Slučaj „Tilt“: Prijatelj preminulog mladića promenio iskaz

Slučaj „Tilt“: Prijatelj preminulog mladića promenio iskaz

Advokat Vladimir Šoškić i Milovan Tadić (foto: krik.rs)

Na suđenju Milovanu Tadiću, radniku obezbeđenja kluba „Tilt“, optuženom da je Slobodanu Vukiću naneo teške telesne povrede od kojih je preminuo, svedočio je Vukićev prijatelj Miroslav Basta. Basta, koji je ključni svedok događaja, promenio je iskaz i naveo da nije video da je Tadić šutnuo Vukića u stomak. On je, međutim, istakao da je Tadić bio najbliži Vukiću i da je samo on mogao da mu zada udarac.

Piše: Bojana Pavlović

Vukićev prijatelj Miroslav Basta danas je svedočio o događajima u klubu „Tilt“ i tuče koja je dovela do Vukićeve smrti. Vukić je preminuo u januaru 2016, dve nedelje nakon  povreda koje mu je zadalo obezbeđenje kluba. Optuženom radniku obezbeđenja Milovanu Tadiću stavlja se na teret da je Vukiću zadao udarac u stomak koji je izazvao oštećenja unutrašnjih organa, a potom i smrt.

Uhapšen zbog droge
Iako se u ovom postupku Tadić brani sa slobode, on je danas u sud doveden iz pritvora pošto je sredinom avgusta uhapšen zbog sumnji da je prodavao drogu.

Basta je ispričao da je sa Vukićem te večeri stajao kod šanka u klubu i da su dosta popili. Vukić, prema njegovim rečima, nije pravio probleme, ali je nehotice oborio nekoliko čaša zbog čega je šanker pozvao obezbeđenje.

Vukiću su, prema njegovim rečima, ubrzo prišla četvorica ili petorica radnika obezbeđenja, među njima i Velibor Srećković, koga je Basta poznavao iz viđenja. Basta je rekao da je zamolio Srećkovića da njegovog prijatelja izvedu iz kluba, ali da ga ne tuku, pošto je znao da se dešavalo da obezbeđenje bude nasilno prema gostima. Svedok je rekao da je krenuo ka izlazu, a kada se okrenuo, video je da obezbeđenje nosi Vukića koji je imao vidne povrede.

„Išla mu je krv iz nosa i usta, bio je natekao u predelo očiju, majica mu je bila krvava i pocepana. Izgurali su ga kroz vrata, sapleo se na stepenik i pao, ali se dočekao na ruke“, rekao je Vukićev prijatelj.

Vukić je ustao, krenuo ka ulazu u klub i tražio da izađe onaj koji ga je tukao, ispričao je Basta. Na ulazu je stajalo više radnika obezbeđenja. Prema njegovim rečima, jedan od njih pesnicom je udario Vukića u glavu, a optuženi Tadić ga je šutnuo u stomak.

„Video sam udarac u glavu, ali ne i udarac u stomak. Slobodan je počeo da se žali na bolove i rekao je ʼNeko me je udario u stomakʼ. Legao je na zemlju i savio se, posle toga više nije ustajao“.

Iako je na početku svedočenja rekao da u svemu ostaje pri iskazu koji je dao u tužilaštvu neposredno posle događaja, Basta je u ovom delu promenio iskaz na šta ga je podsetila tužiteljka.

„Vi ste tokom istrage dali detaljan iskaz i rekli da ste videli udarac. Da li se u međuvremenu nešto dogodilo što je uticalo na današnje svedočenje?“

Basta je odgovorio da udarac nije video, ali da je Tadić stajao dva stepenika iznad Vukića i samo je on bio u mogućnosti da ga udari.

Tadić je u svojoj odbrani na sudu naveo da je nogom odgurnuo Vukića u predelu butine, a ne stomaka, kao i da taj udarac nije mogao da izazove njegovu smrt.

O događajima koji su prethodili Vukićevoj smrti svedodočio je danas i Velibor Srećković takođe radnik obezbeđenja kluba „Tilt“. On je ispričao da je šanker pozvao obezbeđenje pošto je Vukić gurao druge goste i tražio još pića.

Ispričao je da su dvojica radnika obezbeđenja Silvio Pucar i Miloš Todorović prišla Vukiću i uhvatili ga za ruke da bi ga izveli, ali da je on opustio noge i odbijao da hoda. Prišao im je Svetislav Nikolajev koji mu je podigao noge da bi ga izneli. Basta, prema njegovim rečima, nije bio tu, već ga je našao ispred toaleta.

On je rekao da Vukić tada nije imao nijednu vidljivu povredu, kao i da ga je tada iz kluba izgurao upravo Basta.

„Ispred su se gurali, rvali, padali, pošto je Vukić hteo da uđe“, rekao je Srećković.

Osim Srećkovića, isto je rekao i Silvio Pucar, radnik obezbeđenja koji je u maju svedočio u ovom postupku. Osim njih dvojice, trebalo bi da svedoče i Miloš Todorović i Svetislav Nikolajev.

Optuženi Tadić je blizak grupi ubijenog kriminalca i vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi. Članovi ove grupe obezbeđivali su beogradske klubove i splavove i učestovali u više nasilnih događaja.

Posle ubistva Stankovića, grupu je preuzeo njegov najbliži saradnik Veljko Belivuk. Belivuk je i sam učestvovao u tučama u klubovima koje je obezbeđivao zbog čega je i osuđen. On je u maju oslobođen opužbi za pomaganje u ubistvu Vlastimira Miloševića. Tadić je redovno dolazio na ovo suđenje da podrži Belivuka.

I svedok Velibor Srećković član je ove kriminalne grupe o čemu svedoče brojne fotografije na kojima je u društvu Stankovića i Belivuka. Učestvovao je demoliranju kafića „Holivud“ na Karaburmi u vlasništvu bivšeg vođe navijača Partizana Aleksandra Vavića, ali je prijava protiv njega odbačena pošto je iskoristio institut oportuniteta i platio 40.000 dinara.

Posle rasturanja kafića Srećković se našao sa pripadnikom Žandarmerije Nenadom Vučkovićem Vučkom koji je blizak ovoj kriminalnoj grupi. Tužilaštvo nikad nije ispitivalo Vučkovićevu umešanost u ovaj slučaj.

Više o grupi pročitajte ovde.

Comments are closed.