Snimci ubistva advokata Zreleca prikazani na suđenju

Snimci ubistva advokata Zreleca prikazani na suđenju

Vladimir Šaranović/Viši sud u Beogradu (foto: ilustracija KRIK)

U automobilu iz koga je u decembru 2015. pucano na beogradskog advokata Vladimira Zreleca koji je bio parkiran nedaleko od njegove kancelarije, ubica je čekao da advokat uđe u svoja kola nakon čega mu je automobilom preprečio put, a potom u njega ispalio više metaka, vidi se na snimcima bezbednosnih kamera koji su danas pušteni na suđenju. Na devet snimaka koji su danas prikazani vidi se šta se dešavalo u ulici nekoliko minuta pre ubistva advokata, ali i samo ubistvo.

Piše: Jelena Radivojević

Na snimku koji je zabeležila kamera na zgradi ispred koje je bio automobil Zreleca vidi se da su kola „alfa romeo“ iz kojih je pucano parkirana na drugoj strani uske jednosmerne Ulice Patrijarha Varnave na Vračaru, oko četiri mesta iza advokata.

Nakon nešto duže od pola minuta „alfa romeo“ je upalio farove i krenuo ka Zrelecu. Kako se, međutim, advokat po izlasku iz zgrade okrenuo i razgovarao sa Draginjom Delibašić, automobil je zastao i sačekao da on uđe u svoja kola. „Alfa romeo“ je potom nastavio da se kreće i zaustavio se prednjim delom blokirajući kola u kojima je Zrelec.

Kroz vetrobransko staklo Zrelečevog automobila vidi se kako on pada na suvozačevo mesto nakon što su ispaljeni meci. Prednji deo automobila iz kog je pucano, međutim, kamera nije snimila, tako da nije jasno da li je ubica sedeo na mestu vozača ili suvozača.

Snimak prikazuje Draginju Delibašić da, kako je ranije i ispričala na sudu, pritrčava automobilu, otvara suvozačeva vrata i drži mobilni telefon u ruci.

Na ostalim snimcima vide se uglavnom iste scene, samo iz drugih uglova.

Deo snimaka je sa zgrade ispred koje je bio parkiran svetli „alfa romeo“ i oni pokazuju trenutak kada se automobil zaustavio, da je ugašenih farova parkiran oko minut i po, a svetla pali i kreće tek kada Zrelec sedne na mesto vozača. 

Ranije na suđenju već su prikazana dva snimka – jedan je zabeležio muškarca za kog se sumnja da je ubica kako ulazi u automobil koji izgleda kao onaj iz kog je pucano na Zreleca, a drugi samu pucnjavu.

Sudija Nataša Albijanić je tada želela da konstatuje da nikoga nema na suvozačevom mestu, te da je jasno da je na Zreleca pucano sa mesta vozača, međutim, advokat optuženog Šaranovića se nije saglasio sa tim, pa je zatraženo dodatno veštačenje.

Veštaćenje je gotovo, međutim, o njemu će reči biti tek na sledećem suđenju u oktobru.

Sukob sa Šaranovićem

Vladimir Zrelec upucan je u decembru 2015. godine. Preživeo je napad, ali je mesec dana kasnije preminuo u bolnici.

Tužilaštvo tvrdi da je Zreleca ubio Vladimir Šaranović zbog sukoba koji je advokat imao sa njegovim rođakom Slobodanom Šaranovićem, uticajnim kriminalcem iz Crne Gore.

Zrelec je Slobodana i njegovog starijeg brata Branislava godinama zastupao pred sudom, osnivao je i vodio njihove firme.

Slobodan Šaranović je široj javnosti postao poznat pošto je optužen za ubistvo Nikole Bojovića, brata kriminalca Luke Bojovića. Tužilaštvo je tvrdilo da je Slobodan počeo da se sveti jer je verovao da iza likvidacije njegovog brata Branislava 2009. stoji upravo Luka Bojović. Ubijen je u Budvi pre nego što je suđenje završeno.

U ovom slučaju Šaranovića je branio Zrelec. Šaranović, međutim, navodno nije bio zadovoljan njegovom posvećenošću zbog čega je došlo do sukoba, a nekoliko svedoka je ispričalo da je Šaranović pretio Zrelecu.

Osim Šaranovića, Zrelec je branio i Miloša Delibašića koji je u Šaranovićevo ime upravljao kriminalnom grupom optuženom za Bojovićevo ubistvo.

Delibašćeva majka Draginja je očevidac ubistva Zreleca. Ona je na sudu svedočila da je te večeri bila kod advokata kako bi se raspitala o postupku protiv svog sina.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Više o grupi Slobodana Šaranovića pročitajte ovde


Comments are closed.