Stefanović o slučaju Savamala: Nema prikrivanja odgovornih

Stefanović o slučaju Savamala: Nema prikrivanja odgovornih

Nebojša Stefanović (foto: KRIK)

Nema prikrivanja odgovornih za dešavanja u Savamali, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović odgovarajući na pitanja novinara Insajdera. Stefanović je rekao i da tužilaštvo ne mora da čeka policiju da bi sprovelo istragu.

Piše: Bojana Jovanović

„Ne mislim da ima bilo kakvog prikrivanja. Ako vi mislite da imate dokaze o prikrivanja, molimo vas da podnesete adekvatnu krivičnu prijavu. Ako je ne podnesete smatraću da smatrate da nema prikrivanja, a ako je podnesete, tužilaštvo ima pravo da po tome postupa“, rekao je Stefanović odgovarajući na pitanje novinara Insajdera zbog čega se krivičnom prijavom protiv šefa smene u policiji prikriva uloga odgovornih za suspendovanje pravne države u noći rušenja u Savamali.

Stefanović je rekao i da se njegova nedavna izjava o tome da je policija sve o slučaju poslala tužilaštvu mislio na deo istrage koji se odnosi na nepravilnosti rada u zaposlenih u policiji. Podsetimo, nakon njegove izjave, tužilaštvo je saopštilo da čeka dodatne informacije iz policije.

„Radi se o dva odvojena procesa. Ja sam govorio o nepravilnostima rada u policiji“, rekao je danas Stefanović.

Ministar je dodao da tužilaštvo može da vodi istragu samostalno.

„U Srbiji tužilaštvo vodi istragu, daje naloge, postupa. Tužilaštvo može samostalno da vodi istragu i uopšte mu ne treba policija prilikom sprovođenja bilo kojih istražnih radnji. Tako da ne treba da traži bilo ko krivicu na drugoj strani nego da preduzme sve zakonske mogućnosti koje ima u rukama i da radi svoj posao“, rekao je Stefanović.

U vezi sa slučajem Savamala, međutim, iz tužilaštva su više puta saopštili da čekaju da im policija dostavi informacije neophodne da nastave da istražuju slučaj.

Dve godine bez istrage

Krajem aprila navršilo se dve godine od bespravnog rušenja objekata u beogradskom kvartu Savamala, a policija i tužilaštvo nisu otkrili ko je učestvovao u rušenju, niti po čijem naređenju je to urađeno. Istraga još nije otvorena.

Iako je tadašnji Zaštitnik građana Saša Janković utvrdio da je naređenje policiji da ne odgovori na pozive građana da izađe na teren stiglo sa „vrha“, Ministarstvo unutrašnjih poslova do danas je podnelo krivičnu prijavu samo protiv šefa smene dežurne službe policije Gorana Stamenkovića.

O odgovornima za rušenje govorili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Marija Mali, bivša supruga gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Vučić je, podsetimo, rekao da iza rušenja stoje najviši organi gradske vlasti u Beogradu, ali javnosti do danas nije predočio imena odgovornih. Marija Mali je u intervjuu za KRIK rekla da joj se suprug pohvalio da je organizovao rušenje „nekih kolibica“ jer su predstavljale prepreku izgradnji projekta „Beograd na vodi“. Siniša Mali nije ispitivan u vezi sa njenim navodima.

Izveštaj policije koji je KRIK objavio početkom oktobra prošle godine ukazuje da su rušitelji te noći imali podršku beogradskih javnih preduzeća.

Pročitajte najznačajnije događaje i izjave u vezi sa ovim slučajem.

Comments are closed.