Šta je KRIK otkrio u 2018. godini

Šta je KRIK otkrio u 2018. godini

Ilustracija/KRIK

U toku protekle godine novinari KRIK-a otkrili su, između ostalog, da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar pomagao kriminalcu da izbegava suđenja, kao i da je ministar finansija Siniša Mali kontrolisao najmanje 45 bankovnih računa i vršio sumnjive transakcije koje su ukazivale na pranje novca. KRIK je istraživao i koncesiju beogradskog aerodroma i otkrio da će kontroverzni biznismen Stanko Subotić od nje zaraditi najmanje 28 miliona evra. Bazu imovine političara KRIK je dopunio novim profilima – dodao je imovinu i poslove šefova srpskog parlamenta, osoba koje su bile prve na listama za beogradske izbore, kao i pojedinih lokalnih političara. U nastavku pročitajte koja su još otkrića KRIK-a obeležila godinu iza nas, a naš rad podržite donacijom kako bismo mogli da nastavimo da istražujemo kriminal i korupciju.

Piše: Milica Vojinović

Tokom prethodne godine KRIK je mesečno u proseku posećivalo oko pola miliona čitalaca. Veliku podršku dobijamo i na društvenim mrežama na kojima imamo više od 110.000 hiljada pratilaca. 

Neka od istraživanja KRIK je uradio zahvaljujući donacijama posetilaca sajta. Više od 1.000 čitalaca do sada je barem jednom novčano podržalo naš rad.

Tokom 2018. najviše pažnje čitalaca privukle su baza imovine političara, tekst o tome s kim je u Rusiji navijao sin predsednika Srbije Aleksandra Vučića, priče koje otkrivaju sumnjive novčane transakcije ministra finansija Siniše Malog i nelegalnu vikendicu na Zlatiboru gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića. Među najčitanijim je i priča o tome kako je ministar zdravlja Zlatibor Lončar pomogao kriminalcu Petru Paniću zvanom Pana.

Imovina političara

I tokom 2018. godine KRIK je istraživao imovinu i poslove političara. Objavili smo profile predsednice Narodne skupštine Maje Gojković i potpredsednika skupštine, ali i prvih na listama za beogradske izbore i nekoliko vodećih lokalnih političara. Sve njih možete pogledati u našoj bazi.

Tokom ovog istraživanja novinari KRIK-a otkrili su kriminalne veze jednog od potpredsednika skupštine – Vladimira Marinkovića. On je, naime, poslovno povezan sa detektivom Rankom Vukomanovićem kojem se sudilo kao članu grupe koja je krala automobile po Beogradu, a potom od vlasnika tražila novac kako bi im vratila vozila. Postupak protiv Vukomanovića je nakon više godina suđenja zastareo.

Nelegalna vikendica gradonačelnika Beograda

KRIK je otkrio i da je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić nelegalno sagradio kuću na Zlatiboru vrednu 60 hiljada evra, a dozvolu za gradnju zatražio je tek kada je postao prvi na listi vladajuće Srpske napredne stranke za beogradske izbore. Prilikom predaje zahteva za dobijanje građevinske dozvole, Radojičić je podneo pisanu izjavu da će srušiti nelegalnu vikendicu, ali to nije učinio, pema saznanjima KRIK-a.

Novinari KRIK-a otkrili su da u Radojičićevom imovinskom kartonu objavljenom na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije nije spomenuta kuća na Zlatiboru, ali ni druga imovina – plac na kojem je kuća sagrađena i stan u centru Beograda.

Agencija je, nakon pitanja koje su joj uputili novinari KRIK-a, podatke u Radojičićev karton dopisala preko noći. Ostalo je nejasno po kom osnovu Agencija može da menja informacije u već objavljenim imovinskim kartama funkcionera. Na pitanja novinara KRIK-a da to objasni, Agencija nije jasno odgovorila.

Ministar Lončar i Pana

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, o čijim vezama sa kriminalcima je KRIK već pisao, ponovo je bio akter jedne od KRIK-ovih priča. Ovoga puta KRIK je otkrio da je Lončar kao mladi doktor kriminalcu bliskom zemunskom klanu Petru Paniću Pani izdavao lekarske nalaze koji su mu pomogli da odlaže suđenja. Nakon brojnih odlaganja, jedan od postupaka protiv Panića je zastareo.

Po svemu sudeći, izveštaji koje je potpisivao Lončar nisu bili verodostojni, jer kada je u njima pisalo da je Panić toliko lošeg zdravlja da ne može da izađe iz kuće, policija nije mogla da ga pronađe, a njegove komšije ispričale su da je otputovao.

