Snimci sastanaka narko-bosa Radulovića s vrhom policije

Snimci sastanaka narko-bosa Radulovića s vrhom policije

Ivica Dačić ruča sa švercerom kokaina Rodoljubom Radulovićem 31.01.2009. (foto: KRIK)

Tajni snimci do kojih su došli novinari Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK svedoče o susretima Rodoljuba Radulovića, jednog od šefova narko-kartela, sa čelnim ljudima srpske policije.

Piše: Stevan Dojčinović

Radulović je snimljen kako se od novembra 2008. do aprila 2009. godine devet puta sastao sa ljudima iz vrha Ministarstva unutrašnjih poslova – tadašnjim ministrom policije Ivicom Dačićem, njegovim savetnikom za nacionalnu bezbednost Ivicom Tončevim, Dačićevim šefom kabineta Brankom Lazarevićem i zamenikom šefa kabineta Vanjom Vukićem.

Sastanke su skrivenim kamerama snimali agenti srpske obaveštajne agencije koja je Radulovića pratila kao pripadnika narko-klana tokom operacije „Most“. Zabeleženi sastanci održani su u beogradskim restoranima, kafićima, na parkingu i u parku kod Topčiderske zvezde. Video snimci nemaju zvuk, ali pokazuju da su susreti Radulovića sa Dačićem i Tončevim bili posebno srdačni – uz poljupce i nazdravljanje.

Tužilaštvo kaže da je Radulovićev šef bio Darko Šarić, nedavno osuđen na 20 godina zatvora za šverc 5,7 tona kokaina. U istom postupku Radulović je osuđen na 12 godina i šest meseci zatvora. Nalazi se u bekstvu.

U vreme kada su se susreti odigravali, Radulović je sa Šarićem organizovao velike isporuke droge iz Južne Amerike u Evropu. Svojim brodovima „Golden“ i „Verti“ Radulović je iz Argentine prevezao 1,8 tona kokaina sakrivenog u pošiljci soje. Posebna radna grupa koju su činili pripadnici srpske policije, srpske obaveštajne službe BIA i britanske agencije SOCA više meseci pratila je grupu i planirala da zapleni drogu u Grčkoj. Zbog „curenja“ informacija iz policije, kriminalna grupa je saznala za istragu i istovarila kokain na španskom primorju.

Krijumčar koji je kasnije postao zaštićeni svedok, Draško Vuković, svedočio je da ga je krajem 2008. godine jedan od šefova klana obavestio da imaju insajdera u Ministarstvu policije koji informiše Radulovića o istragama šverca kokaina. Vukoviću nije rečeno ko je doušnik, ali mu je naređeno da promeni način na koji je do tada komunicirao sa drugim članovima kriminalne organizacije, što je policiji otežalo da dalje prati grupu. Kriminalci su umesto telefonom, počeli da komuniciraju preko interneta. Dopisivali su se skajpom i mejlom, odnosno neposlatim „draft“ porukama.

Video snimci pokazuju da je Radulović u tom periodu imao sledeće sastanke:

29. novembra 2008. godine, susreo se sa Brankom Lazarevićem, Dačićevim šefom kabineta u restoranu „Zodiak“ oko 16 časova. Zajedno su proveli 15 minuta. Lazarević je pokazivao Raduloviću nešto na svom mobilnom telefonu. Pola sata kasnije, Radulović se sastao sa nepoznatim ćelavim muškarcem u restoranu „Tai-tai“.

 

6. decembra 2008. godine oko 16 časova, Radulović je snimljen kako ispred svog džipa razgovara mobilnim telefonom, a u ruci drži belu fasciklu. Pet minuta kasnije zabeleženo je da na ulici govori sa Vanjom Vukićem, zamenikom šefa kabineta ministra policije. Radulović i dalje drži belu fasciklu. Sat kasnije, video pokazuje Vukića dok sedi u nepoznatom kafiću sa dve žene, brinetom i plavušom. Radulović nije prisutan, a bela fascikla je na stolu. Vukić, dok razgovara sa ženama, gleda šta je u njoj. Grupa je zatim napustila kafić. Plava devojka ponela je fasciklu sa sobom.

