„Srpski telegraf“ montiranim snimcima napada KRIK

„Srpski telegraf“ montiranim snimcima napada KRIK

Naslovna strana Srpskog telegrafa

Nakon što je KRIK juče objavio priču o tome da je Predrag Mali, brat ministra finansija Siniše Malog, koristio stan i automobil firme „Milenijum tim“ angažovane na brojnim državnim projektima, provladin tabloid „Srpski telegraf“ lažno je optužio novinare KRIK-a da su pratili nevenčanu suprugu Predraga Malog, potkrepljujući svoju tvrdnju snimcima na kojima nije novinar KRIK-a. 

Piše: Bojana Jovanović

Provladin tabloid „Srpski telegraf“ je otkriće KRIK-a predstavio kao napad na predsednika Srbije Aleksandra Vučića u tekstu objavljenom na svom sajtu i na naslovnoj strani današnjih novina. Ovaj tekst „Srpskog telegrafa“ su preneli i drugi mediji – portali B92, „Kurir“, „Alo“, „Pink“.  

U članku pod naslovom „Kako se realizuje plan za slom vlasti i predsednika Srbije: Vučića ruše i preko beba“ lažno se navodi da su novinari KRIK-a nevenčanu suprugu Predraga Malog „spopali nasred ulice i pratili je do ulaza u zgradu“. 

Tabloid je uz tekst objavio i snimke sigurnosnih kamera koji navodno prikazuju kako je novinar KRIK-a prati. Na snimcima, međutim, nije novinar KRIK-a već nepoznata osoba koja nije deo naše redakcije. 

U jutrošnjem gostovanju na televiziji „Pink“ glavni urednik „Srpskog telegrafa“ Milan Lađević optužio je KRIK da koristi „japansku metodu praćenja“. 

„Japanska metoda praćenja služi da primete da ste tu, za zastrašivanje. Da li verujete da neko pošalje špijuna ili novinara, ne znam kako da nazovem ovog čoveka (misli na osobu sa snimka, prim. aut.). Neko danima uhodi majku sa bebom, zaustavlja je i pita: ‘Šta ste vi ovoj bebi?’“, rekao je Lađević iznoseći teoriju zavere da je tekst KRIK-a deo operacije „Omča“ koju sprovode zapadne ambasade sa ciljem da oslabe uticaj predsednika Aleksandra Vučića. Ovu tajnu operaciju je raskrinkala, prema rečima Lađevića, srpska obaveštajna agencija BIA.

Kampanji tabloida pridružili su se i različiti predstavnici vlasti čije reakcije su objavljene u pomenutom tekstu – Zorana Mihajlović, Goran Vesić, Miroslav Lazanski, Vojislav Šešelj, Nikola Nikodijević, Miloš Vučević i Dubravka Filipovski.

Provladin tabloid „Srpski telegraf“, iznoseći neistine o našim novinarima, ugrožava njihovu bezbednost. Tako su danas počele da stižu pretnje redakciji preko društvenih mreža.

Pretnja novinarima KRIK-a na fejsbuku

KRIK se, podsećamo, pridržava najviših novinarskih standarda i poštuje prava osoba o kojima izveštava, kao i prava članova njihovih porodica.

Novinari KRIK-a jesu posetili zgradu u kojoj živi Predrag Mali, ali sa njegovom nevenčanom suprugom nisu razgovarali, niti je pratili. Zgradu su posetili sa ciljem da se uvere da Mali i dalje vozi „audi a6“, koji su mu ustupili biznismeni Ivan Bošnjak i Stojan Vujko preko njihove firme „Milenijum tim“, o čemu smo juče objavili i istraživačku priču. U priči smo otkrili da je Predragu Malom, osim automobila, ustupljen i stan u vlasništvu ovih biznismena, u kome je živela njegova tadašnja devojka.

Firma „Milenijum tim“ angažovana je, podsetimo, na najvrednijim državnim projektima među kojima je i „Beograd na vodi“.

Stručnjaci sa kojima smo razgovarali saglasni su da ovakav odnos između osoba bliskih ljudima na vlasti i privatnih firmi može da se tumači kao klasičan primer korupcije.

