Stefanović: Vukotić uhapšen u Turskoj, proteran u Srbiju

Stefanović: Vukotić uhapšen u Turskoj, proteran u Srbiju

Jovan Vukotić (foto: fejsbuk)

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović potvrdio je medijske napise da je Jovan Vukotić, koga bezbednosne službe označavaju kao vođu škaljarskog kriminalnog klana, uhapšen u Turskoj i proteran u Srbiju. Stefanović je rekao da se protiv Vukotića vodi postupak u Srbiji.

Piše: Bojana Jovanović

„Ono što mogu da vam kažem je da je ovo lice uhapšeno u Turskoj, da je proterano iz Turske, da je proterano u Republiku Srbiju, da je u Republici Srbiji u toku krivični postupak protiv ovog lica, a za ovim licem traga i Grčka zbog sumnje da je švercovao, odnosno da je bio u lancu trgovine 135 kilograma kokaina“, rekao je Stefanović na današnjoj konferenciji za novinare.

Stefanović je naveo da ne može da iznosi više detalja jer se protiv Vukotića u Srbiji trenutno vodi krivični postupak.

Vukotiću je određen pritvor zbog sumnje da je falsifikovao dokumenta i sutra bi trebalo da bude saslušan, rečeno je Insajderu u Drugom osnovnom tužilaštvu u Beogradu.

Srpski i crnogorski mediji objavili su sinoć da je Jovan Vukotić juče ujutru uhapšen u turskom gradu Antaliji i da je kod sebe imao falsifikovana dokumenta. Vukotić je, kako su pisali, tokom jučerašnjeg dana isporučen Srbiji.

Iako su pojedini mediji objavili da su sa Vukotićem uhapšeni njegov brat Igor i Stevan Stamatović, za kojima tragaju crnogorski istražni organi, Stefanović danas nije pominjao druga imena navodeći da je u Srbiju proteran samo Jovan Vukotić.

Jovana Vukotića su srpske bezbednosne službe označile kao jednog od vođa škaljarskog kriminalnog klana iz Kotora, koji se bavi međunarodnim švercom kokaina.

Kriminalna prošlost

Prema dokumentaciji koju poseduju novinari KRIK-a Vukotić je osuđivan nekoliko puta, ali nijednom zbog droge. U 2009. osuđen je na skoro dva meseca zatvora zbog nasilja u porodici.

U februaru 2014. osuđen je na godinu dana zatvora zbog pomaganja pri pokušaju ubistva u pucnjavi koja se dogodila dvanaest godina ranije. Tada je na poziv prijatelja došao u noćni klub i doneo pištolje iz kojih je njegov prijatelj pucao na muzičare i vlasnika kluba i pritom ranio jednog od njih. Ova presuda postala je pravosnažna u septembru 2014. godine, ali je Vukotić izbegavao odlazak u zatvor. Dva meseca kasnije policija ga je uhapsila na graničnom prelazu Sitnica kada je u „mercedesu“ pokušavao da izađe iz Crne Gore i sprovela ga na odsluženje kazne.

Vukotiću se sudilo izbog pucnjave u diskoteci „Madam Koko“ kada je ranjen pripadnik obezbeđenja. Vukotić je na kraju ovog postupka bio oslobođen, dok su na zatvorske kazne osuđeni njegov brat Igor i Jovan Jovanović, za koje bezbednosne službe takođe tvrde da su članovi škaljarskog klana.

Protiv Vukotića se vodila i istraga zbog sumnje da je kao direktor i osnivač firme „V2“ iz Podgorice utajio porez.

Sukobi klanova

Škaljarski klan na čijem je Vukotić čelu bavi se međunarodnim švercom kokaina i blisko sarađuje sa grupom koju predvodi čuveni srpski kriminalac Luka Bojović.

Članovi klana učestvovali su u brojnim obračunima sa suparničkim grupama zbog preuzimanja vođstva u krijumčarenju droge.

Od 2014. škaljarski klan u sukobu je sa kavačkom grupom, takođe iz Kotora. Tada je u Valensiji nestalo više od 200 kilograma kokaina koji je navodno pripadao kavačkom klanu. U ratu koji još traje ubijeno je više 15 pripadnika obe kriminalne grupe. Detalje pogledajte u „Crnoj knjizi“ – bazi mafijaških ubistava.

I sam Vukotić bio je meta napada. Na njega je pucano 2008, a pet godina kasnije na njegovu kuću u Kotoru bačena je bomba.

Oba klana, osim u Crnoj Gori, aktivna su i u Srbiji gde se odigravaju obračuni, ali i vode sudski postupci protiv njihovih pripadnika.

Tako, u junu prošle godine u beogradskom restoranu „Durmitor“ uhapšeno je 10 osoba zbog nedozvoljene proizvodnje, nošenja i trgovine oružjem i eksplozivnim materijama, koji se dovode u vezu sa škaljarskim klanom. Optužene su tri osobe, a postupak je i dalje u toku.

Grupi koja je bliska „škaljarcima“ sudi se i zbog iznude u slučaju „Havana“. Detaljnije o tome pročitajte na ovom linku.

Comments are closed.