Stefanović će svedočiti u postupku protiv bivšeg zamenika načelnika SBPOK-a

Stefanović će svedočiti u postupku protiv bivšeg zamenika načelnika SBPOK-a

Nebojša Stefanović/Goran Papić (foto mod.gov.rs /skrinšot TV Pink)

Nekadašnji ministar unutrašnjih poslova i aktuelni ministar odbrane Nebojša Stefanović svedočiće u istrazi protiv bivšeg zamenika načelnika Službe za borbu protiv organnizovanog kriminala Gorana Papića, odlučilo je tužilaštvo. Papić se sumnjiči da je uticao da se najbližem saradniku Veljka Belivuka vrati automobil koji mu je policija oduzela. 

Piše: Milica Vojinović

Stefanovića je za svedoka predložio Papićev advokat Branislav Tapušković koji je za KRIK potvrdio da je njegov predlog prihvaćen. Ovim saslušanjem trebalo bi da se potvrdi Papićeva odbrana – da je sve radio po naređenju ministra Stefanovića, smatra advokat.

Stefanović bi trebalo da na ispitivanje u tužilaštvo ode 29. aprila. Osim njega tužilaštvo je odlučilo da sasluša i šefa Sektora unutrašnje kontrole policije Dejana Kovačevića koga je za svedoka takođe predložio Papićev advokat.

Goran Papić je, podsetimo, uhapšen početkom marta ove godine, a sumnjiči se da je u aprilu prošle godine zahtevao od rukovodioca Policijske uprave Beograda da se Marku Miljkoviću, uhapšenom saradniku Veljka Belivuka, vrati blindirano vozilo koje mu je policija oduzela.

Papić je nakon hapšenja u policiji ispričao da ga je ministar Stefanović zvao i bio ljut zbog toga što je Miljković pet sati u policiji, a nije saslušan, kao i da je po njegovom  nalogu organizovao da se Miljković sasluša u SBPOK-u, dok vraćanje automobila ministar nije pominjao, ispričao je njegov advokat Tapušković za „Danas“.

Miljković je, podsetimo, uhapšen i sumjiči se da je bio desna ruka Belivuka, vođe kriminalno-navijačke grupe „Principi“. Istraga protiv ove grupe je u toku, a na teret im se stavljaju ubistva, otmice, droga i oružje. 

Grupa je bila deo kavačkog kriminalnog klana, a imala je i jake veze u policiji i politici. Ojačala je u periodu kada je Stefanović bio na čelu ministarstva, a veza u policiji im je bila tadašnja sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović. Sa članovima ove grupe bio je blizak i žandarm Nenad Vučković Vučko, kao i generalni sekretar Vlade Novak Nedić, dok je sin predsednika Srbije Danilo Vučić više puta fotografisan u društvu jednog člana grupe – Aleksandra Vidojevića zvanog Aca Rošavi.

Vučković, Nedić, kao i Vidojević nisu obuhvaćeni istragom, niti su saslušani u postupku koji se vodi protiv Belivuka.

Papić osumnjičen i za prebijanje

Papić je osumnjičen u još jednom postupku – za prebijanje Dejana Pejovića, vlasnika lokala u kom je bio restoran „Jahorina“ na Voždovcu. Pejović tvrdi da ga je 2019. godine Papić pretukao posle svađe koju je imao sa njegovim ocem Miloradom. Kako je ispričao, Milorad Papić mu je pretio rekavši da je njegov sin Goran kum Nebojše Stefanovića.

Tužilaštvo je u ovom postupku prvo odbacilo krivičnu prijavu, ali je, nakon što je Pejović došao do video-snimaka incidenta koji potkrepljuju njegove tvrdnje, istraga ponovo otvorena.

Nakon ove tuče 2019. godine, predsednik Aleksandar Vučić javno je branio Papića nazivajući pisanja medija o ovom događajz hajkom. On je tada pohvalio Papića jer je ranije učestvovao u hapšenju Milana Dabovića zbog posedovanja dva kilograma kokaina. Dabović, brat košarkašica Ane i Milice Dabović, u međuvremenu je pravosnažno osuđen na šest godina zatvora zbog droge.

„Nemojte vi da mi birate ko mi je najbliži, ko nije, Nebojša je svakako jedan od najbližih i smeta vam naročito zato što je jedan od njemu najbližih ljudi lično iz automobila izvukao narko-zlikovca koji je imao tri kilograma droge oko vrata, zato vodite hajku protiv Nebojše Stefanovića i Gorana Papića“, kazao je tada Vučić.

Pročitajte više o postupku protiv Gorana Papića

Comments are closed.