove grupe za šverc kokaina i pranje novca već je vodio sudija Petrović. 

Umesto toga, predmet je stigao u ruke sudije Danka Lauševića koji je potom  iz njega izbacio ključne dokaze tužilaštva, prisluškivane telefonske razgovore, a zatim oslobodio Branka Lazarevića. Vrhovni kasacioni sud je utvrdio da je Laušević prekršio zakon kada je izbacio dokaze. Interesantno je da je ranije isti sudija sudio u aferi poznatoj kao “kofer” kada je takođe oslobodio Dačićeve saradnike kojima se sudilo za primenje mita.

Stepanović, u odgovoru koji je danas poslao KRIK-u, demantuje da je umešan u to što je Lauševiću dodeljen predmet – mada novinari KRIK-a nisu nigde u današnjem tekstu o ovom slučaju objavili da je Stepanović dodeljivao ovaj predmet.

Stepanović tvrdi da je neistinit sledeći deo KRIK-ovog teksta: „Iz Višeg suda u Beogradu tvrde za KRIK da je pukom slučajnošću Lazarevićev predmet dopao baš Lauševiću.’Predmet je automatski dodeljen sudiji Danku Lauševiću koji je bio na redu za dobijanje novih predmeta’, kažu iz suda. Tvrde da to nije bila odluka predsednika suda Aleksandra Stepanovića.“

U demantiju, Stepanović kaže da on ni na koji način ne odlučuje o dodeljivanju predmeta i navodi da to čine predsednici Odeljenja za organizovani kriminal. U trenutku kada je formiran predmet protiv Lazarevića, piše dalje, predsednik odeljenja bio je sudija Rastko Popović, koji je sada u Apelacionom sudu u Beogradu.

„U konkretnom slučaju, nakon što je optuženi predlog od strane Tužilaštva za organizovani kriminal podnet Posebnom odeljenju za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu dana 18.08.2014. godine i istog dana zaveden pod brojem K.Po1 83/14, to je predmet od strane tadašnjeg predsednika odeljenja sudije Rastka Popovića automatski dodeljen sudiji Danku Lauševiću koji je bio na redu za dobijanje u rad novih predmeta“, piše u odgovoru suda koji je potpisao Stepanović.

„Na osnovu svega navedenog zaključuje se da predsednik Višeg suda u Beogradu ne dodeljuje predmete u rad sudijama Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, već se isti automatski dodeljuju prema redosledu za dobijanje u rad novih predmeta, a od strane predsednika odeljenja“, piše dalje.

U demantiju Višeg suda, međutim, i dalje nema objašnjenja zbog čega je predmet protiv Branka Lazarevića koji je optužen kao član Šarićeve kriminalne organizacije nije dodeljen sudiji Petroviću – već je išao na automatsku dodelu. 

KRIK je u nekoliko navrata tražio od Višeg suda informacije o tome na koji način je slučaj protiv Lazarevića završio u rukama sudije Lauševića, ali su odgovori bili neodređeni.

U dopisu iz jula ove godine, navedeno je da ovaj sud ne poseduje dokument na osnovu kojeg je predmet dodeljen sudiji Lauševiću, tako da iznenađuje i današnji dopis predsednika suda Aleksandra Stepanovića u kome se navodi da je odluku o tome doneo sudija Rastko Popović.

Demanti Aleksandra Stepanovića pročitajte ovde.

Pročitajte KIRK-ovu priču o suđenju Lazareviću.

Comments are closed.