Srbi u svetskoj mreži sajber kriminala

Srbi u svetskoj mreži sajber kriminala

Foto: FBI

Troje naših državljana uhapšeno je u međunarodnoj policijskoj akciji kojom je razbijen jedan od najvećih hakerskih Internet foruma.

Piše: Dragana Pećo

Hakerski forum Darkode oboren je pre dva dana u sklopu višegodišnje međunarodne policijske akcije „Shrouded Horizon“. Akciju je sproveo američki Federalni istražni biro (FBI) i u njoj su učestvovale policije iz 20 zemalja. Među 62 osobe uhapšene širom sveta nalaze se i trojica državljana Srbije čiji pun identitet MUP Srbije nije otkrio u saopštenju za javnost.

Oni se sumnjiče da su učestovali u sajber kriminalu, uključujući krađu podataka sa elektronskih kartica i unošenje virusa u računarske mreže.

Hakeri su na ovaj način, kako sumnja policija, zaradili više od osam miliona dinara kupujući tehničku i drugu robu i prodajući je za keš na crnom tržištu.

Do hapšenja sajber kriminalaca MUP je došao nakon što je FBI obavestio sve policijske službe čiji su državljani članovi foruma Darkode.

Američki tužilac Dejvid Hikton kaže da od oko 800 kriminalnih Internet foruma širom sveta, Darkode predstavlja jednu od najvećih pretnji za integritet podataka na računarima i širom sveta, navodi se u saopštenju FBI-a.

„Na ovaj način“, kaže Hikton, „razbijeno je gnezdo sajber kriminala za koje su mnogi, uključujući i same hakere, verovali da je neprobojno.“

Ovako sada izgleda stranica foruma na adresi darkode.com

Ovako sada izgleda stranica foruma darkode.com

Forum za sajber kriminalce

Darkode je bio jedan od najsofisticiranijih onlajn foruma za sajber kriminal na engleskom jeziku koji je sa radom počeo 2007. godine. Bio je zatvorenog tipa.

Prisup forumu imali su samo njegovi članovi koji su, preko Darkode-a, kupovali, prodavali i razmenjivali informacije, iskustva, veštine, programe i softvere kojima su, prema sumnjama policije, prisupali drugim računarima i elektronskim uređajima kako bi ih kontrolisali.

Da bi se neko priključio forumu, morao je da bude pozvan od nekog ko je već član, kao i da ostatku foruma predstavi svoju veštinu ili proizvod kako bi pokazao da može da doprinese grupi.

Forum Darkode je oboren, a na njegovom domenu Darkode.com, kao i Darkode.me vidiljivi su amblemi FBI-a, Europola, MUP-a Srbije i policija iz ostalih zemalja koje su učestvovale u akciji.

Osim MUP-a Srbije, u ovoj međunarodnoj akciji učestvovale su i policije iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Rumunije, Nemačke, Danske, Finske, Švedske, Letonije, Kipra, Izraela, Velike Britanije, Kanade, Brazila, Kolumbije, Kosta Rike, Nigerije, Australije i SAD-a.

Comments are closed.