Slučaj Kosmajac: Veštak svedočio da zemlja nije bila državna

Slučaj Kosmajac: Veštak svedočio da zemlja nije bila državna

Dragoslav Kosmajac (foto: KRIK)

Na današnjem suđenju svedočio je Veljko Aleksić, jedan od veštaka koji su utvrdili da parcela koju je prema optužnici protivzakonito prisvojio Dragoslav Kosmajac nije bila državno vlasništvo. Suđenje je trajalo oko pola sata.

Piše: Jelena Radivojević 

„Ni pitanja, ni primedbi“, kratko je izjavio tužilac nakon što je veštak geodezije Aleksić rekao da u svemu ostaje pri stavovima iznetim u nalazu. Odbrana takođe nije imala primedbe.

Veštaci su, podsetimo, u nalazu utvrdili da sporni deo parcele nikada nije bio u vlasništvu države.

Naime, Kosmajac je optužen da je uticao da se 7,5 ari državne zemlje upiše kao njegovo vlasništvo čime je oštetio državu za 95.000 evra. Tužilaštvo navodi da je sporna parcela podržavljena planom iz 1961. godine. Kosmajac je tokom postupka sudu dostavio dokumentaciju tvrdeći da ona pokazuje da ova parcela nije bila obuhvaćena tim postupkom. Kao svedoci saslušavani su i prethodni vlasnici parcele koji su potvrdili da su je prodali Kosmajcu.

Nalaz veštaka biće dostavljen državnom pravobranilaštvu čiji su predstavnici na nekom od prethodnih ročišta rekli da žele da budu obavešteni kada veštačenje bude završeno.

Sudija nije najavila šta će se desiti na sledećem ročištu.

Ko je Dragoslav Kosmajac

Široj javnosti Kosmajac je široj javnosti postao poznat nakon što ga je Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare 2014. godine označio kao najvećeg narko-bosa. Nakon toga oformljena je specijalna jedinica koja je trebalo da dokaže Kosmajčevu umešanost u šverc droge. Grupa, međutim, nije uspela da dokaže da je Kosmajac uključen u organizovani kriminal i trgovinu droge.

Tadašnji premijer Aleksandar Vučić u intervjuu za KRIK rekao je da nije bilo dokaza protiv Kosmajca, kao i da su pojedinci koji su učestvovali u akciji „radili sa Kosmajcem“.

Kosmajac je uhapšen pet meseci nakon konferencije, u svojoj kući. Iz pritvora je pušten posle tri meseca i jemstva od 200.000 evra. Dok je bio u pritvoru, privremeno mu je oduzeta imovina.

Protiv Kosmajca bila je podignuta i optužnica za za utaju oko 4.000 evra poreza, međutim, te optužbe su odbačene jer je sud utvrdio da Kosmajac nije počinio krivično delo. Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Kosmajac se spominje u policijskoj Beloj knjizi organizovanog kriminala u Srbiji iz 2003. godine u kojoj je bio označen kao najznačajniji narko-diler na području Zapadne Evrope povezan sa međunarodnim švercerima droge u Južnoj Americi. Kako se tamo navodi, novac stečen trgovinom droge uložio je u kupovinu placeva i izgradnju nekretnina kako u Srbiji tako i u zemljama Zapadne Evrope. Za ova krivična dela nikada nije bio hapšen ili optužen.

Dokumentaciju koja se odnosi na Dragoslava Kosmajca možete pronaći u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove).

Comments are closed.