Interesantno je i to što je, mesec dana pre nego što smo objavili priču o Predragu Malom, Vučić gostujući na televiziji „Pink“ otkrio da zna na čemu novinari KRIK-a rade. Tada nas je lažno optužio da pišemo po nalogu stranih ambasada. Rekao je: „Ti zapadni pozovu ove iz KRIK-a, BIRN-a i kažu: ‘E, ajde sad pravite te priče o braći’“.

Slično se dogodilo i 2016. godine kada je tabloid „Informer“ lažima napadao redakciju KRIK-a zbog istraživanja Vučićeve imovine. Kako smo utvrdili, naše novinare su tada pratili pripadnici Bezbednosno-informativne agencije (BIA) koja je ovom tabloidu dostavljala informacije i fotografije. 

Pročitajte priču: Koruptivne veze: „Milenijum tim“ ustupio „audi“ i stan bratu Siniše Malog

Donirajte KRIK i pomozite da nastavimo da istražujemo kriminal i korupciju. Mnoge naše priče nastale su zahvaljujući donacijama čitalaca. Kako da donirate KRIK pročitajte ovde. Podržite nezavisno novinarstvo!

ISPRAVKA: U delu teksta u kome su nabrojani predstavnici vlasti koji su se pridružili kampanji protiv KRIK-a, pogrešno je naveden i Nino Brajović. Naime, on više nije na javnoj funkciji, te je njegovo ime iz tog dela teksta izbrisano.

11 Comments

 1. Meks kaže:

  Ma Vucic I kompanija svog coveka poslali da bi sacinili takve snimke I onda lazno vas optuzili da ste vi kao redakcija deo toga…..

 2. Saša Rudić kaže:

  Jedna mala ispravka. NIje „ALO“, nego „ALO ALO“, pošto na to najviše liči…..
  A to što na ulicama imamo veći broj ubistava nego za vreme drugog svetskog
  rata…Ma nema veze…

 3. goran kaže:

  Napred hrabri novinari,mnogi građani su izgubili veru da će pravda ipak nekad da pobedi u Srbiji.Mladi beže iz Srbije da bi normalno živeli jer ovde višezla čine ulizice nego ova korumpirana vlast.

  • Bojan kaže:

   Omča je namenjena narodu,ovo su sve Pentagonove akcije i tekstovi,Šekspirovo pozorište,Vošigton i London,pecaroši vacare u mutnoj vodi…

  • Rocky kaže:

   Svaka ti je na svom mestu.

 4. Jasna kaže:

  Napad je najbolja odbrana. Čim dirnete u osinjak, počinje hajka i blaćenje po njihovom smeću od novina i na njihovim kič televizijama i trovanje primitivnog „nemisleceg“ naroda.

 5. raca kaže:

  mnogo urlate vi iz tog krika ,ali mnogo i sm…e,koji ste vi jadnici nemate druga posla nego samo urlate,ajde malo i ……….

 6. Duskica kaže:

  Svi beze trbuhom za krukom.pa i ja u 64 gid dala mi glast penziju za 33 god 15.000hijada pa sto idu svi gde ko.moze zato sto nigde u srbiji nema zivota samo za Lopove i Lazove sramotadeca i stari su gladni.dik neki uzivaju.i ponose se sa tim

 7. Marko Niš kaže:

  Podrška hranrim novinarima Krika iz Niša

 8. Milorad kaže:

  Sada su snimci sigurnosnih kamera odmah dostupni, a kada se pregaze ljudi na rampi, onda ne mogu da se nadju nedelju dana. Koliko sam ja upucen, ako nije ucinjeno nikakvo krivicno delo, niti je osoba sa snimaka osumnjicena za neki prekrsaj, u ovoj situaciji ne sme biti objavljen i lik sa slike moze tuziti za narusavanje privatnosi.

 9. misakostic kaže:

  Ljudi, komunizam je maligni tumor, menja oblik i siri se metastazom. Ovo je terminalna faza. Uskoro ce Srbija morati da preimenuje teritorije a ovaj nije samo dao teritorije, prihvatio je sporazum sa makronom da zbrine izbeglice iz irana ako pocne sranje. Demografski zivece totalno drugi narodi, jednostavno nestace srbija.