Stanko Subotić oslobođen optužbi za šverc cigareta

Stanko Subotić oslobođen optužbi za šverc cigareta

Apelacioni sud oslobodio je biznismena Stanka Subotića Caneta optužbi za šverc cigareta. Ovo je konačna odluka suda i na nju se ne može uložiti žalba. 

Piše: Bojana Pavlović

Sud je tako potvrdio presudu Višeg suda od prošle godine. Dela iz 1995. koja se Subotiću stavljaju na teret proglašena su zastarelim, a za ona iz 1996. nije bilo dovoljno dokaza.

Optužbi su oslobođeni svi optuženi u ovom slučaju, između ostalih, i bivši direktor Uprave carina Mihalj Kertes.

Postupak pred Apelacionim sudom trebalo je da počne još u aprilu. Sud je, međutim, insistirao da sasluša Subotića, iako zakon predviđa da se suđenje može održati i bez prisutva optuženih, pa je tako suđenje odloženo četiri puta. Subotić se na nekoliko ročišta nije pojavio, izostajao je i njegov advokat, kao i drugi optuženi i njihovi branioci.

Tužilaštvo je od tada upozoravalo da odbrana slučaj namerno odugovlači ne bi li zastareo, a okrivljeni prošli nekažnjeno.

Pretres je održan u oktobru. Subotić se tada nije pojavio, ali je sud ovaj put odlučio da njegovo prisustvo nije neophodno.

U ovom procesu donete su već dve prvostepene presude – jedna osuđujuća i jedna oslobađajuća. Prvom presudom Specijalnog suda iz 2011. Subotić je bio osuđen na šest godina zatvora. Apelacioni sud je ovu presudu ukinuo i slučaj vratio na početak. Drugom presudom iz jula prošle godine koja je sada potvrđena, svi optuženi oslobođeni su optužbi zbog nedostatka dokaza, a za pojedina dela nastupila je zastarelost krivičnog gonjenja. Na ovu presudu žalilo se Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Optužnicu protiv Subotića i još 14 osoba u slučaju „duvanske mafije“ tužilaštvo je podiglo krajem 2007. godine.

Šverc cigareta tokom devedesetih imao je snažnu podršku vlasti, tajnih službi, policije, a pre svega carine. Subotić je tokom 1995. i 1996, kako se navodi u optužnici, zajedno sa Mihaljom Kertesom, direktorom Uprave carina, osmislio način da cigarete uđu u zemlju bez evidentiranja i da se kasnije prodaju na crnom tržištu.

Cigarete su kupovane u Makedoniji i ulazile u Srbiju gde je menjana dokumentacija. Na novim papirima pisalo je da su cigarete namenjene za druge zemlje, odnosno da su u tranzitu. Sumnja se da je na ovaj način grupa izbegla plaćanje poreza i oštetila državu za oko 30 miliona evra. Da bi tovar neometano stigao do skladišta, kamioni su putovali u pratnji službenih policijskih i carinskih vozila, piše u optužnici.

Suđenje u drugom navratu obeležile su brojne kontroverze – od promena iskaza svedoka do pojave novih dokaza, kako je KRIK ranije pisao. U kancelariji sudije pojavio se izvesni Jordan Ristovski iz Makedonije i sudu dostavio dokumentaciju koja je navodno dokazala da firme preko kojih je vršen šverc cigareta nisu u vlasništvu Subotića već tadašnje vojske Jugoslavije. Vojska se nije oglasila, a tužilaštvo je ove dokaze okarakterisalo kao falsifikovane jer je jedan od potpisnika preminuo pre datuma koji se pojavljuje na dokumentu.

Više detalja o ovom slučaju pročitajte u posebnom tekstu.

Comments are closed.