Slučaj „Jovanjica“: Potvrđena optužnica protiv pripadnika bezbednosnih službi

Slučaj „Jovanjica“: Potvrđena optužnica protiv pripadnika bezbednosnih službi

Visi sud u Ustanickoj (foto: KRIK)

Protiv osam osoba među kojima su i pripadnici Bezbednosno-informativne agencije (BIA), Vojnoobaveštajne agencije (VOA) i policije za koje se veruje da su sarađivali sa Predragom Koluvijom, vlasnikom „Jovanjice“ optuženim da je uzgajao marihuanu, potvrđena je optužnica da su bili deo njegove grupe, saopštio je danas Viši sud u Beogradu.

Piše: Milica Vojinović

Reč je o pripadnicima bezbednosnih službi koji su, prema optužnici tužioca Saše Drecuna, bili deo kriminalne grupe Predraga Koluvije na čijem imanju „Jovanjica“ je pronađeno 1,6 tona marihuane. Optužnica je potvrđena početkom prošle nedelje, a okrivljeni imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Njima se na teret stavlja nekoliko krivičnih dela – kriminalno udruživanje, proizvodnja droge, falsifikovanje dokumenata, nedozvoljeno posedovanje oružja i odavanje tajnih informacija. 

Ovom optužnicom obuhvaćen je i Koluvija i na teret mu se stavlja da je organizator dela grupe koje čine pripadnici bezbednosnih službi kao i falsifikovanje dokumenata. Kao organizator grupe optužen je i Aleksandar Tošić koji Je bio šef BIA-e na Zvezdari i koji je optužen da je odavao tajne podatke kriminalnom klanu. Iz BIA-e je, osim Tošića, optužen i Branislav Radovanović.

Na optužnici je i Milan Kendija, bivši načelnik Odeljenja za obezbeđenje određenih funkcionera i objekata Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP). On je obezbeđivao bivšeg direktora policije Milorada Veljovića, a nekoliko izvora iz policije sa kojima su novinari KRIK-a razgovarali kažu da su njih dvojica bili bliski. Nakon hapšenja Kendije Veljović je za KRIK rekao da sa njim nije bio u kontaktu od kada je otišao iz MUP-a i demantovao je da su bliski.

Osim Kendije među optuženim policajcima su i Zoran Baštovanović, šef odseka za Beograd Odeljenja za korupciju, i Radovan Bojović.

Svi oni su uhapšeni sredinom prošle godine, dok je optuženi pripadnik VOA Saša Vujisić i dalje u bekstvu. 

Nije poznato da li će, ukoliko optužnica postane pravosnažna, sudski postupak protiv njih biti spojen sa onim koji je protiv dela Koluvijine grupe počeo u oktobru prošle godine.

Koluvija: Policija mi smešta

Na ovom suđenju u kome su Koluvija i još devet 10 osoba optuženi za proizvodnju 1,6 tona marihuane pronađene na imanju firme „Jovanjica“ kod Stare Pazove svi su negirali krivicu. Koluvija tvrdi da je na imanju gajio industrijsku konoplju, biljku koja je dozvoljena za gajenje, a koja se od marihuane razlikuje u količini psihoaktivne supstance THC. Naveo je i da ga je policija primorala da kaže da je marihuanu proizvodio za brata predsednika Srbije Andreja Vučića i kontroverznog biznismena sa Kosova Zvonka Veselinovića. Pronađenu marihuanu pokušao je da opravda tvrdnjom da ju je policija gajila na imanju nakon njegovog hapšenja da bi mu smestila.

Njegova firma „Jovanjica“ je pre zaplene marihuane bila poznata po proizvodnji organskog povrća. Koluvijino imanje tada su posećivali državni funkcioneri – između ostalih i aktuelni ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić, bivši direktor „Koridora Srbije“ Zoran Babić. U Koluvijinom društvu se najčešće mogao videti član gradskog veća Grada Beograda Dragomir Petronijević.

Pažnju javnosti privukla je i činjenica da policija nije saopštila o ovoj uspešnoj akciji kao što to obično čini već je o hapšenju izvestio opozicioni političar Miroslav Aleksić nekoliko dana posle zaplene. Posebno je izazvalo sumnje to što se policija hvali mnogo manjim zaplenama droge i hapšenjem zbog blažih krivičnih dela. Više o tome pročitajte ovde.

Pročitajte vesti sa suđenja

Comments are closed.