 

Dve nedelje kasnije, 21. decembra 2008. godine, Radulović džipom ulazi u državnu rezidenciju u Užičkoj ulici u Beogradu oko 22 časa. Rezidenciju je tada koristio Dačić, ministar policije. Kasnije iste noći, u 22:30 časova, Radulović se sreće sa Dačićevim šefom kabineta Lazarevićem na tamnom mestu – parku kod Topčiderske zvezde u beogradskom naselju Senjak. Novinari KRIK-a saznali su da je Radulović tom prilikom Lazareviću poklonio mobilni telefon „Blackberry“ predviđen za bezbednu komunikaciju, a koji je kupio Šarić.

 

31. januara 2009. godine, agenti su uspeli da snime sastanak Radulovića i premijera Dačića u ribljem restoranu „Gušti mora“, oko 13:30 časova. Deo restorana u kom su sedeli bio je zatvoren za posetioce. Video prikazuje kako ručaju u prijateljskoj atmosferi – nazdravljaju, pričaju, puše tompuse. Dačić je napustio restoran oko 14 sati držeći kesu u ruci, dok je Radulović ostao unutra.

 

Poslednji video snimljen je 7. aprila 2009. godine, istog meseca kada je 1,8 tona kokaina poslato Radulovićevim brodovima za Evropu. Tog dana dogodila su se tri sastanka u hotelu „Hajat“ u Beogradu. Prvi susret oko 16 časova bio je sa Lazarevićem. Lazarević i Radulović prešli su zatim za drugi sto gde su sedele još dve osobe. Novinari KRIK-a prepoznali su da je reč o Radulovićevom sinu Đorđu i italijanskom konsultantu za energetski biznis Andrei Bartolaciju. Lazarević je ubrzo otišao, a ostala trojica razgovarala su još 15 minuta. Onda su prešli na drugo mesto u istom hotelu gde im se pridružio Tončev, Dačićev savetnik za nacionalnu bezbednost. O ovom sastanku Tončeva sa Radulovićem međunarodna novinarska mreža OCCRP je pisala sredinom 2013. Tončev je tada rekao novinarima da je to bio kratak poslovni sastanak i da je jedva poznavao Radulovića. Video, međutim, pokazuje blizak odnos njih dvojice. Radulović mu šapuće na uvo, tapše ga po grudima i ljube se u obraz.

 

Lazarević je jedini sa snimaka optužen za odavanje poverljivih informacija švercerima. Suđenje uskoro treba da počne. U svojoj odbrani u istrazi Lazarević je rekao da Raduloviću nije dao osetljive podatke, već da mu je dostavio opšte informacije iz policijske „JIS“ baze koja sadrži krivičnu istoriju, saobraćajne prekršaje i slično. Lazarević je izjavio i da ga je šef Dačić upoznao sa Radulovićem. On je odbio da komentariše slučaj za KRIK.

Dačić, Tončev i Vukić nisu optuženi i nema indikacija da su pod istragom. O svojim susretima sa Radulovićem do sad nisu pozvani ni da daju iskaz.

Vanja Vukić je novinarima KRIK-a prvo rekao da se nije susreo s Radulovićem, već da je slučajno prošao pored njega na ulici.

„On prolazi pored mene, a ja u tom trenutku i ne znam ko je. Tako se potrefilo“, kaže Vukić.

Kada mu je novinar KRIK-a pokazao fotografiju iz snimka, na kojoj se jasno vidi da njih dvojica pričaju, Vukić je rekao da ga je Radulović slučajno zaustavio na ulici da ga pita nešto, ali se ne seća šta. Rekao je i da nije uzeo fasciklu od njega i da ona koju je Radulović držao nije ista kao ona koja se pojavljuje u kafiću.

Rekao je i da zna za postojanje ovog zapisa, kojim je Demokratska stranka više puta pokušala da ga uceni.

Ivica Tončev, savetnik Dačića, rekao je novinarima KRIK-a da nikada nije odavao Raduloviću državne tajne, a susret s njim opisao je kao poslovni sastanak. Tončev je, kao što smo ranije pisali, imao sastanke i sa drugim članovima kriminalnih bandi.

Pisali smo i da je Dačićeva Socijalistička partija Srbije iznajmila prostor u svom sedištu Šariću u kom je on osnovao noćni klub „Vanila“.

Dačić nije želeo da govori za KRIK.

