Slučaj Kosmajac: Država oštećena „hipotetički“

Slučaj Kosmajac: Država oštećena „hipotetički“

Dragoslav Kosmajac (foto: P. Petrović)

Na suđenju Dragoslavu Kosmajcu da je zloupotrebom zemljišta oštetio državni budžet za 95.000 evra, Saša Jurić iz Državnog pravobranilaštva svedočio je da šteta nije učinjena, već da je ona „hipotetička“. Kosmajac zatražio da tužilaštvo odluči o nastavku postupka.

Piše: Jelena Radivojević

Kosmajac je optužen da je uticao na drugu dvojicu optuženih Milana Rapaića i Draga Milidraga da na njegovo ime upišu 7,5 ari državnog zemljišta u Malom Mokrom Lugu. Time je budžet Srbije oštećen za oko 95.000 evra, piše u optužnici.

Predstavnik Državnog pravobranilaštva Saša Jurić danas je na pitanje odbrane kako je Kosmajac oštetio državu objasnio da je „šteta hipotetička“ i da bi ona nastupila u slučaju da je Kosmajac prodao upisanu zemlju. Da se to desilo, tvrdi Jurić, država bi mogla da tuži Kosmajca.

Kosmajac je sudu priložio dokument Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) da nikada nije bio upisan kao vlasnik spornog zemljišta, već kao njegov korisnik.

„Posle svega iznetog, ja sam ovde oštećena strana, kad ja ne koristim ni metar zemlje na kojoj se vodim kao korisnik. I kako sam ja to uopšte oštetio Republiku Srbiju kad je ona sve vreme upisana kao vlasnik?“, istakao je Kosmajac.

Na suđenju je svedočila Jelena Muratović koja je sa Dragom Milidragim radila u privatnoj firmi angažovanoj da za RGZ  izradi katastar nepokretnosti za opštinu Zvezdara gde Kosmajac živi. Ona je ispričala da je u RGZ-u pravljeno mnogo grešaka u vezi sa upisom vlasništva nad nepokretnostima i deljenjem parcela.

„Meni je besmisleno da je ovo završilo na sudu jer, ukoliko je greška i postojala, mogla je u zakonskom roku da se ispravi“, rekla je Muratović.

Na pitanje Kosmajca da li je ijedan sličan slučaj završio pred sudom i sa ovolikom medijskom pompom, Muratović je navela da su postojali slučajevi da se neko neosnovano upisivao kao vlasnik na tuđim parcelama, ali da oni nikada nisu dospeli do suda.

Advokati Dragoslava Kosmajca zatražili su da se danas izneti dokazi dostave Višem javnom tužilaštvu kako bi oni mogli da odluče o nastavku postupka. Odbrana je podsetila i na to da u optužnici stoji da je šteta već učinjena.

„Najveći narko-diler na Balkanu“

Kosmajac je javnosti postao poznat nakon što ga je Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare 2014. godine označio kao najvećeg narko-bosa. Nakon toga oformljena je specijalna jedinica koja je trebalo da dokaže Kosmajčevu umešanost u šverc droge.

Premijer Aleksandar Vučić u intervjuu za KRIK rekao je da nije bilo dokaza protiv Kosmajca, kao i da su pojedinci koji su učestvovali u akciji „radili sa Kosmajcem“.

Kosmajac je bio optuživan i za utaju oko 4.000 evra poreza, međutim i te optužbe su odbačene.

Kosmajac je, prema policijskim izveštajima i izvorima, kao i sudskim svedočenjima, bio jedan od većih krijumčara kokaina na Balkanu, ali za ova krivična dela nikada nije bio hapšen ili optužen.

Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

 

Comments are closed.