Slučaj „novogodišnja jelka“: policija prikuplja informacije

Slučaj „novogodišnja jelka“: policija prikuplja informacije

foto: beograd.rs

Provera javnih nabavki novogodišnje rasvete u prestonici od firme „Keep light“ i dalje je u predistražnoj fazi, a poverena je novoosnovanom Odeljenju za borbu protiv korupcije pri Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, rečeno je novinarima KRIK-a u ovom tužilaštvu.

Piše: Jelena Radivojević

Ovo odeljenje zatražilo od policije da proveri nabavku novogodišnje rasvete kao i kupovinu jelke vredne 83.000 evra, a zahtevu je dodalo i nabavku od pretprošle godine koju su već ispitivala dva tužilaštva po prijavi Inicijative „Ne davimo Beograd“.

Prijavu protiv gradonačelnika Beograda Siniše Malog i drugih odgovornih za nabavku rasvete ova organizacija dostavila je Višem tužilaštvu. Ono ju je prosledilo nižem Drugom osnovnom tužilaštvu koje je prijavu odbacilo u aprilu prošle godine.

Ovi predmeti dati su novom beogradskom odeljenju za borbu protiv korupcije u martu ove godine kada je počelo sa radom. Iz tužilaštva nisu potvrdili da li postupaju po prijavama koje je ranije podnela Incijativa.

Podsetimo, portal „Pištaljka“ otkrio je da je Grad Beograd novogodišnju jelku platio 83.000 evra, kao i da je postavljena pre nego što je konkurs završen. Dobavljač je firma „Keep light“ koja godinama unazad isporučuje novogodišnje osvetljenje pod sumnjivim tenderskim uslovima.

„Pištaljka“ je još u decembru 2016. godine otkrila da je tender za nabavku novogodišnje rasvete u Beogradu bio namešten – zadate uslove mogla je da ispuni samo jedna firma. U konkursnoj dokumentaciji beogradskog javnog preduzeća „Javno osvetljenje“ moglo se videti da su traženi svetleći ukrasi identični onima sa fotografija grčke firme „Fotodiastasi”, čiji je jedini distributer u Srbiji firma „Keep Light“ koja je i dobila posao.

Pročitajte priče o sumnjivim poslovima Siniše Malog

1 Comment

  1. Inercija kaže:

    Ako je pvc jelka fakturisana sa 83000eur, naravno da se moraju prekontrolisati sve predhodne fakture istog dobavljaca jer je i malom detetu jasno da je pvc jelka fakturisana po „inerciji“.