Pitanje odnosa Dačića sa narko-kartelom postavljeno je još 2013. godine. Dačić i članovi njegovog kabineta bili su u sukobu sa kriminalističkom policijom, nakon čega je nekoliko izveštaja policije procurilo u javnost. U izveštajima je pisalo da je Dačić bio u komunikaciji sa Radulovićem. On je tada održao konferenciju za štampu i rekao da, iako je bio na čelu policije, nije znao da je Radulović, kog je opisao kao prijatelja, učestvovao u švercu kokaina.

Dačić je preživeo politički skandal. Kada su Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka pobedili na izborima 2014, Vučić je formirao vladu sa Dačićem, iako mu nije bio potreban koalicioni partner. Dačić je imenovan za ministra inostranih poslova, a Tončeva je postavio za svog savetnika. Postao je i predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Lazarević je optužen, ali i dalje radi u ambasadi Srbije u Atini.

 

Zabranjeno je korišćenje sadržaja, fotografija i video materijala bez navođenja Mreže za istraživanje kriminala i korupcije KRIK.rs kao izvora informacija. 

31 Comments

 1. Реалан kaže:

  Предлажен да истражите зашто баш blackberry, зашто не iPhone, Galaxy,… Комнуникација између blackberry телефона може да буде криптована и не може се читати/прислушкивати

  • Darko Tipovic kaže:

   Mislim da je u danasnje vreme smesno pricati o nacinima „sigurne“ komunikacije, ima ih toliko mnogo da je jednostavno nemoguce uci u trag koriscinjem bilo koje, da ne pominjem deep web , tor i slicne usluge.

 2. Mirjana peric kaže:

  Da li ovo ima veze sa predstojeci izborima i zasto nije ranije izbaceno u javnost?

  • Boban kaže:

   Nema mnogo veze sa izborima, jer se o formiranju i sastavu vlade, najmanje pita Vučić. Da nije tako, zar bi u vladi sedeli Dačić i Vulin? Prejak istočni vetar im duva u leđa. Da je ova zemlja imalo normalna, ministar policije, premijer i ministar inostranih poslova sedi u kafani, pije, ljubi se… sa jednim od (dokazano) najvećih narko- dilera! I ne samo da nije na dugogodišnjoj robiji, već mu se bukvalno pokloni jedno od najvažnijih mesta u vladi? Uskoro će se vratiti BK, pa Mira Marković, pa će mali Marko biti postavljen za ministra npr policije…

   • Dule kaže:

    Naravno, sve nas korumpiraju Rusi, niposto tvoja predivna precista Zapadna Evropa, a jos manje smo mi krivi sami za sranje u kome se nalazimo.
    Ajde ne lupetaj, svaka stranka ima svoje ljude i u americkoj ambasadi, koji tamo referisu svaki dan, a stvari se prodaju ovde na foru ko da vise

 3. qq kaže:

  Kako se to komunicira neposlatim „draft“ porukama?

  • QQ QQ kaže:

   Pa na „svom“ mail-u napises poruku i nikom je ne posaljes,samo je sacuvas,a onda neko drugi ko zna mail i sifru udje na taj mail i vidi u sacuvane poruke 😀

 4. Onaj kaže:

  Pa otvorimo nalog na gmailu. Lozinku znamo nas dvoje. Ukucam poruku koju ne saljem i ona se sacuva u draft folderu. Zatim ti otvaras nalog i citas draft poruku. Eto 🙂

  • tomkarlo kaže:

   Pa ta poruka nije ostala na računaru već je smeštena na nekom serveru. A to znači da je čitljiva.

   • Dule kaže:

    Mislim da je ideja da sam mail ne prolazi 5000 razlicitih servera gde ce biti lepo skeniran, ali opet, nije sada da je ne znam kakav genijalan metod.

