Slučaj „Tilt“: Udarac u stomak izazvao reakciju organizma zbog koje je Vukić preminuo

Slučaj „Tilt“: Udarac u stomak izazvao reakciju organizma zbog koje je Vukić preminuo

Milovan Tadić, desno (foto: krik.rs)

Na jučerašnjem suđenju Milovanu Tadiću, radniku obezbeđenja kluba „Tilt“, optuženom da je u decembru 2015. godine gostu Slobodanu Vukiću naneo povrede od kojih je preminuo, svedočili su veštaci koji su utvrdili da je usled udarca u stomak kod Vukića došlo do procesa koji je doveo do smrti.

Piše: Bojana Pavlović

Suđenje je proteklo u ispitivanju veštaka Radenka Vukovića, Ljiljane Gvozdenović i Dejana Ivanova koji su analizirali medicinsku dokumentaciju i na osnovu nje utvrdili uzroke Vukićeve smrti. Veštake je ispitivalo dvoje stručnjaka koje je angažovala odbrana.

U svom nalazu, kao i juče na sudu, veštaci su naveli da je usled udarca u stomak kod Vukića došlo do zapaljenskog procesa kao odgovora na povredu, što je dovelo do smrti.

„Kod većine ljudi ovakav udarac ne bi izazvao teže posledice ili smrt. Reč je o posebnom stanju organizma koji je reagovao na traumu“, rekao je veštak Vuković.

Prema njihovim rečima, udarac nije morao da bude jak. Sve druge povrede uočene kod Vukića, kako su naveli, bile su lakše i nisu mogle da izazovu ovakvu reakciju.

Pitanja stručnih savetnika vodila su ka tome da dokažu da Vukić nije bio adekvatno lečen – pitali su koje su mu povrede ustanovljene po prijemu u bolnicu, da li je rađena analiza na prisustvo alkohola ili droga u krvi, da li je urađeno trežnjenje pre operacije…

„Nije rađena analiza, niti trežnjenje. Bilo je urgentno, u trbušnoj duplji je bilo slobodne tečnosti. Morao je odmah da bude operisan“, rekao je Vuković i istakao da je prilikom operacije uočen hematom kao posledica povrede.

Hematom, međutim, nije uočen na obdukciji na šta je ukazao jedan od savetnika odbrane Slobodan  Savić koji je radio obdukciju tela Vukića.

„U zapisniku o obdukciji nije uočeno prisustvo hematoma, da li je mogao da iščezne?“, pitao je Savić.

„Moguće je da se povuče za dve nedelje koliko je Vukić bio na lečenju. Uobičajeno je da se potpuno povuče za tri nedelje“, rekao je veštak Vuković.

Sudija Marina Anđelković prokomentarisala je da je Savić radio autopsiju, a sada savetuje odbranu.

„Meni je strašno što ste vi radili obdukciju, a sada se pojavljujete u svojstvu savetnika odbrane. To zakon ne zabranjuje, ali to je stvar etike“, istakla je sudija Marina Anđelković.

Mnogo pitanja savetnika odnosilo se na ono što veštaci nisu ni razmatrali. Tako su savetnici od veštaka tražili da se izjasne da li je Vukić bio pijan i to na osnovu snimka događaja.

„Da li je ponašanje Vukića u klubu, i kasnije, ispred kluba, ukazivalo da je on bio pod dejstvom alkohola“, pitala je savetnica.

„Mi pitamo sad veštaka o tome šta se vidi na snimku, to ne mogu da dozvolim“, intervenisala je sudija.  

Suđenje će se nastaviti u oktobru kada će svedočiti stručni savetnici.

Podsetimo, Vukić je preminuo u januaru 2016, dve nedelje nakon tuče sa članovima obezbeđenja kluba „Tilt“. Milovan Tadić je optužen da je Vukiću zadao udarac u stomak što je izazvalo oštećenja unutrašnjih organa, a potom i smrt.

Tadić se na suđenju branio tvrdeći da ga je Vukić napao sa leđa, da se on okrenuo i odgurnuo ga nogom u predelu butine.

Glavni dokazi na ovom suđenju su iskazi svedoka i snimci sigurnosnih kamera. Tokom postupka svedočilo je više pripadnika obezbeđenja koji su tvrdili da nisu videli udarac, međutim, prilikom pregledanja snimaka sudija je prokomentarisala da se vidi da je Tadić šutnuo Vukića u stomak.

Optuženi je blizak grupi ubijenog kriminalca i vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi. Članovi ove grupe obezbeđivali su beogradske klubove i splavove i učestovali u više nasilnih događaja.

Posle ubistva Stankovića, grupu je preuzeo njegov najbliži saradnik Veljko Belivuk. Belivuk je i sam učestvovao u tučama u klubovima koje je obezbeđivao zbog čega je i osuđen. On je oslobođen opužbi za pomaganje u ubistvu Vlastimira Miloševića, a Tadić je tokom suđenja redovno dolazio da ga podrži.

Tadiću se trenutno sudi i za trgovinu drogom.

Pročitajte sve vesti sa suđenja

1 Comment

  1. Vasilije kaže:

    Čitajući o kriminalu u Srbiji u Crnoj Gori ima se utisak da ima u obije države jednako kriminala. Jedina razlika je da predsjednik Srbije je daleko manje livno pokrao od predsjednika Crne Gore kao i nejednak odnos prema pravoslavnom narodu!