Stefanović o Savamali: Ne bavim se istragama, pitajte tužilaštvo

Stefanović o Savamali: Ne bavim se istragama, pitajte tužilaštvo

Nebojša Stefanović

Ministar policije Nebojša Stefanović nije odgovorio na pitanje novinara KRIK-a zbog čega istraga o rušenju u Savamali posle godinu dana nije dala nikakve rezultate navodeći da istragu vodi tužilaštvo i da to nije u opisu posla ministra. Izjavio je i da je šokiran što su policijski nalazi o ovom slučaju izašli u javnost, kao i da postoji više izveštaja.

Piše: Bojana Pavlović

„Tužilaštvo pokreće istragu, ono je vodi i ono je zaključuje. O detaljima istrage policija ne obaveštava ministra unutrašnjih poslova.“

Stefanović je dodao da tužilac odlučuje o objavljivanju činjenica o toku istrage, a ne ministar i istakao da je „fasciniran da je izašao u javnost deo podataka iz istrage“.

Podsetimo, KRIK je u ponedeljak objavio detalje izveštaja koji je policija nakon više od godinu dana od bespravnog rušenja u Savamali dostavila tužilaštvu.

„Objavljivanjem tih podataka duboko verujem da je istraga kompromitovana. Nikada ne bih to dozvolio, ali nisam taj koji vodi istragu. Ne bavim se istragama, ne vodim ih i ne zaključujem. Nije u opisu nadležnosti ministra.“

Stefanović je rekao i da je policija podnela tužilaštvu više izveštaja i da, stoga, ne zna koji je dostavljen novinarima.

Na pitanje novinarke KRIK-a da li to znači da se javnosti daju po policiju podobni izveštaji ministar je rekao da ne treba dostaviti nijedan.

„Ne dajem vam nijedan, neću da vam dam nijedan. Nemam u posedu nikakav, niti mi pada na pamet da vam bilo šta dajem iz istrage. Ne obavezuje me zakon da vam dam ništa iz istrage. Zakon me, naprotiv, sprečava da imam bilo kakve podatke i kao ministar ih ne vodim“, istakao je Stefanović.

Na dodatno pitanje da li je zadovoljan radom policije koja posle godinu dana nije otkrila ništa više o rušenje u Savamali što je do tada bilo poznato, Stefanović kaže da će se o tome izjasniti kada sve bude završeno.

„Ne mogu da kažem da li sam zadovoljan ovim segmentom ili nisam zadovoljan onim segmentom. Ne želim da otežavam tim ljudima ni iz tužilaštva ni iz policije. Kad se sve završi, moći ću da kažem da li su uradili svoj posao, po mojim ocenama dobro ili ne“.

U aprilu prošle godine u Hercegovačkoj ulici srušeni su objekti u privatnom vlasništvu. Maskirani muškarci privremeno su zarobili prolaznike da bi ih sprečili da vide rušenje. Građani su pozvali policiju koja je odbila da izađe na teren i prosleđivala pozive komunalnoj policiji.

KRIK je objavio detalje izveštaja koji je policija sastavila o ovom događaju – za više od godinu dana policiajci nisu uspeli da otkriju ko su osobe sa fantomkama koje su rušile, niti po čijem naređenju su to učinile. Detalji iz istrage, međutim, ukazuju da su rušitelji imali podršku beogradskih javnih preduzeća.

 Pročitajte šta piše o izveštaju policije o Savamali

Pročitajte sve vesti o rušenju.

Comments are closed.