 5. desanka kaže:

  DACIC ZAJEDNO SA SVOJIM SARADNICIMA BI TREBAO DA BUDE POD ISTRAGOM . KAKO JE MOGUCE DA MINISTAR POLICIJE SEDI I RUCA ZA STOLOM SA KRIMINALOM KOG TRAZI CEO SVET ZBOG ŠVERCA DRUGE .DAČIĆ JE SIGURNO ZNAO KO JE RADULOVIC I ZATO TREBA SAD DA PODNESE ODMAH OSTAVKU U VLADI SRBIJE I SA KRIVICNOM PRIJAVOM PREDAT JAVNOM TUZIOCU TO BI TREBALO DA SE DOGODI AKO JE SRBIJA PRAVNO UREĐENA ZEMLJA GDE VAZE ISTI ZAKONI ZA SVE PA I ZA MINISTRA DAČIĆA I NJEGOVE SARADNIKE

 6. E sad se svi lepo zapitajmo, ko i zašto, i dalje štiti kriminal-ce u AMSS? Šta se sve to još pored klasičnog privrednog kriminala, radi i prikriva u AMSS? Odgovor se sam nameće … O kriminalu u AMSS: http://www.amssinfo2.net

  • Viktor Koss kaže:

   Radulović ima za sobom interesantnu i dugu karijeru:

   U prvoj polovini 1970-ih je Roki bio šef odjeljenja za spoljnu trgovinu kotorske Jugoceanije. Slijedi seoba za Beograd. Od 1975. je direktor tamošnjeg Hemproa, manjeg eksport-import mutanta iz porodice Geneksa, firme čiji je osnivač Udba ili srodna joj sivomaslinasta služba. Otuda nije čudo što Roki samouvjereno 1983. odlazi u inostranstvo. U Beču osniva firmu Joks Austrija, kompaniju specijalizovanu za trgovinu aluminijumom i naftom i drugim aranžmanima između bivše Jugoslavije i SSSR-a. Od 1993 godine odlazi za SAD i put ga dalje vodi ka UAE (Emiratima).

   http://www.monitor.co.me/index.php?option=com_content&view=article&id=2181:kotorske-misterije&catid=1517:broj-1050&Itemid=2531

   Ovi podaci objavljeni 2010 su dovoljni za postavljanje osnovnog pitanja veze i uloge SDBa od 70ih i veza preko Beča od 80ih sa vezama Genexa i tajne tadašnje političke policije sa kolegama uz zapadnih službi preko biznismena koa Radulović. Postavlja se pitanje veze karijere i veza još od sedamdesetih u pogledu zaštite Radulovića i u toj zaštiti namene istog kroz uspešmost biznisa i načina njenog vođenja i zaštite u inostranstvu i zemlji od 70ih.

   Time su osnovne koordinate, uslovi i zaštita celog procesa posebnig biznisa još od 70ih do danas ne samo u ovom slučaju određeni i prevazilaze do duše konkretna otvorena pitanja, ali i nailaze na jedan zid spolja iza kojeg postoji poznati sistem posebnih prikrivenih operacija iz mnogo složenijih i dalekosožnijih političkih interesa i sasvim velikih i najvećih institucionalnih sistema iza plašta posebnih prikrivenih operacija.

   Da ovaj sistem i u njemu segment domaćih kontraverznih biznismena ima mogućnosti političkog uticaja i stvaranja ili izaivanja dugih kriza, kroz poznatu zaštitu nije nikakva novost već stalna praksa u razvoju decenijama unazad i cena način vršenja ideoloških promena kroz način uticaja na složene promene sve vreme. U tom segmentu plivaju zajedno i to sa obostranim znanjem i svi slučajni i namerni učesnici ove priče, koja je dokaz više o potrebi reformi institucija sistema, ali promeni zakonske osnove i načina saradnje sa inostranim partnerima.

 7. brainwashed by media kaže:

  od kada je zausutavljen sverc kokaina preko ‘nasih’ ljudi, nestalo je svezeg novca u srbiji i pocela je ozbiljna kriza , nema gotovinine…
  jasno je da je u pitanju drzavni posao, to jest narko bosovi su drzavi placali reket koji je nadam, se,. koriscen za popunjavanje rupa u budzetu, inace bi odlazio do jedne velike istocne drzave,
  koja stiti dacica i njegove pajtose.
  koliko se zna , i SAD svercuju drogu na drzavnom nivou i profitiraju od prodaje svojim gradjanima.
  u ovom slucaju prodavanan je kokain EU korisnicima.
  uostalom neko mora da radi taj posao, pa bolje da pare ulaze u srbiju negu u albaniju ili italiju.
  da sam dacic, tako bih se branio pred sudom,.
  naravno do sudjenja nece nikad doci.

