Slučaj „Potočari“: Optuženi iznosili odbranu

Slučaj „Potočari“: Optuženi iznosili odbranu

Printskrin Al Jazeera

Suđenje dvojici bivših policajaca Milanu Dumanoviću i Mladenu Trboviću za odavanje službene tajne jer su u medijima govorili o nezakonitom postupanju policije prilikom operacije u Potočarima 2015. godine nastavljeno je danas u Višem sudu u Beogradu. Optuženi su iznosili odbrane, ali nije poznato šta su rekli jer je suđenje zatvoreno za javnost.

Piše: Jelena Radivojević

Advokat odbrane Vladimir Todorić rekao je za KRIK da ne može da govori o tome šta su Dumanović i Trbović ispričali na sudu jer je suđenje zatvoreno za javnost.

„Sve se svodi na ono što se već zna – da li je akcija u Potočarima bila zakonita ili nezakonita i da li se onda prijavljivanje nezakonite akcije može smatrati odavanjem službene tajne“, rekao je Todorić za KRIK.

Podsetimo, suđenje bivšim policajcima Dumanoviću i Trboviću počelo je krajem maja u Višem sudu u Beogradu. Sudija Violeta Jovanović odlučila je da suđenje zatvori za javnost, odnosno da ne dozvoli novinarima i građanima da mu prisustvuju. Advokat Todorić tada je za KRIK rekao da je time optuženima uskraćeno pravo na pravično suđenje.

Dumanović i Trbović izneli su u javnost detalje policijske akcije organizovane prilikom posete tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića komemorativnom skupu u Srebrenici jula 2015. godine, kada se dogodio napad na njega. Oni su govorili o propustima u radu i nezakonitim radnjama koje su nadležni tražili od njih da sprovode.

Policajci su podneli krivičnu prijavu protiv svojih nadređenih tvrdeći da su im naredili da tajno snimaju. Kao jedna od odgovornih označena je i Dijana Hrkalović, državna sekretarka i bliska saradnica ministra Nebojše Stefanovića.

Kako su naveli u krivičnoj prijavi, policajci su imali zadatak da na osnovu tajno snimljenog materijala napišu službenu belešku u kojoj će opisati nekoliko napadača na tadašnjeg premijera. Uočili su, međutim, da je u zvaničnim dokumentima netačno zavedeno da su tog dana on i kolege bili angažovani u Srbiji, a ne Bosni i Hercegovini.

Krivična prijava koju su policajci podneli je odbačena, a oni su u decembru 2016. godine uhapšeni pod optužbom da su prilikom nastupa u medijima odali službene tajne. Zaštitnik građana je u novembru prošle godine utvrdio da su oni nezakonito zadržani u pritvoru.

Pročitajte detalje operacije u Potočarima

Comments are closed.