Smenjen direktor policije Milorad Veljović

Milorad Veljović i Nebojša Stefanović

Direktor policije Milorad Veljović smenjen je danas na sednici Vlade Srbije. Za vršioca dužnosti direktora postavljen je Vladimir Rebić, dosadašnji načelnik Uprave saobraćajne policije.

Piše: Bojana Pavlović

U saopštenju vlade o Veljovićevoj smeni, navodi se samo da je ispunio uslove za penzionisanje i da će sutra biti postavljen na mesto savetnika premijera Aleksandra Vučića za pitanja regionalne i nacionalne bezbednosti.

Ministar policije Nebojša Stefanović najavio je konferenciju na kojoj će „sve objasniti“.

Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku smatra da vlada i ministarstvo nisu naveli jasne razloge za smenu Veljovića.

„Javnost mora da zna da li je rad direktora policije bio nezadovoljavajući ili su nastali poremećaji u radu direkcije policije. Rasprava o novom direktoru ne sme da bude diskusija o tome kojoj političkoj stranci ili ličnosti je kandidat blizak. Onda i ne treba da čudi to da većina građana ne vidi policiju kao servis građana, već kao produženu ruku interesa političkih stranaka“, kaže Đorđević za KRIK.

Veljović je čitav radni vek proveo u policiji. Bio je načelnik nekoliko odeljenja u Ministarstvu unutrašnjih poslova od kojih je najbitnije mesto načelnika Uprave kriminalističke policije na koje je postavljen 2005. godine i gde je proveo godinu dana.

Imenovan je za prvog direktora policije 2006. dok je ministar unustrašnjih poslova bio Dragan Jočić. Uloga novoformirane direkcije policije bila je da odvoji operativni rad policije od ministarstva i političkih uticaja kabineta. Ovu nezavisnost trebalo je da garantuje direktor policije koji je izabran na konkursu na mandat od pet godina. Promena vlasti tako nije trebalo da utiče na političke smene i na samostalnost policije. Ova samostalnost u praksi je, međutim, značila da je Veljović sarađivao sa pojedinim ministrima, a druge je zaobilazio.

Veljović je najlošije sarađivao sa Ivicom Dačićem, koji je vodio ministarstvo policije od 2008. do 2014. godine.

Od kada je na vlast došla Srpska napredna stranka, Veljović se sve ređe pojavljivao u javnosti – umesto njega o uspesima i radu policije govorio je ministar Nebojša Stefanović. Veljović je prestao da odgovara na pozive novinara, iako je ranije rado davao izjave.

Veljovićev mandat pratila su otkrića medija, pre svega tabloida, o njegovim sumnjivim vezama.

Otkriveno je da je Veljovićev sin zaposlen kod tajkuna Miroslava Bogićevića, koji je bio blizak sa prethodnom i sadašnjom vlasti, a osumnjičen je za zloupotrebe u privredi.

1 Comment

  1. Marko O. kaže:

    Hoće da guraju Srbiju ka Nato paktu, zato su i izvršili napade i relativizaciju položaja ministra odbrane, zato im smetaju i policajci.
    Ostaće samo poslušnici Vučića, arapa i nato.

STIGLA JE KRIK APLIKACIJA!

Požuri! Skini našu aplikaciju što pre i među prvima saznaj nova otkrića i vesti o kriminalu i korupciji!

Skini KRIK aplikaciju sa Google Play