Srpski državljani uhapšeni u međunarodnoj akciji protiv sajber kriminala

Srpski državljani uhapšeni u međunarodnoj akciji protiv sajber kriminala

Dvojica srpskih državljana uhapšena su u jednoj od najvećih međunarodnih akcija protiv sajber kriminala pod nazivom „Power off“, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Piše: Milica Vojinović

Akcija je započeta hapšenjem dvojice mladića starosti 19 i 21 godinu iz Rume i Prokuplja za koje se sumnja da su bili administratori sajta Webstresser.

Ovaj sajt smatran je za najveće svetsko kriminalno tržište za iznajmljivanje tzv. DDoS napada – napada kojima se usmerava ogromna količina internet saobraćaja na sajtove. Krajnji cilj ovih napada je da sajt koji je napadnut bude ili usporen i nefunkcionalan ili oboren sa mreže.

Sajt Webstresser imao je više od 136.000 registrovanih korisnika.

Bilo koji registrovani korisnik sajta mogao je, sa malo ili nimalo tehničkog znanja, da plati određenu sumu novca – od 15 do 999 evra mesečno, kako bi se izveo napad na određeni sajt ili onlajn platformu.

Napadani su sajtovi banaka, državnih institucija ili policije. Više od četiri miliona napada izvedeno je do aprila 2018. godine na razne sajtove širom sveta, saopštila je policija.

Istragu ove međunarodne kriminalne grupe započela je u oktobru 2017. godine holandska nacionalna kriminalistička jedinica za visokotehnološki kriminal, a na osnovu informacija dobijenih od policijske jedinice iz Velike Britanije.

U akciji su učestvovale policijske jedinice za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Holandije, Velike Britanije (NCA), Hrvatske, Kanade, SAD (FBI), Nemačke (BKA), Španije, Hong Konga, Škotske, Italije i Australije.

Pročitajte: Srbi u svetskoj mreži sajber kriminala

1 Comment

  1. Radisav Misic kaže:

    Odmah rezultati uvidjenja informatike kao obaveznog predmeta u skole. Nasi hakeri ?