Stefanović o Savamali: Odluke donosi onaj ko je na dužnosti

Stefanović o Savamali: Odluke donosi onaj ko je na dužnosti

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nije želeo da komentariše otkriće KRIK-a da je jedini osumnjičeni za nepostupanje policije u noći rušenja u Savamali šef smene dežurne službe policije, ali je istakao da odluke donosi onaj koji je u tom trenutku na dužnosti, pa i šef smene.

 Piše: Milica Vojinović

Na pitanje novinarke „Insajdera“ kako je moguće da šef smene komanduje policiji i samostalno donosi odluke Stefanović je rekao da je rad organizovan po smenama i da stoga šef smene donosi odluke o postupanju policije.

„Onaj koji je faktički šef postupanja u tom momentu, taj donosi odluke. Dakle onaj koji je na dužnosti. Ne rade svi u svakom trenutku. Dakle postoji smenski rad“, istakao je Stefanović.

Ministar je, međutim, više puta ponovio da ne može da spekuliše o nečemu što nije video jer nije dobio nikakav izveštaj od tužilaštva. Po njegovim rečima „ministar se ne bavi time“ već je tužilac taj koji vodi istragu.

„Ministar nikakvu ulogu u istrazi nema. Niti je pokreće, niti dobija izveštaj o istrazi, niti je nadležan za donošenje bilo kakvih odluka koje su vezane za bilo kakav postupak, ni predistražni, ni istražni, ništa“, istakao je.

Upitan da li oseća odgovornost u vezi sa slučajem Savamala, Stefanović je rekao da ne može lično da odgovara za svakoga u MUP-u.

„Kada se dešavalo da neko od saobraćajaca na ulici traži novac naravno da sam osećao odgovornost, ali da li mogu da odgovaram za svakog čoveka u sistemu od 42.500 ljudim, šta ti ljudi rade. Naravno da ne mogu, ne mogu personalno“, rekao je ministar i dodao da onaj za koga istraga pokaže da je počinio neko krivično delo treba za to da odgovara.

U dokumentu tužilaštva do kog je došao KRIK kojim je Više tužilaštvo obavestilo Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu da je slučaj prešao u njihove ruke, kao jedini odgovoran za nepostupanje policije označen je Goran Stamenković koji je te noći bio šef smene dežurne policijske službe.

Njegovo ime pominje se i u izveštaju Zaštitnika građana koji je nakon rušenja obavio postupak kontrole rada policije. U tom izveštaju navodi se da je naređenje policiji da ne postupa „stiglo sa vrha“.

Podsetimo, bespravno rušenje privatnih objekata u beogradskoj četvrti Savamala dogodilo se u aprilu 2016. Maskirani muškarci zadržavali su građane sprečavajući ih da vide rušenje. Građani su pozvali policiju koja je odbila da izađe na teren.

Pročitajte sve vesti o bespravnom rušenju u Savamali

1 Comment

  1. GAJA kaže:

    …A ŠEF SMENE ĆE VEROVATNO DOBITI UNAPREĐENJE ILI IDE U PENZIJU…………….