  • mile kaže:

   Slazem se u potpunosti i mislim da je ova teorija najbliza istini

 8. klikni ovde kaže:

  Ko je odgovoran sto su snimci bili po strani tako dugo? ko je bio kordinator sluzbe bezbednosti u to vreme i ko je sve imao uvid u njih a cutao?

 9. petar kaže:

  dokle god je Srbija zemlja sa palatom PRAVDE a u njoj nema pravde, Dačić i ostali su zaštičeni 1000%

 10. „Ko s đavolom tikve sadi, o glavu mu se lupaju“…P.S. Inače, svi su isti!

 11. petar kaže:

  Oprostili ste mu KOFERĆE, šta je sledeće ?

 12. Vasilim kaže:

  Kada li će i tom Dačiću biti stavljene bukagije. Izgleda nikada, ima mnogo jake sponzore na zapadu.

 13. Živomir Savić kaže:

  Dača je, kako i sam sugeriše celo veče, nekoliko puta dosad vasrksavao, pa što ne bi bar još jednom, vaistinu…
  Sa’ će korarkaši pobede, pa doček, pa prijem kod Tome i Dragice, srbia-srbia-srbia, i teraj dalje.
  Naš narod je dobar, lako oprosti kad neko voli da zaradi, i na kraju krajeva zar se ne truju više deca na mrskom zapadu, od naše dece
  tom Dačićevom drogom…

  • Dule kaže:

   Cekaj lepi, kako si zaboravio Noleta, vaterpoliste, Albanske Dronove i Kosovo i blokadu sa Hrvatskom… a kapiram, bilo ih je previse sve da pomenes 😀

 14. Dragana kaže:

  Postovani,
  nadam se da 31.1.2009., subota, niko ne sedi u kafani sa majcama kratkih rukava. Proverite datum susreta, jer ocigledno je da u januaru se ne izlazi u majci.

  • Kirk kaže:

   Postovana Dragana, nadam se da ste barem jednom u zivotu culi za pojam klima uredjaj i da vam je opste znanje dovoljno da utvrdite cemu taj klima uredjaj sluzi i gde se sve koristi. Proverite u nekoj od obliznjih prodavnica u slucaju da apsolutno nikada niste culi za klima uredjaj ali cisto sumnjam da niste, jer ocigledno imate neke bliske veze sa Dacicem pa se vadite na nosenje majice u zatvorenom prostoru. Ja u svom stanu sa klima uredjajem hodam u gacama bez majice za Novu Godinu. Hvala na razumevanju.

 15. Viktor kaže:

  Na koga ukazuje Dacic kada kaze, da se o ovome zna vec sedam godina i da se cutalo. I pita, zasto se bas sad pojavljuje. Dacic ovim ocigldno proziva samog sebe, jer je svo to vreme zauzimao vrlo odgovorna mesta u Vladi Repubike Srbije. Ovakva njegova izjava ukazuje, u kakvoj kaljuzi je pravosudje u Srbiji. Nedvosmisleno ukazuje i na to, da pavosudje u Republici Srbiji nije nezavisno i da nikad nece ni biti. Ako posle ovakvih saznanja ne reaguje Jano tuzilastvo, predlazem da Javni tuzilac sa kompletnom sluzbom podnese ostavku i da predju u advokaturu, kako bi napokon poceli ziveti od svog znanja i rezultata rada.

 16. okoreli kaže:

  1. Za naivne :-Ne moze da vlada ni Vucic sam, tj. bez para,a koje je opet obezbedjivao Dacic,zato i koalicija,
  2. Za manje naivne:-Rusija ga drzi, vratice nam i Bogoljuba i slicnu ekipu, a koji ce dati novac sledecoj garnituri na vlasti i tako redom….

 17. […] dana, a naročito nakon puštanja u etar snimaka Ivice Dačića od pre 7. godina, aktuelizuje se i priča o vanrednim parlamentarnim izborima. Da […]

 18. Mile kaže:

  Potpuno sam siguran da su video zapisi sa tonom (znamo da se prisluskivanje radi bez video zapisa), a zasto se ton trenutno ne objavljuje to znaju ovi iz vrha. Verovatno se ceka bolji momenat za tako nesto