Slučaj Savamala: Grad i EPS nemaju informacije o „poprečnoj vezi“

Slučaj Savamala: Grad i EPS nemaju informacije o „poprečnoj vezi“

Iz Gradske uprave Beograda i Elektroprivrede Srbije rekli su novinarima KRIK-a da ne poseduju informacije o poprečnoj vezi kojom je u noći rušenja u Savamali iz grada stigla prijava o isključenju struje u Hercegovačkoj ulici.

Piše: Jelena Radivojević

U izveštaju policije o nelegalnom rušenju objekata u Hercegovačkoj ulici koji je KRIK ranije objavio konstatuje se da je tokom rušenja bila isključena ulična rasveta.

Policija je, piše u izveštaju, od Elektrodistribucije zatražila objašnjenje i dobila odgovor da „nije bilo planskih isključenja sve do prijave dobijene preko poprečne veze sa gradom“.

Nigde u izveštaju, međutim, nije objašnjeno šta je poprečna veza.

Novinarka KRIK-a uputila je zahtev za pristup informacijama od javnog značaja Gradu Beogradu i EPS-u pošto su njihove službe za informisanje odbile da odgovore na pitanja u vezi sa poprečnom vezom. Zahtev je upućen i EPS distribuciji, ali ovo preduzeće još nije odgovorilo.

Iz odgovora Grada Beograda vidi se da je zahtev prosleđen Sekretarijatu za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima. Odgovor da ne poseduju tražene informacije potpisao je Darko Glavaš, sekretar Sekretarijata.

Iz Elektroprivrede Srbije stigao je isti odgovor – nemaju informaciju i ne znaju ko bi mogao da je poseduje.

Zahtevom su tražene informacije i kopija dokumentacije koja objašnjava šta je poprečna veza, kada se ona koristi, kao i dokaze o tome da je komunikacija obavljena. Pokušali smo da saznamo i ko je iz Gradske uprave kontaktirao EPS putem poprečne veze.

Podsetimo, bespravno rušenje privatnih objekata u beogradskoj četvrti Savamala dogodilo se u aprilu 2016. KRIK je nekoliko dana nakon događaja objavio snimke rušenja – na njima se, između ostalog vidi,  da je ulična rasveta na početku rušenja radila, a potom je isključena.

„Nakon sat i 43 minuta snimka može se videti da ulična rasveta prestaje sa radom, najpre jedna sijalica, a zatim i sve sijalice“, konstatuje policija u izveštaju.

Ovo je policiji potvrdilo još nekoliko svedoka, među kojima i radnik beogradske autobuske stanice koji je mrak u Hercegovačkoj ulici opisao kao „čudnu“ okolnost.

Tokom rušenja muškarci sa fantomkama zadržavali su građane i sprečavali ih da vide rušenje. Građani su pozivali policiju, ali je ona odbila da izađe na teren. Zaštitnik građana je utvrdio da je naređenje policiji da ne postupa „stiglo sa vrha“.

Javnost već godinu i po dana nema informacije u vezi sa slučajem Savamala – nije poznato ko je organizovao rušenje, niti ko je u tome učestvovao. Jedina osoba koju Više javno tužilaštvo u Beogradu imenuje u vezi sa ovim slučajem je Goran Stamenković, šef smene dežurne službe beogradske policije – osumnjičen za nesavestan rad u službi. Detaljnije o tome pročitajte u priči: Prvi osumnjičeni u slučaju Savamala – šef smene u policiji.

Pročitajte sve vesti o rušenju u Savamali

Comments are closed.