Slučaj o zemlji koju je prisvojila porodica Mali u Apelacionom sudu

Slučaj o zemlji koju je prisvojila porodica Mali u Apelacionom sudu

Godinu dana pošto je Privredni sud u Pančevu naložio da se zemlja koju je nelegalno prisvojila porodica gradonačelnika Beograda Siniše Malog vrati državi, ovu odluku će preispitati Apelacioni privredni sud u Beogradu. Predmet je bio „zarobljen“ šest meseci jer sud u Pančevu nije uspevao da uruči žalbe na prvostepenu presudu.

Piše: Jelena Radivojević

Posle više od šest meseci od kada su izjavljene žalbe na presudu koju je doneo sudija Boško Vuković, predmet je iz Pančeva poslat Apelacionom privrednom sudu. Zastoj je nastao jer sud nije uspeo da jednoj firmi uruči žalbu druge – žalba „Alfa proteina“ nije mogla da se uruči firmi „Compost group“.

Kako je novinarima KRIK-a rečeno u Apelacionom privrednom sudu, predmet će biti rešen po ubrzanoj proceduri.

Sudija Vuković je presudom iz maja 2017. godine nalažio da se deset hektara zemlje koju je pre 13 godina nezakonito prisvojila porodica gradonačelnika Beograda Siniše Malog vrati državi. Odlučio je da se iz katastra kao vlasnik zemlje izbriše firma „Compost group“ koju kontroliše Mali, a upiše Republika Srbija. Sudija je u presudi napisao da je ugovor na osnovu kog je firma Malog došla do zemlje „ništavan“.

Podsetimo, preduzeće „Alfa Protein“ sklopilo je u martu 2005. godine ugovor o prodaji sporne zemlje nedaleko od Vršca firmi „Compost group“ u vlasništvu porodice Mali, ali novac nikada nije isplaćen. Vlasnik „Alfa Proteina“ u to vreme bio je Srđan Gajić, a porodica Mali je na otetoj državnoj njivi pokrenula proizvodnju đubriva za uzgoj šampinjona.

Državno pravobranilaštvo tužilo je 2007. „Alfa protein“ i „Compost group“ tražeći da se ugovor poništi i zemlja vrati državi. Postupak je stao 2009. godine.

Predmet je bio „zaboravljen“ u sudu u Pančevu sve do novembra 2015. godine – nepunih mesec dana nakon što je KRIK otkrio da je Mali nelegalno prisvojio državnu zemlju.

Srđan Gajić je 2015. godine osuđen na dve godine uslovno jer je firmi „Compost group“ ostvario protivpravnu imovinsku korist. Protiv porodice Mali nikada se nije vodila istraga.

U međuvremenu, sredinom 2013. godine, dok je radio kao savetnik tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića Mali je vlasništvo u firmi „Compost group“  besplatno preneo na porodičnog prijatelja Ivicu Đolića. Bivša supruga gradonačelnika Marija Mali rekla je u intervjuu za KRIK da je Đolić suprug njene kume i da je ona preporučila da se na njega prenese vlasništvo u firmi.

„On je samo fiktivno vlasnik, ali činjenica je da je to Sinišina firma“, rekla je ona.

Sumnja na pranje novca

Kako je KRIK otkrio 2015, otac Siniše Malog Borislav je krajem avgusta 2009. svoju firmu „Ferdi Genetics“, preko koje je bio vlasnik „Compost Group“, a time i zemlje, prebacio na sina Sinišu.

Svega deset dana kasnije, Siniša Mali je prodao ovu firmu samom sebi, odnosno svojoj ofšor kompaniji „Alessio Investment Ltd.“ za nešto više od pola miliona evra, otkrio je KRIK. On je na taj način sa ofšor zone na svoj račun u Srbiji prebacio ovu sumu novca čije poreklo nije poznato.

Nakon KRIK-ovih otkrića Agencija za borbu protiv korupcije je u oktobru 2015. pokrenula postupak protiv Siniše Malog. Iz izveštaja koji je sastavila vidi se da je banka koja je sprovela ovu transkaciju izrazila sumnju da je u pitanju moguće pranje novca.

Agencija je navela da sumnju na pranje novca izaziva i činjenica da je Siniša Mali u trenutku prodaje udela firme vlasnik „Ferdi Genetics“ i direktor kompanije „Alessio“.

O ovome je Agencija obavestila Više javno tužilaštvo u Beogradu, ali je ono obustavilo postupak. Detaljnije o nalazima izveštaja Agencije, pročitajte u posebnoj priči.

Pročitajte: Siniša Mali tajno kupio 24 stana na bugarskom primorju

Pročitajte više o sumnjivim poslovima gradonačelnika Beograda Siniše Malog

Comments are closed.