Stefanović o Belivuku: Neka ga oslobode ili osude, kako im volja

Stefanović o Belivuku: Neka ga oslobode ili osude, kako im volja

Odgovarajući na pitanje poslanika da li će Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja biti oslobođen za učešće u ubistvu Vlastimira Miloševića jer dokazi nisu ispravno prikupljeni i veštačeni, ministar policije Nebojša Stefanović rekao je juče u skupštini da je policija uradila svoj posao i odgovornost za slučaj prebacio na tužilaštvo.

Piše: Bojana Pavlović

Poslanik iz Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić postavio je Stefanoviću pitanja tokom skupštinske rasprave na kojoj je ministrar obrazlagao predloge novih zakona iz oblasti unutrašnjih poslova, između ostalog i Zakona o nacionalnom DNK registru.

Stefanović je istakao da će ovaj zakon dopineti radu policije, a Đurišić je podsetio da će Veljko Belivuk verovatno biti oslobođen jer DNK trag nije bio čist.

„Da li se to odnosi i na slučaj Velje Nevolje? Njega je upravo DNK veštak oslobodio optužbe za ubistvo. Prvo je navodno nađen DNK materijal na mestu ubistva, a onda je veštak rekao da nije njegov nađen tu, već samo na kolima koja su učestvovala za transport lica koja su osumnjičena za ubistvo.“

Podsetimo, na suđenju Belivuku pre dva dana sudska veštakinja Milica Keckarević Marković, koja je analizirala DNK tragove, opovrgla je svoj prvobitni nalaz i rekla da Belivukovi tragovi ipak nisu nađeni na mestu ubistva već da je reč o grešci nastaloj zbog loše komunikacije između nje i policije.

Pojedini dokazi bili su neupotrebljivi zbog lošeg prikupljanja. Kako je objasnila, policajac je „najverovatnije razgovarao“ dok ih je prikupljao i na taj način ih kontaminirao.

Belivuk je bio uhapšen kao izvršilac, ali je potom optužen da je pomogao u ubistvu Miloševića i to tako što je skinuo tablice sa jednog automobila i stavio ih na drugi koji je korišćen prilikom ubistva.

„Što se tiče svih ovih pitanja za ovog što ste rekli Velju Nevolju. Da li će mu delo biti kvalifikovano na ovaj ili onaj način, to zavisi od tužioca. Što se mene tiče sve na najtežu robiju, baš me briga! Svakog kriminalca! Neka tužioci rade svoj posao i neka sud radi svoj posao, neka pribavljaju dokaze na način kako misle da treba da pribavljaju“, rekao je Stefanović.

On je dodao da ukoliko tužilaštvo smatra da DNK veštačenje nije dobro treba da traži novo ili stručnu pomoć iz inostranstva.

„Tužilac neka kvalifikuje delo, neka ga optuži za šta god hoće i sud neka ga osudi, oslobodi, kako god mu bilo volja. Policija je svoj posao uradila. I tu nemam šta dalje da dodam“, istakao je ministar policije.

Podsetimo, Belivuk je više puta osuđivan i to za nasilnično ponašanje i nanošenje teških telesnih povreda. Bio je prijatelj i najbliži saradnik vođe navijača i kriminalca Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi koji je ubijen u oktobru 2016. Detaljnije o tome pročitajte u posebnoj priči.

Pročitajte vesti sa suđenja Belivuku

 

Comments are closed.