Slučaj „Tilt“: Odloženo iznošenje završnih reči

Slučaj „Tilt“: Odloženo iznošenje završnih reči

Milovan Tadić desno (foto: krik.rs)

Iznošenje završnih reči na suđenju Milovanu Tadiću, radniku obezbeđenja noćnog kluba „Tilt“ optuženom da je u decembru 2015. gostu Slobodanu Vukiću naneo povrede od kojih je preminuo, odloženo je za april. Tadić je na suđenje doveden iz pritvora gde se nalazi od februara kada je uhapšen kao član grupe Veljka Belivuka osumnjičene za tri ubistva, otmice i nedozvoljeno držanje oružja.

Piše: Bojana Pavlović

Poslednja radnja pred presudu – iznošenje završnih reči – bila je u planu za danas, ali je odložena za prvu nedelju aprila.

Zbog novog veštačenja, tužilaštvo je delimično izmenilo optužnicu, ali ne u bitnom delu koji se odnosi na optužbu protiv Tadića. Naime, prvim veštačenjem utvrđeno je da je usled udarca u stomak kod Vukića došlo do zapaljenskog procesa što je dovelo do smrti. Ovo veštačenje je, međutim, tokom postupka srušila odbrana koja je tvrdila da je preminuo od zastoja srca.

Sudija Marina Anđelković naložila je stoga da se veštačenje obavi ponovo i utvrdi uzrok smrti Vukića.

Nova komisija potvrdila je da je Vukić preminuo od zastoja srca, ali da postoji posredna uzročno-posledična veza između povrede i smrtnog ishoda.

„Ova veštačenja se u bitnom usaglašavaju, a to su postojanje povrede, mehanizam nanošenja i posledica koja je nastupila“, rekao je advokat Rade Terzić koji zastupa porodicu Vukić.  

Tadić, međutim, danas nije bio spreman da se o ovoj izmeni izjasni, pa će to učiniti neposredno pre završnih reči na sledećem suđenju. 

Njegov branilac Nikola Ristović odustao je u međuvremenu od saslušanja dvojice svedoka, ali je predložio da se kao svedok pozove hirurg koji je primio Vukića. Sudija je odbila ovaj predlog.

„Komisija veštaka imala je kompletnu dokumentaciju te bi ispitivanje ovog svedoka vodilo odugovlačenju postupka“, rekla je sudija Anđelković.

Tadić je na suđenje doveden iz pritvora gde je od februara kada je uhapšen kao član ekipe Veljka Belivuka. Tadiću se u tom postupku zasad stavlja na teret samo pripadništvo organizovanoj kriminalnoj grupi.

Tadić je jedini optužen u slučaju smrti Vukića koji je preminuo u januaru 2016, dve nedelje nakon tuče sa članovima obezbeđenja kluba „Tilt“. Njega je obezbeđenje izbacilo iz kluba jer je navodno pravio probleme za šankom. On je nasrtao na vrata kada ga je neko od radnika udario u glavu, a Tadić šutnuo nogom u stomak. Tadić je tvrdio da ga je Vukić napao s leđa, a da ga je on nogom udario u butinu. Ovo je, međutim, opovrgnuto pregledanjem snimaka događaja. U postupku su svedočili i drugi članovi obezbeđenja koji su naveli da nisu videli udarac.

Jedan od njih je i Velibor Srećković, bivši pripadnik Vojske Srbije koji je sa Belivukom učestvovao u napadu na kafić na Karaburmi. 

Dok je trajalo suđenje za smrt Vukića, Tadić je uhapšen zbog trgovine drogom, ali je u ovom slučaju oslobođen. 

Grupa koju je Belivuk nasledio nakon ubistva Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi 2016. godine je tokom godina jačala, a imala je jake veze u policiji i politici uključujući i generalnog sekretara vlade Novaka Nedića. Priključila se i sukobu u podzemlju koji se vodi između dva jaka kriminalna klana – kavačkog i škaljarskog a u kome je život izgubilo oko 50 ljudi. Belivuk i njegovi saradnici uhapšeni su početkom februara, a sumnjiče se za tri ubistva, otmice, nedozvoljeno držanje oružja.

Više o vezama Belivukove grupe u policiji i politici pročitajte ovde  

Comments are closed.