Smanjena kazna bivšem direktoru „Žitostiga“

Smanjena kazna bivšem direktoru „Žitostiga“

„Žitostig“

Nekadašnjem direktoru poljoprivrednog preduzeća „Žitostig“ Goranu Milanoviću Apelacioni sud smanjio kaznu na godinu i po dana zatvora jer je zloupotrebio položaj u ovom preduzeću i oštetio državu za oko 3 miliona evra.

Piše: Bojana Jovanović

Milanovića je Viši sud u Beogradu u decembru prošle godine osudio na dve godine zatvora.

Odlučujući o žalbama, Apelacioni sud je utvrdio da Viši sud prilikom donošenja presude nije uvažio olakšavajuće okolnosti – porodične prilike, raniji život i delimično priznanje krivice. Stoga je Milanoviću kaznu umanjio za šest meseci.

„Kazna zatvora u trajanju od jedne godine i 6 meseci je nužna i dovoljna za postizanje svrhe kažnjavanja“, navodi se u obrazloženju Apelacionog suda.

Milanović je kao direktor „Žitostiga“ i ovlašćeni skladištar Republičke direkcije za robne rezerve od novembra 2011. do marta 2013. prisvojio pšenicu i kukuruz vredne oko 3 miliona evra. Ova roba bila je poverena „Žitostigu“.

U optužnici se navodi da je Milanović prodavao i koristio pšenicu i kukuruz, a dobijeni novac zadržao za „Žitostig“. Kako bi prikrio nedostatak robe u skladištima, Republičkoj direkciji prikazao je da se ova roba nalazi na zalihima.

Milanović je iznoseći odbranu rekao da je bio svestan da iz skladišta nedostaju izvesne količine robnih rezervi. Sa kolegama je, kako je ispričao, ustanovio da bi naneo štetu preduzeću ako bi priznao da nema odgovarajuće količine kukuruza i pšenice. Stoga su rešili da Republičkoj direkciji prijave lažnu cifru.

Osim Milanovića, kazne su izrečene dvema zaposlenima „Žitostiga“ – direktorki proizvodnje Svetlani Belić i referentu prodaje Dejanu Rankoviću. Njih dvoje osuđeni su na po 10 meseci kućnog pritvora uz elektronski nadzor jer su potpisali lažni dokument koji je prikazivao da se roba nalazi na zalihama, iako su znali da ona nije u silosima.

Optužnicu protiv Milanovića i ostalu dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem možete pogledati u našoj bazi dokumenata. 

 

2 Comments

  1. Pedja kaže:

    Srbija, idealno mesto za pljacku. Pravni sistem u rasulu, policija i sudije korumpirani. Ejjj… 18 meseci robija za 3 miliona evra. Najbrze „zaradjen“ novac. Samo kod nas. Uzeo bih sve njemu i njegovoj porodic, blizoj i daljoj familiji a posle neka se oni raskusuravaju. Ionako baja ima na racunu te pare pa neka vrati familiji, ako ga pre toga ne ubiju. Mora da se promeni zakon i da se sav „pronevereni“ citaj ukradeni novac vrati drzavi, inace ce svi da kradu. Racunica prosta, ukrascu par miliona evra, robijacu par godina i eto meni unosnog biznisa.

  2. vasilije savic kaže:

    Ovo su nove metode aktuelne i budce vlasti kako bi sprovodila poitiku represije rad postizanja svojih ciljeva.Prica da nisu ukljuceni nezanaju i dr.ne pije vise vodu ni kod male dece.Nije mi jasno dali narucioci predpostavljaju da zbog ovoga mogu da snose odredjene posledice u nekom periodu uspostavljanja stvarne vlasti.ova vlast ima svoj rok trajanja zato se i zove ko bajagi kako to deca kazu.Po nacinu vrsenja i sprovodjenja vlasti mogu danas sutra da napadnu imovinu kucu svakoga od nas.Gradjani nebi smeli da odustanu od isterivanja pravde. Zabrinjavajuce je to sto aktuelni premijer brani/pravda metod rada, lica pod maskama obrazlozenje objekti nisu imali vazece dozvole.