Slučaj napada na inauguraciji ponovo pred tužilaštvom

Slučaj napada na inauguraciji ponovo pred tužilaštvom

Scena sa polaganja zakletve (foto: E-stock.us /Aleksandar Bačlija)

Više tužilaštvo u Beogradu prihvatilo je prigovor na odluku Prvog osnovnog tužilaštva kojom su odbačene krivične prijave u vezi sa napadima na novinare i građane na dan inauguracije predsednika Aleksandra Vučića. Prvo osnovno tužilaštvo trenutno odlučuje o ovom nalogu, rečeno je novinarima KRIK-a u tužilaštvima.

Piše: Milica Vojinović

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je u novembru krivične prijave protiv nepoznatih osoba koje su na dan inauguracije predsednika Aleksandra Vučića nasilno uklanjale novinare i građane sa skupa podrške.

Tužilaštvo je, kako je navelo u saopštenju, utvrdilo da su novinare „izveli iz mase“ ljudi koji su bili „isprovocirani njihovim jasnim iskazivanjem političkih stavova suprotnim onim koje je većina prisutnih u tom trenutku imala“ i to upravo da bi sprečili nasilje i izazivanje tuče.

Više javno tužilaštvo sada je vratilo predmet nižem tužilaštvu.

„Obaveštavamo Vas da je Više javno tužilaštvo u Beogradu usvojilo prigovor izjavljen protiv rešenja kojim je krivična prijava odbačena i predmet vratilo Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu“, kažu za KRIK iz Višeg tužilaštva.

U Prvom tužilaštvu rekli su da im je predmet, kao i odluka o prigovoru dostavljena u utorak.

„Tužilaštvo će nakon razmatranja spisa predmeta i onoga što je Više tužilaštvo naložilo u rešenju kojim se usvaja prigovor doneti dalju odluku o toku postupka“, rekla je za KRIK portparolka Prvog osnovnog tužilaštva Aleksandra Đenadić i dodala da ne postoji rok za donošenje te odluke, ali da će „biti vrlo brzo doneta.“

Na pitanja o tome kakve su zakonske mogućnosti, odnosno da li ovom odlukom Prvo osnovno tužilaštvo može pokrenuti postupak ispočetka ili ga ponovo obustaviti Đenadić, međutim, nije želela da odgovara.

Podsetimo, obezbeđenje skupa koji je organizovala Srpska napredna stranka na dan polaganja zakletve predsednika Aleksandra Vučića maltretiralo je novinare i građane i udaljavalo ih sa ceremonije. Vladajuća partija je reagovala rekavši da su u pitanju bili redari stranke koji su pokušavali da spreče provakacije i nemire.

Na fotografijama koje su objavili mediji vidi se da je najmanje devet nasilnika. KRIK je u julu otkrio da je jedan od njih Borko Aranitović, deo ekipe ubijenog narko-dilera Aleksandra Stankovića poznatijeg kao Sale Mutavi. Detaljnije o tome pročitajte u posebnoj priči.

Predsednik Vučić pravdao je nasilje i rekao da su to morali da urade da bi sprečili „masakr i nemire“ na svečanosti.

„I gledam, baš jedva čekam da vidim šta će i kako će da postupe tužioci i svi ostali. Baš da vidim ko će da budu batinaši“, kazao je tada Vučić.

Vučićevu zakletvu obezbeđivao član ekipe Saleta Mutavog

Comments are closed.

STIGLA JE KRIK APLIKACIJA!

Požuri! Skini našu aplikaciju što pre i među prvima saznaj nova otkrića i vesti o kriminalu i korupciji!

Skini KRIK aplikaciju sa Google Play