KRIK je ranije pisao o ministrovim vezama sa zloglasnim zemunskim klanom. Zaštićeni svedoci na suđenju za atentat na premijera Srbije Zorana Đinđića svedočili da je Lončar u bolnici ubio pripadnika suparničke kriminalne grupe i da je za svoje usluge dobio stan. Novinari KRIK-a i OCCRP-ja su pre dve godine došli do ugovora koji dokazuje da je ubrzo nakon navodnog ubistva Lončar zaista stekao stan od pripadnika zemunske grupe.

Predsednikov sin sa huliganima

Jedan od najčitanijih tekstova na sajtu KRIK-a u 2018. godini je onaj u kom smo otkrili sa kim je na svetskom fudbalskom prvenstvu u Rusiji navijao sin predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Danilo. On je fotografisan na tribini u društvu članova grupe ubijenog kriminalca Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi.

Novinari KRIK-a među njima su prepoznali Aleksandra Vidojevića i Borisa Karapandžića protiv kojih su vođeni krivični postupci, a kojima se sada sudi zbog demoliranja kluba „Komitet“ u Beton hali. Karapandžić je ranije i osuđivan zbog trgovine drogom, držanje oružja, kao i demoliranja kafića „Holivud“ u vlasništvu bivšeg vođe navijača Aleksandra Vavića na Karaburmi 2013. godine.

Ubrzo nakon ovog teksta reagovao je i predsednik. On je objavljivanje i pisanje o fotografiji njegovog sina sa fudbalskog prvenstva okarakterisao kao napad na njega i njegovu porodicu i one koji su o ovome pisali i govorili nazvao „bitangama“.

Mali i 45 računa

I u ovoj godini KRIK je pisao o poslovima bivšeg gradonačelnika Beograda, a aktuelnog ministra finansija Siniše Malog. Njega je proveravala Uprava za sprečavanje pranja novca i zaključila da određene transakcije izvršene preko računa koje je on kontrolisao ukazuju na pranje novca.

Mali je kontrolisao najmanje 45 bankovnih računa od kojih neki nisu otvoreni na njegovo ime, ime njegove supruge, ali i na pojedine biznismene, pokazuje izveštaj ove uprave do kog je došao KRIK. On je preko jednog od njih sebi uplatio čak pola miliona evra sa Britanskih Devičanskih Ostrva. Uprkos navodima Uprave za sprečavanje pranja novca tužilaštvo nije pokrenulo istragu.

Mali je sredinom prošle godine čak postavljen za ministra finansija i tako postao nadležan za rad Uprave sprečavanje pranja novca.

Tokom 2018. godine završen je postupak koji je vođen protiv Malog zbog neprijavljivanja imovine Agenciji za borbu protiv korupcije. Uplatio je 200.000 dinara u humanitarne svrhe kako bi tužilaštvo obustavilo istragu koju je vodilo, kako je objavio KRIK.

Nestali dokazi u slučaju „strelište“

Vojni sindikat Srbije je 2017. godine podneo krivičnu prijavu protiv brigadnog generala i potpukovnika zbog sumnje da su omogućili kriminalcima – ubijenom Aleksandru Stankoviću i Veljku Belivuku, kao i njima bliskom žandarmu Nenadu Vučkoviću da koriste strelište i municiju Vojske Srbije.

KRIK je početkom 2018. godine otkrio da tužilaštvo nije moglo da utvrdi da li su ove optužbe tačne jer su dokazi misteriozno nestali. Naime, iz knjige koja se vodila na prijemnici kasarne „Rastko Nemanjić“ nestale su dve strane, a snimci kamera su odavno presnimljeni.

Jedan od svedoka, međutim, ispričao je da je pripadnik žandarm Vučković do kasarne dolazio u kolima sa zatamnjenim staklima i da ga je dočekivao komandir Zoran Veličković – ali nije znao ko su ljudi koji su dolazili sa Vučkovićem.

Nakon što je istraga u ovom slučaju završena, novinari KRIK-a tražili su dokumenta od Osnovnog tužilaštva u Pančevu, ali ih nisu dobili ni nakon što je Poverenik za informacije od javnog značaja tužilaštvu naložio da to učini.

Sporan tender za elektronske dnevnike

KRIK je analizirao i tender za uvođenje elektronskih dnevnika u škole u Srbiji i otkrio da je Ministarstvo prosvete ovaj posao poverilo konzorcijumu u kom je kompanija „Tesla“, a sa kojom je ministar Mladen Šarčević poslovno sarađivao. Posao vredan 1,6 miliona evra dodeljen je na tenderu na kome su uslovi bili takvi da je mogla da pobedi samo ova firma.

Ministar je sa vlasnikom firme „Tesla“ Andrejem Bezjakom sarađivao i dok je bio suvlasnik privatnih škola „Ruđer Bošković“. Kontroverze u vezi sa elektronskim dnevnicima nastavile su se i nakon završenog tendera – obuke za njihovo korišćenje održane su pre nego što je zaključen ugovor za ovaj posao čime je Ministarstvo prosvete svesno prekršilo zakon.

