Stefanović: Slučaj Savamala će biti rešen

Stefanović: Slučaj Savamala će biti rešen

Nebojša Stefanović

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da će slučaj rušenja objekata u beogradskom kvartu Savamala biti rešen i da je tužilaštvu dostavljen izveštaj o propustima u radu policije.

Izvor: Beta, KRIK

„Ovaj slučaj biće rešen, nema dileme. Sektor unutrašnje kontrole započeo je prikupljanje određenih informacija i on je dostavio tužilaštvu izveštaj o propustima u radu policije“, rekao je Stefanović na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i dodao da ne može ništa više da kaže pošto je istraga u toku.

On je naveo da će tužilaštvo definisati ko je načinio propust i kakav. Stefanović odboru danas podnosi izveštaj o radu MUP-a.

Aprila prošle godine bagerima su porušeni privatni objekti u Hercegovačkoj ulici. Osobe maskirane fantomkama koje su učestvovale u rušenju vezivale su građane koji su se zatekli na licu mesta, legitimisali ih i oduzimali im telefone.

Građani su zvali policiju koja je, međutim, odbila da dođe na mesto događaja. Tadašnji Zaštitnik građana Saša Janković obavio je kontrolu rada policije i utvrdio da je policija imala naređenje da ne postupa. Zatražio je od MUP-a da otkrije ko je odgovoran što policija nije radila po zakonu, ali javnost do danas nije obaveštena o njenim rezultatima.

Više javno tužilaštvo u Beogradu oglasilo se tek deset dana nakon rušenja saopštenjem da je prošlo previše vremena da bi uviđaj bio izvršen.

Gradski čelnici negirali su umešanost u rušenje. Tadašnji premijer Aleksandar Vučić izjavio je da su za rušenje odgovorni najviši organi grada Beograda, ali nije želeo da imenuje osobe koje su naložile i koordinisale rušenje.

Marija Mali, bivša supruga gradonačelnika Beograda Siniše Malog, rekla je za KRIK da joj se suprug pohvalio kako je učestvovao u rušenju u Savamali. Uradio je to, navodi, da otkloni smetnje izgradnji kapitalnog projekta.

Nakon više od godinu dana predistražnog postupka, Više javno tužilaštvo u Beogradu je početkom jula saopštilo da nije nadležno za slučaj Savamala i on je tada prešao u Prvo osnovno tužilaštvo.

Ovo tužilaštvo zatražilo je početkom avgusta od MUP-a, Direkcije policije i Uprave kriminalističke policije podatke koji će dovesti do otkrivanja identiteta osoba koje su bespravno rušile objekte u Hercegovačkoj ulici i nezakonito lišavale slobode slučajne prolaznike.

Pročitajte sve vesti o bespravnom rušenju u Savamali

Comments are closed.