Stefanović: Rasvetljen veliki broj ubistava

Stefanović: Rasvetljen veliki broj ubistava

Komentarišući „Crnu knjigu“, bazu ubistva koja su u poslednjih pet godina izvedena na način karakterističan kriminalnim obračunima, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je srpska policija rasvetlila veliki broj slučajeva i razbila više kriminalnih grupa.

Piše: Bojana Jovanović

„Čak smo rasvetljavali ubistva iz 2002. i 2003. godine. Ono što je nagradno pitanje za one koji to nisu radili, zašto to nisu radili 2008, 2009, 2010, 2011, 2012. Kao što ste videli, rasvetljavali smo veliki broj ubistava i u prethodne dve godine. Imali smo razbijanje ozbiljnih kriminalnih grupa na teritoriji naše zemlje i kod nas ni škaljarski, ni kavački klan više ne dviljaju po našoj zemlji. Imamo mnogo više u poslednje dve ili tri godine ubistava koja se dešavaju u Crnoj Gori, neuporedivo manje u Srbiji“, rekao je Stefanović za televiziju N1.

Podaci iz „Crne knjige“ koju su objavili KRIK i Radio Slobodna Evropa (RSE), međutim, govore drugačije.

Od 83 ubistva izvršena na teritoriji Srbije i Crne Gore u poslednjih pet godina, samo četiri je pravosnažno rešeno, u 18 slučajeva suđenje u toku ili su osumnjičeni u pritvoru ili pod poternicom. Počinioci i naručioci su i dalje nepoznati u tri četvrtine slučajeva.

Podaci pokazuju i da je u Srbiji izvršeno 56, a u Crnoj Gori 27 ubistava.

„Crna knjiga“ pokazuje da su ubistva najčešće vršena iz automatskog oružja i to u takozvanim „sačekušama“ – ubice su žrtvu čekale na određenom mestu. U deset odsto slučajeva pod automobil „mete“ postavljena je neka vrsta eksploziva – „auto-bomba“.

Pogledajte bazu „Crna knjiga“

Comments are closed.