Srpski državljani uhapšeni zbog šverca 800 kilograma kokaina

Srpski državljani uhapšeni zbog šverca 800 kilograma kokaina

Foto: MUP

foto MUP

Troje srpskih državljana uhapšeno je zbog sumnje da su članovi kriminalne grupe koja je pokušala da prošvercuje oko 800 kilograma kokaina zaplenjenog u blizini Azorskih ostrva kod Portugala, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Piše: Milica Vojinović

U akciji u kojoj su učestvovale i policije Španije i Velike Britanije razotkrivena je kriminalna grupa za koju se sumnja da se bavila krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Nju, kako je direktor policije Vladimir Rebić naveo u pisanom saopštenju, pretežno čine državljani Srbije.

Do zaplene droge i hapšenja, navodi Rebić, došlo je nakon što su pripadnici srpske policije  prikupili informacije o načinu i vremenu transporta kokaina iz Južne Amerike i o tome obavestili španske kolege.

Jedrilicu koja je prevozila oko 800 kilograma kokaina izuzetne čistoće iz Južne Amerike u Evropu španska policija je zaustavila u Atlantskom okeanu, na oko 1.500 kilometara od obale Portugala. Tržišna vrednost droge procenjuje se na oko 50 miliona evra.

Tom prilikom uhapšena su trojica članova posade –  državljani Srbije, Meksika i Rusije.

Potom su u Srbiji uhapšena još dva muškarca iz Šida osumnjičena da pripadaju ovoj grupi i da su davali logističku podršku uhapšenima na jedrilici, a za jednom osobom se i dalje traga. Policija je kod uhapšenih u Srbiji  pronašla dokumentaciju koja pokazuje da su slali novac osobama uhapšenim na jedrilici, kao i avio-karte, notese, mobilne telefone i opremu za prisluškivanje.

Policija veruje da su pripadnici ove kriminalne grupe u više navrata putovali u zemlje Latinske Amerike, gde su pripremali preuzimanje i krijumčarenje kokaina.

Sumnja se da su u Meksiku kupili jedrilicu i prepravili njene šupljine kako bi sakrili kokain. Kada su to učinili krenuli su ka Evropi, a policija ih je zaustavila u blizini Azorskih ostrva.

Prema sopštenju španske policije, zaplena se dogodila 24. avgusta, a veruje se da je droga trebalo da bude prokrijumčarena upravo u Španiju.

Comments are closed.