Smenjen i drugi sudija u slučaju Šarić

Smenjen i drugi sudija u slučaju Šarić

Aleksandar Trešnjev

Sudija Aleksandar Trešnjev od sledeće godine neće više suditi u Posebnom odeljenju Višeg suda pošto je novim rasporedom vraćen u krivično odeljenje ovog suda. Svi predmeti u kojima je Trešnjev sudio krenuće ispočetka uključujući i dva postupka protiv Darka Šarića.

Piše: Bojana Pavlović

Predsednik suda Aleksandar Stepanović danas je doneo ovu odluku. On, kao predsednik Višeg suda, svake godine odlučuje o rasporedu sudija i nije u obavezi da navede obrazloženje.

Trešenjev je u Posebno odeljenje došao 2012. godine. Sudio je u nekoliko velikih predmeta – u postupku rehabilitacije Draže Mihailovića, „valjevskoj grupi“ koja se bavila ubistvima i reketiranjem, bivšoj ministarki za telekomunikacije Jasni Matić u slučaju SIEPA. Kao član veća postupao je u postupcima za ubistvo Iva Pukanića, pobunu JSO i dva slučaja protiv Šarića.

Smena Trešenjeva je kontroverzna s obzirom na to da je on drugi sudija iz veća koje sudi narko-bosu Darku Šariću da je godišnjem rasporedom premešten na nižu poziciju. Isto se početkom prošle godine dogodilo sudiji Vladimiru Vučiniću koji je zbog toga odlučio da napusti sud i postane advokat.

Zbog ovog premeštaja svi predmeti u kojima je sudio Trešnjev, uključujući i dva postupka protiv Šarića za šverc kokaina i za pranje para, krenuće ispočetka.

Od početnog tročlanog veća koje je sudilo narko-bosu ostao je samo predsednik veća Siniša Petrović.

Šarić je odlukom veća u kom su bili Petrović, Vučinić i Trešnjev u julu 2015. osuđen na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora za međunarodni šverc kokaina. Odluka je bila doneta većinom glasova – dakle, dvojica sudija bila su saglasna, a jedan ne. Glasanje je tajno te se ne zna kako je koji sudija glasao.

Presuda je potom ukinuta i suđenje je u septembru prošle godine krenulo ispočetka bez sudije Vučinića.

Za godinu dana suđenje je bilo odloženo više od 20 puta. Tužilaštvo je iznelo stav da je reč o namernim opstrukcijama da bi se Šarić pustio iz pritvora.

Pritisak na sudije

U septembru prošle godine Trešnjev je došao u sukob sa predsednikom suda Stepanovićem pošto je zajedno sa drugim sudijama, tužiocima i advokatima osnovao strukovno udruženje po imenu „Cepris“.

Stepanović je tražio da Visoki savet sudstva odluči da li Trešnjev može istovremeno da bude sudija i član udruženja tvrdeći da su te dve funkcije nespojive.

Trešenjev se branio, a na njegovu argumentaciju, Stepanović je odgovarao pokušajima da diskredituje sudiju i njegov rad. Slučaj je ostao nedorečen, pošto se Visoki savet sudstva proglasio nenadležnim da odlučuje.

Sudija Vladimir Vučinić napustio je sud nakon postupaka koje je protiv njega pokrenuo upravo Stepanović. Stepanović je od Vučinića tražio da promeni odluku koju je kao sudija doneo u suđenju Miroslavu Miškoviću zbog čega se Vučinić požalio Visokom savetu sudstva navodeći da trpi pritiske.

Stepanović je uzvratio pritužbama protiv sudije jer je davao izjave za medije.

Vučinić je takođe godišnjim rasporedom vraćen u krivično odeljenje posle čega je rešio da napusti sudstvo i postane advokat.

Pročitajte sve vesti sa suđenja Šariću

Pročitajte o pritiscima na sudiju Trešnjeva

1 Comment

  1. Lana kaže:

    Zar sudiji Tresnjevu ne istice period od 6 godina koliko traje rasporedjivanje u Posebno odeljenje?