Srpsko tužilaštvo nema informacije o osumnjičenima za ubistvo Ivanovića

Srpsko tužilaštvo nema informacije o osumnjičenima za ubistvo Ivanovića

Tužilaštvo za organizovani kriminal oglasilo se danas povodom hapšenja za ubistvo Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici navodeći da nema informacije koje bi osumnjičene povezivale sa ovim ubistvom, kao i da nije upoznato s tim kakve dokaze poseduje kosovsko tužilaštvo.

Piše: Bojana Pavlović

Tužilaštvo navodi da je već obaveštavalo javnost o svom radu, kao i da je do sada odgovorilo na sve zahteve kosovskog tužilaštva. Tvrde da ne mogu da otkrivaju šta su od njih tražile kosovske kolege, međutim, ističu da su ispitivali svedoke o čijem identitetu ne mogu da govore.

„S druge strane privremeni organi samouprave AP KIM su po zahtevima ovog tužilaštva postupali selektivno, tako da do sada nisu dostavljeni svi traženi dokazi i informacije“, navodi tužilaštvo.

Podsetimo, u sklopu istrage ubistva Olivera Ivanovića kosovska policija je u petak saopštila da je uhapsila trojicu osumnjičenih i da traga za Milanom Radoičićem. Iz tužilaštva nije stigao odgovor da li će naložiti privođenje Radoičića i ispitati ga u vezi sa ovim slučajem.

Odgovor tužilaštva isti je kao onaj koji je na konferenciji za novinare dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je takođe naveo da je Srbija uradila sve što je od nje traženo i otkrio da je tužilaštvo u vezi sa ovim slučajem ispitalo Saša Jankovića, predsednika Pokreta slobodnih građana. Vučić je na konferenciji naveo i da će Jankovićem iskaz danas biti poslat kosovskom tužilaštvu.

„Ništa mi od njih nismo dobili, naše tužilaštvo je dobilo za Sašu Jankovića da ga ispitamo, mi smo ispitali“, rekao je Vučić.

Vučić je negirao da se Radoičić nalazi na teritoriji Srbije, iako je samo dan ranije bio u Beogradu na sastanku s njim.

„Bilo je pokušaja Radoičićevog hapšenja zato što je Priština pažljivo motrila gde se on nalazi. Oni su znali tačno u kom trenutku je prešao onaj granični prelaz. Tačno su imali dojavu da se on nalazi u Kosovskoj Mitrovici i zato su krenuli da ga uhapse. I oni tačno znaju da se on i dalje nalazi na teritoriji Kosova i Metohije. Ali to nije imalo veze ni sa čim. To je imalo veze sa svim onim drugim o čemu sam pričao. Za nas je ključno da saznamo ko su ubice Olivera Ivanovića, ali ko su stvarne ubice“, rekao je Vučić.

Nekoliko meseci pre nego što je ubijen, Ivanović je u intervju za BIRN u oktobru prošle godine govorio o Radoičiću kao kriminalcu bliskom vladajućoj stranci koji drži poluge vlasti na severu Kosova. Ivanović je tada naveo i da je zabrinut zbog činjenice da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić imenovao Radoičića kao primer borca za opstanak srpstva na Kosovu.

Radoičić je kum Zvonka Veselinovića, još jednog moćnog Srbina iz ovog kraja koji je bio optuživan, ali ne i osuđen za različita krivična dela. Radoičić je osuđivan zbog falsifikovanja dokumenata. Njemu i Veselinoviću trenutno se sudi zbog zloupotrebe položaja.

Zvaničnici u Srbiji negirali su bliskost sa Veselinovićem i njegovim kumom, iako su se u javnosti pojavile fotografije, snimci i izjave koji su svedočili o njihovim vezama.

Pročitajte više vesti o Milanu Radoičiću

Comments are closed.