Slučaj Kosmajac: Bilo grešaka prilikom izrade katastra

Slučaj Kosmajac: Bilo grešaka prilikom izrade katastra

Dve bivše zaposlene u firmi angažovanoj da izradi katastar za opštinu Zvezdara na kojoj živi optuženi Dragoslav Kosmajac, posvedočile su da je prilikom izrade bilo mnogo grešaka. Kosmajac je optužen da je uticao da se na njegovo ime nezakonito upiše 7,5 ari državnog zemljišta čime je oštetio državu za 95.000 evra.

Piše : Jelena Radivojević

Dve bivše zaposlene u preduzeću „Evrogeomatika“ koje je za Republički geodetski zavod izrađivalo katastar za opštinu Zvezdara na kojoj živi Kosmajac, Mira Filipić i Marija Čolić svedočile su danas o upisu spornog zemljišta.

U teškoj situaciji
Kosmajac se obratio sudu žaleći se na tešku situaciju u kojoj se nalazi i podsetio da mu je sva imovina privremeno oduzeta, da je primoran da plaća zakup sopstvene kuće i enormne poreze. Dodao je da se plaši da više nije u mogućnosti da podnosi ove finansijske troškove i da će mu na kraju imovina biti oduzeta trajno. Sudija je rekla da nije u njenoj nadležnosti da o tome odlučuje.

One su istakle su da je prilikom izrade katastra bile mnogo grešaka koje se i dalje uklanjaju o čemu su i ranije govorili svedoci na ovom suđenju. Istakle su i da niko nije mogao da utiče na rad komisija koje su radile na upisu vlasništva, pa ni Drago Milidrag.

Kosmajac je optužen da je 7,5 ari zemljišta nezakonito stekao tako što je Milidraga, zaposlenog u navedenoj firmi, nagovorio da ga upiše kao jedinog vlasnika parcele time oštetio državu za 95.000 evra.

Prema navodima optužnice, komisija je donela odluku o upisu, a Milidrag je izbrisao ostale suvlasnike parcele i upisao Kosmajca. Osim njima dvojici, sudi se i geometru Milanu Rapaiću koji je posredovao da se Milidrag i Kosmajac upoznaju.

Kosmajac je na prethodnim ročištima priložio sudu dokumentaciju za koju tvrdi da dokazuje da sporna parcela nikada nije bila u vlasništvu države i da država zato ne može biti oštećena. Ova dokumenta biće poslata na veštačenje.

„Najveći narko-diler na Balkanu“

Kosmajac je početkom dvehiljaditih u policijskoj Beloj knjizi organizovanog kriminala u Srbiji bio označen kao najznačajniji narko-diler na području Zapadne Evrope povezan sa međunarodnim švercerima droge u Južnoj Americi. Kako se tamo navodi, novac stečen trgovinom droge uložio je u kupovinu placeva i izgradnju nekretnina kako u Srbiji tako i u zemljama Zapadne Evrope. Za ova krivična dela nikada nije bio hapšen ili optužen.

Široj javnosti Kosmajac postao poznat nakon što ga je Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare 2014. godine označio kao najvećeg narko-bosa. Nakon toga oformljena je specijalna jedinica koja je trebalo da dokaže Kosmajčevu umešanost u šverc droge.

Tadašnji premijer Aleksandar Vučić u intervjuu za KRIK rekao je da nije bilo dokaza protiv Kosmajca, kao i da su pojedinci koji su učestvovali u akciji „radili sa Kosmajcem“.

Kosmajac je bio optuživan i za utaju oko 4.000 evra poreza, međutim i te optužbe su odbačene.

Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Comments are closed.