Snimak prebijanja Peconija dovodi u pitanje iskaz svedoka

Snimak prebijanja Peconija dovodi u pitanje iskaz svedoka

Skrinšot snimka ranjavanja Rankovića

Snimak sigurnosne kamere hotela Prag na kom se vidi brutalno prebijanje i ranjavanje kontroverznog biznismena Predraga Rankovića Peconija pojavio se prethodnih dana na društvenim mrežama. Nije poznato ko ga je objavio, ali je nedugo nakon toga snimak obrisan sa mreža, najverovatnije na zahtev Rankovića. Na sudu još nije odlučeno hoće li snimak biti korišćen kao dokaz protiv napadača, iako on jasno pokazuje šta se te noći dogodilo i opovrgava iskaz bar jednog od svedoka pucnjave.

Pišu: Bojana Pavlović, Milica Vojinović, Jelena Radivojević

Objavljeni snimak traje nešto više od dva minuta i prikazuje brutalno prebijanje i ranjavanje Rankovića u hotelu Prag u martu prošle godine.

Za stolom hotelskog restorana Ranković je sedeo u društvu više osoba među kojima je bio i Željko Rutović. Ranković je bio na čelu, a Rutović na začelju stola. Za stolom su sedili i Srđan Milovanović, direktor firme koja je vlasnik hotela Prag i brat vlasnika televizije Kopernikus, kao i biznismen Milo Đurašković kome se sudi za zloupotrebe u privatizaciji kruševačke fabrike maziva FAM i još manje poznatih ljudi.

Na početku snimka vidi se da se Ranković i Rutović obraćaju jedan drugom, nakon čega Rutović poseže rukom ispod sakoa. Ovde snimak preskače, nedostaje sledeći deo, a zatim se u nastavku pored Rankovića pojavljuje Rutovićev telohranitelj Neđeljko Mumin u beloj košulji koji pre ovoga nije bio u vidokrugu kamere. Ranković ustaje sa mesta, a Mumin mu prilazi i zadaje nekoliko udaraca.

Jasno se, zatim, vidi da Rutović sa pištoljem u ruci dolazi do njih i nekoliko puta puca u Rankovića koji pada na zemlju.

Tu Rutović ne staje, već nastavlja sa napadom.  On 13 puta sa stola besno podiže čaše, flaše i druge predmete i olupava ih onesposobljenom Rankoviću o glavu i ruke kojima se štiti.

Ranković je krvave glave na podu, dok Mumin pokušava da zadrži Rutovića koji je sada krenuo nožem na žrtvu. Još nekoliko puta Rutović je šutnuo bespomoćnog Rankovića dok je ležao na podu, pre nego što su Mumin i on otišli, pokazuje snimak.

Sumnjiva svedočenja

Da li će ovaj snimak biti dokaz u suđenje Rutoviću i Muminu, koje je počelo u avgustu, još nije izvesno.

Rutovićevi advokati su na sudu rekli da je snimak označen kao tajna i da njima nije bilo omogućeno da ga pogledaju zbog čega su tražili da bude izbačen iz dokaza. O tome bi trebalo da naknadno odluči sud.

Objavljen snimak, međutim, dovodi u pitanje i svedočenja ljudi koji su tada sedeli za stolom.

Svedok Đorđije Medenica je na sudu rekao da je video pištolj u rukama Rutovićevog telohranitelja – što opovrgava snimak na kome se jasno vidi da je Rutović pucao.

Ostali svedoci su na prošlom suđenju ispričali da nisu videli ko je ispalio hice u Rankovića, iako snimak prikazuje da su neki od njih ostali u prostoriji u trenutku kada je došlo do pucnjave i mogli da vide događaj.

Svedoci mogli da vide ko je pucao

Iako je tužilac tokom istrage morao da pogleda snimak incidenta, on svedocima nije želeo da postavi pitanja čak i kada je bilo jasno da se njihova svedočenje ne podudaraju sa onim što su kamere zabeležile.

I sam Ranković je na sudu naveo je da se ne seća ničega u vezi sa ovim događajem.

„Imao sam presek i blokadu. Od ulaska u restoran se ne sećam ničega“, rekao je on na sudu.

On je čak naveo i da ne želi krivično da goni Rutovića i Mumina, kao i da ne traži odštetu.

Rutović drži pištolj

Obrisan snimak

Snimak se već nekoliko puta pojavio u javnosti – prvo ga je pre mesec dana objavio portal „Kurir“, ali ga je u kratkom roku uklonio.

Sličnu sudbinu doživeo je i juče na Jutjubu.

Pre dva dana novinar Stefan Cvetković objavio je na svom portalu „Belocrkvanske novosti“ jutjub link koji vodi ka snimku, nakon čega se velikom brzinom proširio po društvenim mrežama.

Ubrzo zatim, snimak je obrisan, a na njegovom mestu stoji objašnjenje da je uklonjen zbog „potraživanja autorskih prava“ od strane Rankovićeve Happy TV.

Snimak prebijanja pogledajte ovde.

Pročitajte sve vesti o ovom slučaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *