Slučaj „Durmitor“ privodi se kraju

Slučaj „Durmitor“ privodi se kraju

(foto: krik.rs)

Suđenje Milošu Niloviću i Mitru Muratoviću koji su u junu 2017. uhapšeni u restoranu „Durmitor“ i označeni kao članovi škaljarskog klana privodi se kraju, a završne reči zakazane su za kraj maja. Njima dvojici sudi se zbog nelegalnog nošenja dva pištolja.

Piše: Bojana Pavlović

Na današnjem suđenju nastavljena je rasprava u vezi sa pronađenim DNK materijalom optuženog Miloša Nilovića na jednom od spornih pištolja.

Savetnik odbrane Oliver Stojković istakao je da biološki tragovi na pištolju nisu propali što ukazuje da je od trenutka kad su dospeli na pištolj, pa do kad su sa njega skinuti radi veštačenja prošlo malo vremena. Stojković je zaključio da je Nilovićev DNK mogao da nastane na dan hapšenja – ukoliko ga je neko pištoljem udario.

Veštakinja Anđelka Vučetić Dragović istakla je da biološki tragovi propadaju vremenom, ali da propadaju sporije ukoliko se čuvaju u odgovarajućim uslovima i dodala da je tokom rada nailazila na godinama stare tragove iz kojih je mogao da se izdvoji DNK. Ona je navela da ne može da se izjasni o tome na koji je način trag dospeo na pištolj.

Danas je bilo reči i o ranije pomenutom propustu prilikom veštačenja. U julu prošle godine, podsetimo, veštakinja Tamara Kačar na sudu je rekla da je došlo do propusta i da je na pištoljima nađen DNK još jednog osumnjičenog koji nije optužen.

„Osim Vas, na nalazu je potpisana i Tamara Kačar. Na kom mestu je ona zaposlena“, pitala je danas Jelena Stojić, Muratovićeva advokatica.

„Ona je nosilac ovog predmeta, ona je izuzimala DNK. Ja sam prekontrolisala i potpisala. Ne znam gde je trenutno zaposlena, ne radi više kod nas u laboratoriji“, rekla je veštakinja i navela da se za više informacija obrate MUP-u pri kome je centar za forenziku u kome radi.

Potom su svedočila i dvojica forenzičara koji su fotografisali mesto događaja posle hapšenja. Oni su ispričali da su u „Durmitoru“ zatekli samo kolege i da su slikali pištolje onako kako su ih našli, a potom ih odneli u laboratoriju na veštačenje.

Advokati su tražili da Muratović bude pušten iz pritvora u kom boravi od hapšenja, međutim, sudija je to odbila. Sledeće suđenje zakazano je za kraj maja kada će biti iznete završne reči.

Podsetimo, Muratović i Nilović uhapšeni su u junu 2017. sa još osam osoba u restoranu „Durmitor“ u Beogradu. Tužilaštvo je optužilo samo njih dvojicu i Iliju Zeca koji je ubrzo priznao da je nelegalno posedovao 16 metaka i osuđen je uslovno.

Njima dvojici sudi se zbog dva pištolja za koja nisu imali dozvolu – kako tvrdi tužilaštvo, jedan su nosili naizmenično, dok je drugi nosio samo Muratović.

On je krivicu za oba pištolja preuzeo na sebe tvrdeći, međutim, da ih je pronašao i planirao da preda u policijsku stanicu, ali je bio gladan pa je odlučio da prvo ode na ručak u restoran u kom je zatim uhapšen.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja.

Comments are closed.