Snimak prebijanja Peconija prikazan na sudu

Snimak prebijanja Peconija prikazan na sudu

Rutović sa pištoljem (foto: skrinšot snimka ranjavanja Rankovića)

Snimak brutalnog prebijanja i ranjavanja Predraga Rankovića Peconija u hotelu „Prag“ iz marta prošle godine prikazan je danas na suđenju Željku Rutoviću i Neđeljku Muminu optuženim za ove događaje. Svedočio je i psihijatar koji je procenio da Mumin nije delovao u afektu i da je bio sposoban da rasuđuje.

Piše: Bojana Pavlović

Od početka suđenja raspravljalo se o tome da li će snimak koji su zabeležile sigurnosne kamere hotela biti dokaz u ovom postupku. Snimak je kao dokaz predložilo tužilaštvo, dok su se Rutovićevi branioci protivili ovom predlogu, navodeći da im nije bilo omogućeno da ga pregledaju. Sudija Slavica Nikolić odlučila je danas da ga ipak uvrsti u dokaze, a potom je pušten na ekranima u sudnici.

Kraći deo snimka već se pojavio u javnosti sredinom prošlog meseca, a objavio ga je i KRIK.

Na početku snimka koji traje oko pola sata vidi se da za stolom u restoranu hotela sede tri ženske osobe, potom im se pridružuju dvojica muškaraca, jedan u kariranoj košulji, drugi u tamnom odelu, a nekoliko minuta kasnije i Rutović. On seda u začelje, a ubrzo dolazi i Ranković koji zauzima mesto u čelu stola. Petnaestak minuta kasnije na snimku se pojavljuje Mumin u beloj košulji na pruge. Ranković ustaje sa mesta, a Mumin mu prilazi i udara ga. Istovremeno, ustaje i Rutović i sa pištoljem u ruci dolazi do njih i nekoliko puta puca u Rankovića koji pada na zemlju.

Rutović zatim sa stola besno podiže čaše, flaše i druge predmete i baca ih na Rankovića. On sa stola podiže i nož, ali ga brzo ostavlja, a Mumin pokušava da ga zadrži. Rutović odlazi, a Mumin se saginje i pretresa Rankovića, a potom i on napušta restoran.

Ranković je krvave glave na podu i uzima telefon. Potom mu prilaze dvojica muškaraca koji mu pružaju pomoć i odnose ga.

Sudija Nikolić pitala je tužioca, branioce i optuženog da li prepoznaju učesnike događaja. Mumin je  rekao da prepoznaje Rutovića za stolom, međutim, naveo je da ne može sa sigurnošću da tvrdi da je on osoba koja puca.

„Ne možete da potvrdite da je on? A malopre ste mogli“, rekla je sudija.

Prikazani snimak dovodi u pitanje i svedočenja ljudi koji su sedeli za stolom. Jedan od svedoka naveo je da je pištolj video kod Mumina, iako se jasno vidi da je Rutović pucao. Ostali svedoci su na prošlom suđenju ispričali da nisu videli ko je ispalio hice u Rankovića, iako snimak prikazuje da su neki od njih bili u prostoriji u trenutku kada je došlo do pucnjave i mogli da vide događaj.

I sam Ranković je na sudu naveo da se ne seća ničega u vezi sa ovim događajem.

Organizovano ponašanje

Pre nego što su pregledani snimci, svedočio je psihijatar Svetislav Mišković koji je procenjivao psihičko stanje optuženog Mumina u trenutku krivičnog dela. Mišković je istakao da je, prema njegovoj proceni, Mumin mogao da rasuđuje i upravlja svojim postupcima.

„O tome svedoči njegovo organizovano ponašanje – odlazak sa lica mesta, brzo udaljavanje, odlazak iz grada i bekstvo. Razmišljao je racionalno: Idemo odavde, uradili smo šta smo uradili“, rekao je Mišković i dodao da je svoje mišljenje zasnovao na Muminovom iskazu.

Muminovi advokati su, međutim, pokušavali da ospore nalaz veštaka i tvrdili da je njihov branjenik bio neuračunljiv i da je delovao u afektu.

Prošlost

Iako su danas biznismeni, Rutović i Ranković poznati su po svojim ranijim vezama sa kriminalom.

Obojica su devedesetih godina bili pripadnici kriminalnih grupa, piše u Beloj knjizi organizovanog kriminala MUP-a.

Ranković je bio član surčinskog kriminalnog klana koji je predvodio Ljubiša Buha Čume, dok je Rutović pripadao zvezdarskoj grupi Sredoja Šljukića Šljuke, navodi se u Beloj knjizi.

Ni jedan ni drugi nisu osuđivani, a danas se dovode u vezu sa velikim brojem kompanija i ugostiteljskih objekata. Detaljnije o njihovim poslovima pročitajte ovde.

Pročitajte sve vesti o ovom slučaju.

1 Comment

  1. Shomy kaže:

    I onda je mrmot umotao cokoladu. Pucao ili nije pucao?