Smenjena sekretarka skupštine za koju je Agencija utvrdila da je prekršila zakon

Smenjena sekretarka skupštine za koju je Agencija utvrdila da je prekršila zakon

Svetislava Bulajić (printskrin)

Svetislava Bulajić, generalna sekretarka Narodne Skupštine, za koju je Agencija za borbu protiv korupcije ranije utvrdila da je prekršila zakon jer nije prijavila mogući sukob interesa, juče je razrešena dužnosti.

Piše: Jelena Radivojević

Predlog za smenu generalne sekretarke podnela je predsednica skupštine Maja Gojković. Iako nije bio na dnevnom redu, poslanici su izglasali da se o njemu odlučuje.

Agencija za borbu protiv korupcije u oktobru prošle godine objavila je preporuku o razrešenju generalne sekretarke Narodne skupštine jer je ustanovljeno da je prekršila zakon o Agenciji. Bulajić, kako navodi Agencija, nije prijavila mogući sukob interesa – kao sekretarka bila je, između ostalog, zadužena i za donošenje odluka o odlasku na službena putovanja i isplaćivanje naknada za prekovremeni rad.

U nekim situacijama donosila je i odluke koje su se odnosile na nju samu, navodi Agencija u dokumentu, ističući da je Bulajić, između ostalog, odlučivala o svojim službenim putovanjima u Kijev, Varšavu, Edinburg i Istanbul.

Bulajić je Agenciji objasnila da nije ostvarila ličnu korist i da je to bila uobičajena praksa u radu skupštine, ali je Agencija utvrdila da je Bulajić prekršaj učinila neprijavljivanjem mogućeg sukoba interesa.

„Sukob interesa je situacija u kojoj javni funkcioner ima privatni interes koji utiče, može da utiče ili izgleda kao da utiče na postupanje funkcioner u vršenju javne funkcije na način koji ugrožava javni interes“, navodi se u rešenju Agencije koje je potpisala tadašnja direktorka Majda Kršikapa.

Bulajić je generalna sekretarka skupštine od juna 2016. a dospela je u javnost mesec dana pre nego što je Agencija preporučila njenu smenu, kada se u prenosu sednice čulo kako joj predsednica skupštine Maja Gojković viče „izlazi napolje“. Gojkovićeva je kasnije izjavila da joj je žao što je vikala, ali da je imala problem sa radom sekretarke.

Na mesto sekretarke Bulajić je izabrana kao nestranačka ličnost. Pre toga bila je poslanica Liberalno-demokratske partije i profesorka na Pravnom fakultetu u Beogradu. Bila je kandidatkinja Srbije za generalnu sekretarku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope 2015. godine.

1 Comment

  1. asid kaže:

    Prosto je neverovatno kako je uopšte došlo da se na jednu od veoma važnih funkcija postavi neko iz stranke koja otvoreno podržava haradinijeve interese!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *