Snimak napada huligana na klub u Beton hali

Snimak napada huligana na klub u Beton hali

Huligani napadaju klub „Komitet“

Grupa maskiranih huligana pre dve nedelje upala je u novootvoreni klub „Komitet“ u beogradskoj Beton hali, polomila inventar i pretukla nekoliko osoba. KRIK objavljuje snimak sigurnosne kamere sa parkinga koji prikazuje kako tridesetak mladića sa kapuljačama dolazi u klub.

Piše: Bojana Pavlović

Na snimku se vidi kako se nasilnici penju uz montažne bele stepenice koje od rečnog šetališta vode do parkinga, prolaze pored automobila i ispod sigurnosne kamere, preskaču stepenice i počinju da gađaju ulaz u „Komitet“.

Mladić u belom duksu sa kačketom na glavi očigledno je vođa grupe, pošto predvodi kolonu i prvi baca nepoznati predmet prema klubu, dok ga ostali slede. Nasilnike na snimku nije moguće prepoznati pošto su lica prekrili kapuljačama i kačketima.

Snimak do kog je došao KRIK traje oko minut i po i ne prikazuje događaje koji su usledili unutar kluba Komitet. Poznato je da je grupa potom upala u lokal u kom je bilo oko 150 gostiju, pretukla nekoliko osoba, polupala inventar, izvrnula stolove, stolice i čaše.

Mediji su danima nagađali o motivima napada navodeći da je u pitanju borba za prevlast u vezi sa poslovima obezbeđenja ili naplata reketa. Policija je ubrzo izvestila da je uhapsila trojica napadača – Miloša Hrkmana, Marka Čičkovića i Predraga Košprdića, a prošle nedelje još dvojicu Stefana Belivuka i Aleksandra Vidojevića.

Saopštila je i da identifikovala sve učesnike napada i da traga za više osoba.

Janjičari

Pojedini osumnjičeni su članovi grupe Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja, otkrio je ranije KRIK, koji je preuzeo upravljanje posle ubistva kriminalca Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi.

Stanković je predvodio navijačku grupa po imenu „Janjičari“ koja je 2013. preuzela prevlast na Partizanovoj južnoj tribini. Stanković je te godine bio osuđen kao vođa grupe koja je prodavala drogu, ali nikada nije otišao u zatvor. Sud mu je tokom tri godine 12 puta odložio služenje kazne.

Članovi njegove grupe obezbeđivali su beogradske klubove i splavove, čuvali predstavnike kluba, prodavali drogu i učestvovali u tučama, pucnjavama i ubistva.

„Fristajler“ i „Tilt“
Među klubovima koje su obezbeđivali članovi grupe je i „Tilt“ koji je samo nekoliko desetina metara udaljen od kluba „Komitet“. „Tilt“ je poznat po brojnim nasilnim incidentima. U januaru 2016. pripadnici obezbeđenja pretukli su gosta lokala Slobodana Vukića koji je dve nedelje kasnije preminuo za šta je optužen Milovan Tadić, član ove grupe. U javnosti su se pojavili snimci koji prikazuju kako ljudi iz ove ekipe brutalno prebijaju posetioce kluba „Tilt“. Među nasilnicima sa snimaka novinari KRIK-a prepoznali su Borka Aranitovića, člana grupe koji je bio angažovan da obezbeđuje ceremoniju inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića u junu 2017. Tada su Aranitović i drugi iz obezbeđenja nasilno odvodili novinare i građane sa skupa. Niko nije optužen zbog ovoga.

Stanković je ubijen u svom automobilu u oktobru 2016, a  grupu je preuzeo Belivuk, međutim samo nekoliko meseci uhapšen je zbog sumnje da je počinio teško ubistvo. Ubistvo je bilo naročito nasilno, dogodilo se u jutarnjim časovima u centru Beograda, a telo izrešetanog mladića ostavljeno je na tramvajskim šinama. Belivuk je, međutim, optužen za pomaganje u ubistvu za koje je u nedostatku dokaza i oslobođen.

Rošavi

Pošto su vođe grupe bile sklonjene, kao glavni na tribini nameće se Aleksandar Vidojević zvani Aca Rošavi koji je uhapšen prošle nedelje zbog nasilja u Beton hali. Bio je deo mlađe navijačke ekipe, nekada blizak navijačkoj grupi „Alkatraz“, a kada su sredinom 2013. godine južnu tribinu preuzeli Stankovićevi „Janjičari“, Vidojević se priklonio njima.

Protiv Vidojevića već su ranije vođeni postupci za različita krivična dela – nasilničko ponašanje na utakmici, razbojništvo i nedozvoljeno nošenje oružja. Bio je i član skupštine fudbalskog kluba Partizan kao predstavnik navijača, a danas je jedan od uticajnijih u ekipi.

Aleksandar Vidojević Aca Rošavi

U junu ove godine, Vidojević je sa grupom navijača među kojima je bio i Danilo Vučić, sin predsedika Srbije Aleksandra Vučića, navijao na utakmici Srbija – Kostarika na svetskom prvenstvu u fudbalu. Sa njima je tada bilo još navijača „Janjičara“. Protiv mnogih od njih vođeni su postupci za različita krivična dela.

Pročitajte sve vesti o Saletu Mutavom

1 Comment

  1. Vlada kaže:

    Kako su hrabri! Skupili momci sve junak do junaka. Vidim ili mi se pričinjava u pozadini ih ima još? Za svaki slučaj ako pet momaka iz obezbeđenja kluba odgovore i počnu da se brane ili devojke počnu da grebu noktima. Evolucija je počela da ide unazad. Od čoveka do majmuna pa dalje.