Snimci ubistva prikazani na suđenju saradniku Čabe Dera

Snimci ubistva prikazani na suđenju saradniku Čabe Dera

Alen Cigler/snimak ubistva (foto: fejsbuk/skrinšot)

Snimci na kojima se vidi trenutak ubistva Nebojše Markovića u januaru 2019. godine u Beogradu prikazani su danas na suđenju Alenu Cigleru optuženom da je sa Čabom Derom učestvovao u ovom zločinu. Jedan od snimaka već je viđen u javnosti, pošto je objavljen u medijima nedugo nakon ubistva.

Piše: Milica Vojinović

Na snimcima puštenim danas u sudu vidi se kako ubica stiže na mesto zločina na Banovo brdo automobilom, izlazi sa suvozačeve strane i laganim korakom prilazi Nebojši Markoviću koji u tom trenutku stoji iza drugog automobila i drži sklopljena dečja kolica.

Dok mu prilazi, ubica desnom rukom vadi pištolj sa dugačkom cevi iz ranca koji drži u drugoj ruci, smeje se i počinje da puca u Markovića koji nije ni stigao da se da u beg.

Scena iz snimka ubistva Markovića (foto: skrinšot)

Ubica je ispalio oko pet metaka u Markovića. Već posle prvih hitaca žrtva je pala na zemlju dok je ubica nastavio da puca u njega, a potom otrčao do automobila koji je istog trenutka krenuo i krivudajući izašao iz vidokruga. Ceo događaj trajao je manje od 20 sekundi.

Nakon gledanja snimaka, tužilaštvo i advokati insistirali su da u današnji zapisnik sa suđenja uđu detalji koji im idu u prilog.

Tužilteljka Dragana Šormaz Dinčić tražila je da se u zapisnik unese da se ubica smejao u trenutku kada je prilazio žrtvi – što je sudija i učinila. Advokat Predrag Vasović koji zastupa porodicu Marković insistirao je da se zabeleži da automobil kojim su se ubice dovezle nije pokriven snegom poput kola koja su parkirana pored.

Advokat je ovim želeo da ospori tvrdnju optuženog Ciglera da ga je Der odveo na Banovo brdo gde mu je bio parkiran automobil, kao i da su čekali Derovog saradnika oko 40 minuta.  S obzirom na to da je tih dana padao sneg što se moglo videti po drugim automobilima, Vasović je u više navrata istakao da je automobil koji su koristili Der i Cigler bio očišćen. Sudija je i ovo unela u zapisnik.

Snimke koji su danas prikazani u sudnici zabeležila je kamera kriminalca Aleksandra Šarca, Markovićevog zeta koji je ubijen krajem prošle godine. Njih dvojica živeli su u istoj kući, a u medijima se spekulisalo da je Marković ubijen greškom i da je prava meta zapravo bio Šarac. Ove tvrdnje iznela je u izjavi kod tužioca i Markovićeva supruga, a saslušan je i Šarac – koji je sve to porekao. 

„Lično misli da niko nije imao razlog da ubije Nebojšu, a nema ni njega“, prepričane su njegove reči u optužnici.

Ipak, Šarac je ubijen prošle godine pošto je upucan u tržnom centru „Ušće“ u Beogradu. 

Der ispričao zašto je ubio Markovića

Ubistvo Markovića policija je rasvetlila nekoliko dana kasnije i raspisala poternicu za Čabom Derom. Dva meseca kasnije on je uhapšen u Pragu i izručen Mađarskoj gde mu se sudilo za dva ubistva – Lasla Vetulija 2018. u Budimpešti i hrvatskog državljanina Ivana Serdarušića koga je u julu iste godine ubio u Holandiji. Za oba ubistva je nedavno osuđen na doživotnu kaznu zatvora. 

Deru se za ubistvo Markovića sudi u odsustvu, ali je u vezi sa ovim sa ovim slučajem saslušan u Mađarskoj. Tada je ispričao da je ubistvo bilo osveta za napad koji se dogodio tri meseca ranije u Budimpešti kada je na njega pucao napadač koga nije želeo da imenuje. 

„(Naveo je) da je posle te pucnjave dobio informaciju zašto se to dogodilo i zašto je pucano na njega i da je pokrenuo odbrambeni mehanizam u njemu da bi sebi spasao život i da se zato dogodila tragedija u Beogradu“, prepričan je Derov iskaz u optužnici.

Njegov saučesnik u ovom ubistvu bio je Cigler, tvrdi tužilaštvo, i on je optužen da je dovezao i odvezao Dera na mesto ubistva. Cigler se nalazi u pritvoru u Beogradu i prisustvuje suđenjima. Na početku suđenja je priznao da je u trenutku ubistva bio na vozačevom mestu, ali je tvrdio da nije znao da je Der zbog toga došao na Banovo brdo.

„Kazao je da su mu tamo kola parkirana i da u blizini živi čovek koji mu duguje novac i da hoće da ga potraži. Razumeo sam da će da sačeka čoveka da mu traži taj novac“, ispričao je Cigler.

Njegovu odbranu potvrdio je i Der. U iskazu koji je dao u Mađarskoj rekao je ga je umešao u ovaj zločin zato što je bio jedini čovek kom je verovao, ali i da Cigler nije znao šta će se dogoditi, već da ga je lagao da ide da potraži čoveka koji mu duguje novac.

Obojica su ranije osuđivani, a Der je i 2004. osuđen za ubistvo Branislava Jelačića na 15 godina zatvora.

Pročitajte više o suđenje za ubistvo Markovića

Comments are closed.