Stefanović: Građani na izborima rekli šta misle o slučaju Savamala

Stefanović: Građani na izborima rekli šta misle o slučaju Savamala

Ministar policije Nebojša Stefanović smatra da su se građani na proteklim gradskim izborima izjasnili o bezbednosti u Beogradu, rušenju u Savamali i projektu „Beograd na vodi“ time što su podržali listu Srpske napredne stranke.

Piše: Jelena Radivojević

Rasprava o novim zakonima iz oblasti policije počela je juče u Narodnoj skupštini Srbije, a predloge zakona obrazlagao je nadležni ministar Nebojša Stefanović.

Poslanik iz Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić govorio je slučaju bespravnog rušenja u Savamali i podsetio ministra Stefanovića na odgovornost policije koja tokom rušenja nije reagovala na pozive građana u pomoć.

„Građani su pokazali šta misle o onima koji im govore drugačije, šta misle o ljudima koji ih svaki dan ubeđuju da je bolja ona žabokrečina bila, vagoni, pacovi i razvalina umesto ovog što sada imamo na području ’Beograda na vodi’“, rekao je Stefanović.

On je dodao da je lista njegove stranke „na kraju krajeva“ na izbornom mestu u Savamali osvojila veću podršku nego u ostalim delovima opštine Savski venac.

Podsetimo, objekti u Hercegovačkoj ulici u Savamali porušeni su u izbornoj noći aprila 2016. godine. Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kako bi utvrdio zašto policija nije reagovala na pozive građana koje su maskirane osobe privremeno pritvarale i vezivale. Zaštitnik je tada utvrdio da je policija dobila nalog „sa vrha“ da ne reaguje.

Policija ni nakon godinu dana od rušenja nije otkrila ko je naredio i organizovao ovaj događaj, niti ko su osobe koje su se rušile, otkrio je izveštaj Uprave kriminalističke policije koji je ranije objavio KRIK.

Detalji iz izveštaja, ipak, ukazuju da su javna preduzeća imala ulogu u akciji rušenja – Beogradska Elektrodistribucija obavestila je policiju da je isključila struju nakon „prijave dobijene preko poprečne veze sa gradom“, gradsko komunalno preduzeće nije čistilo Hercegovačku kao što je to činilo svake noći, a „Parking servis“ je uklonio automobil koji se našao na putu bagera koji su došli da ruše.

Više javno tužilaštvo je u julu 2017, više od godinu dana nakon događaja u Savamali, utvrdilo da nije izvršeno nijedno krivično delo iz njihove nadležnosti. Slučaj je tada ustupljen nižem tužilaštvu.

U dokumentu Višeg tužilaštva do kog su došli novinari KRIK-a navodi se da je jedini osumnjičeni šef smene dežurne službe beogradske policije i to zbog nesavesnog rada. Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Pročitajte sve vesti o slučaju Savamala

2 Comments

  1. LILIT kaže:

    Ne mogu da verujem da su te reči zašle iz usta jednog eminentnog „doktora“? Mora da je neka greška? Pa za SSns i njenu koaliciju je glasala tek ČETVRTINA građana! Sledeće referendumsko pitanje neka bude: Da li ste Za ili Protiv rušenja bilo kakvog objekta NOĆU, bes svetla i fantomkama na glavi! Jedini tako će se znati stvarna podrška SSns.

  2. Vuk kaže:

    Apsolutno savršena odbrana „Doktorata“… Bez greške.
    Bez siledžija… Perfektno objašnjeno.