Stefanović o hapšenjima: U Srbiji jači škaljarski klan

Stefanović o hapšenjima: U Srbiji jači škaljarski klan

Nebojša Stefanović (foto: krik.rs)

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je danas da je policija uhapsila oko 150 osoba i da je raspisana poternica za Filipom Koraćem, saradnikom poznatog kriminalca Luke Bojovića, koji je blizak škaljarskom klanu. Stefanović je naveo da u Srbiji intenzivnije deluje škaljarski klan i da je zbog toga više uhapšenih pripadnika ove kriminalne grupe – za razliku od njihovih suparnika iz kavačkog klana. Ova dva klana trenutno su u ratu koji je odneo veliki broj života.

Pišu: Milica Vojinović i Bojana Pavlović

Stefanović je naveo da nije lako prikupiti dokaze, pa će policija zajedno sa tužilaštvom nastojati da ova hapšenja dobiju sudski epilog. On je rekao i da je ovo „preventivna akcija“ koju će policija od sada redovno sprovoditi.

„Bez obzira na to da li će neka od ovih lica biti puštena ili ne, nećemo stati u progonu onih koji se bave najtežim krivičnim delima poput trgovine narkoticima i time finansiraju dalje učešće u organizovanom kriminalu“, rekao je Stefanović, ali nije precizirao zbog kojih sve krivičnih dela je uhapšeno 150 osoba.

On je naveo i da je za Filipom Koraćem, koji je u policijskim dokumentima označen kao desna ruka kriminalca Luke Bojovića, raspisana crvena Interpolova poternica. Stefanović, međutim, nije želeo da kaže zbog čega srpska policija traga za Koraćem.

Na pitanje novinarke KRIK-a da li među uhapšenima ima i pripadnika kavačkog klana, s obzirom na to da su se u medijima pojavila imena osoba bliskih škaljarskom klanu, Stefanović je kazao da država jednako goni sve.

„Mi možemo da vam kažemo koga smo mi sve pohapsili i iz škaljarskog i iz kavačkog, ali to nisu jedini“, rekao je Stefanović. Na pitanje da navede imena uhapšenih članova kavačkog klana ipak nije želeo da odgovori.

On je dodao i da trenutno u Srbiji intenzivnije deluje škaljarski klan i da je veći broj njegovih članova uključen u kriminalne aktivnosti, te da ako jedan klan ima više pripadnika – biće više hapšenja članova te grupe.

„Ako njih ima stotinu, a ovih pet, pa naravno da ćemo više hapsiti od ovih stotinu. Ovih svih pet da uhapsimo, a ovih 20, vi ćete reći: ‘Pa ovih ste uhapsili 20’. Pa znam, ali ovih nema više“, objasnio je Stefanović.

Škaljarski i kavački klan su u ratu od 2014. zbog sukoba oko droge. Nakon što su obračuni počeli, sve ozbiljnije kriminalne grupe iz Srbije i Crne Gore su se priklonile jednoj od ove dve grupe, piše u izveštaju obaveštajne agencije o sukobu klanova čiju kopiju poseduje KRIK.

Veze kriminalnih grupa u policiji

Stefanović je negirao otkića medija da pripadnici kavačkog klana i grupe povezane sa njima imaju veze u policiji rekavši da su to „besmislene teorije“.

„Sve su to priče, šarene laže, priče koje treba da pokažu kako je ne znam šta, neko zaštićen ili neko nije zaštićen. Baš me briga, sve ih treba pohapsiti“, kazao je ministar policije na konstataciju novinarke KRIK-a da postoje indicije da članovi kavačkog klana imaju veze u policiji.

Ove veze otkrivene su nedugo nakon ubistva kriminalca Aleksandra Stankovićeva zvanog Sale Mutavi, koji je bio narko-diler, vođa navijačke grupe i blizak kavačkom klanu. Tada su se u javnosti pojavile fotografije koje svedoče o njegovom prijateljstvu sa pripadnikom Žandarmerije Nenadom Vučkovićem zvanim Vučko, koji je blizak državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović.

Takođe, nakon što je jedan od istaknutih ljudi kavačkog klana Davorin Baltić ubijen pre godinu dana, otkiveno je da bio u kumovskim vezama sa policajkom Marijom Nikolić. Ona je nakon što je Baltić ubijen u svojim kolima, iznela iz automobila i bacila njegov pištolj, zbog čega joj se trenutno sudi.

Statistika ubistava

Stefanović je danas naveo i da su policija i tužilaštvo rasvetlili oko 80 odsto svih ubistava u Srbiji, navodeći da mu nije poznata statistika koliko je onih koja se dovode u vezu sa kriminalnim obračunima.

„To je dobar rad. Današnja akcija je upravo poruka svima koji se bave organizovanim kriminalom, da ćemo te ljude progoniti na svakom mestu. Da li su to crnogorski mafijaški klanovi, iz Bosne i Hercegovine ili drugih država… Mi hoćemo da kontinuirano i u saradnji s policijama drugih država, snažnim delovanjem, svakoga dana, pokažemo da izvršavanje tih dela mora da se zaustavi.“

Podaci KRIK-ove „Crne knjige“ demantuju Stefanovića. Tokom 2018. godine u Srbiji je u kriminalnim obračunima ubijeno 29 osoba – gotovo duplo više nego prethodne godine od kojih nijedno nije pravosnažno rešeno, a u polovini slučajeva nema osumnjičenih.

Podaci iz „Crne knjige“ pokazuju i da je u poslednjih pet godina u Srbiji bilo 82 mafijaške likvidacije, od kojih je sudski epilog dobilo svega sedam, dok su ubice nepoznate u oko 60 odsto slučajeva.  

Pogledajte „Crnu knjigu“ – bazu žrtava kriminalnih obračuna u Srbiji i Crnoj Gori. 

Comments are closed.