Srpski državljanin ubijen u Južnoj Africi

Srpski državljanin ubijen u Južnoj Africi

(Foto: arhiva KRIK)

U subotu ujutru u predgrađu Johanesburga, glavnog grada Južnoafričke Republike, ubijen je srpski državljanin Jugoslav Smiljkić, pišu tamošnji mediji.

Piše: Milica Vojinović

Dok je pedesetjednogodišnji muškarac stajao pored svog motora prišao mu je automobil u kome su se nalazile četiri osobe. Dvojica muškaraca sa fantomkama i naočarima za sunce izašla su iz kola, pucala u žrtvu i pobegla, piše južnoafrički portal „News 24“.

Svedoci događaja su za južnoafričke medije kazali da su čuli nekoliko pucnjeva, a na mestu zločina pronađeno je 15 čaura.

Kod žrtve su pronađena lažna dokumenta bivše Čehoslovačke, a policijski izvori identifikovali su muškarca kao Jugoslava Smiljkića, piše „News 24“. Motiv ubistva, kako pišu tamošnji mediji, još nije poznat.

Domaći mediji objavili su da ubijeni Smiljkić nije imao kriminalni dosije, jedino da je učestvovao u tuči na beogradskom splavu „Pirana“ 2003. godine. Smiljkić je suvlasnik u beogradskoj firmi „Tirtha“ koja je osnovana prošle godine za proizvodnju osvežavajućih pića i flaširane vode. Vlasnik je zemljišta i jednog manjeg objekta u beogradskoj opštini Grocka.

Serija ubistava u Južnoj Africi

Ovo nije prvi kriminalni obračun u Južnoj Africi u kome su ubijene osobe sa ovih prostora. U septembru prošle godine, takođe u blizini Johanesburga ubijen je trgovac dijamntima poreklom iz Crne Gore Đorđe Mihaljević.

Na njega su dvojica napadača pucala dok je sedeo u kolima na semaforu. Južnoafrički mediji pisali su tada o saradnji koju je Mihaljević imao sa osuđivanim  češkim kriminalcem Radovanom Krejčirom. Takođe je dovođen u vezu sa narko kartelom Darka Šarića. Naime, direktor jedne Mihaljevićeve firme, Smiljan Samardžić, bio je prijatelj i poslovni saradnik ubijenog Dragana Dudića Frica – pripadnika narko-kartela Darka Šarića. Više pročitajte ovde.

Nekoliko meseci pre Mihaljevićevog ubistva, u Johanezburgu je ubijen Darko Kulić, dok je u aprilu ubijen Milan Đuričić koji je u Srbiji osuđen za ubistvo kriminalca Željka Ražnatovića Arkana.

I u Srbiji su se prošle godine dogodila dva ubistva koja se povezuju sa obračunima u Južnoj Africi. Naime, u maju je u Beogradu ubijen Gorgija Darmanović, a kasnije u Kruševcu i njegov ubica – kriminalac Dejan Stanković zvani Ždrokinac. Obojica su živeli u Južnoj Africi.

Detaljnije pročitajte u posebnoj vesti.

Više o mafijaškim obračunima u Srbiji i Crnoj Gori pročitajte u bazi podataka „Crna knjiga“

Comments are closed.