Milioni od koncesije čekaju Subotića

Iako vlast krije ugovor o koncesiji beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“, KRIK je došao da dela ove dokumentacije u kojoj se vidi da će veliki deo novca za investiranje biti potrošen na kupovinu zemljišta za proširenje aerodroma – a vlasnik najvećeg dela te zemlje je kontroverzni biznismen Stanko Subotić.

Naime, Subotić u blizini aerodroma poseduje parcele ukupne površine oko 28 hektara što ga čini najvećim pojedinačnim vlasnikom zemljišta namenjenog za proširenje aerodroma. Od ove zemlje, kada je bude prodao aerodromu, zaradiće najmanje 28 miliona evra, otkrio je KRIK. Subotiću se u Srbiji sudilo zbog šverca cigareta. Prvobitno je bio osuđen, ali je presuda ukinuta i naloženo je ponovno suđenje tokom koga je za pojedina dela nastupila zastarelost, dok su ostale optužbe bile odbačene. U decembru 2015. Subotić je pravosnažno oslobođen. Naknadno, Vrhovni kasacioni sud utvrdio je da su sudije koje su oslobodile Subotića to učinile kršeći zakon.

Milan Radoičić bio optužen za otmicu

Jedno od zapaženijih otkrića KRIK-a u toku 2018. godine bilo je da je Milan Radojičić, kontroverzni biznismen sa severa Kosova koga kosovski organi sumnjiče za učestvovanje u ubistvu Olivera Ivanovića, 2009. godine bio optužen da je učestvovao u otmici makedonskog biznismena. Oteti biznismen prepoznao je Radojičića kao jednog od otmičara koji ga je čuvao tokom zatočeništva i doneo mu „brufen“. Poslednjeg dana suđenja, međutim, promenio je iskaz zbog čega je Radojičić oslobođen.

Ovaj kontroverzni kosovski biznismen, inače, uživa i podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, o čemu je KRIK izveštavao.

14 miliona evra za „Air Serbia“

Novinari KRIK-a došli su do dokumenta Vlade Srbije koji otkriva da je avio-kompaniji „Air Serbia“ iz budžeta poklonjeno 11,7 miliona evra kako bi pokrila gubitke leta Beograd – Njujork za 2017. godinu i još 2,3 miliona evra za gorivo tokom 2018. godine.

Ovo je u suprotnosti sa izjavama predstavnika vlasti koji su govorili da je „Air Serbia“ profitabilna i da joj se više neće poklanjati državni novac.

Savamala i „tetka iz Kanade“

Dve najvažnije teme iz 2017. godine – bespravno rušenje u beogradskoj četvrti Savamala i sumnjiv način na koji je ministar odbrane Aleksandar Vulin kupio luksuzni stan, imale su odjeka i u godini iza nas.

KRIK je januaru 2018. godine otkrio da je jedini osumnjičeni u vezi sa slučajem Savamala bio Goran Stamenković, šef smene dežurne službe beogradske policije. On je jedini koga je tužilaštvo imenovalo u vezi sa ovim slučajem i to zbog nesavesnog rada u službi.

Stamenković je kasnije priznao krivicu za to što nije nakon prijava građana poslao policajce da zaustave bespravno rušenje i zbog toga dobio pet meseci uslovne kazne. Njegov advokat kazao je za KRIK da je Stamenković bio odlučan da prizna krivicu, kao da i da će uprkos tome moći da ostane da radi u policiji jer je kazna koja mu je izrečena manja od šest meseci.

KRIK je početkom protekle godine otkrio i da je Prvo osnovno tužilaštvo progledalo kroz prste ministru Aleksandru Vulinu u slučaju „tetka iz Kanade“. Ova institucija zaključila je da Vulin nije prekršio zakon time što je prijavio netačne podatke o imovini, već je to opravdala kao ministrov „eventualni propust“ i „nepreciznost“.

Ovime je treće tužilaštvo koje je proveravalo na koji način je Vulin stekao sporni stan obustavilo postupak ne našavši da je prekršio zakon. Nijedno, međutim, nije pozvalo na razgovor ni ministra ni tetku njegove supruge iz Kanade, koja mu je, po njegovoj nepotvrđenoj priči, pozajmila novac za kupovinu nekretnine u Beogradu.

I ove godine očekujte bitna otkrića na našem sajtu! Ali, samo uz vašu pomoć možemo da nastavimo da istražujemo kriminal i korupciju. Detalje o tome kako da donirate KRIK pogledajte ovde. Hvala što nas podržavate!

1 Comment

  1. Ratko kaže:

    Pored svega ovoga, nisam zapazio da je se neko osvrnuo na cenu avionskog goriva na „TESLI“. Možda bi bilo zanimljivo uporediti je sa cenom na drugim mestima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *