Slučaj „Durmitor“: Gotovo dve godine u pritvoru zbog pištolja

Slučaj „Durmitor“: Gotovo dve godine u pritvoru zbog pištolja

Sudnica (foto: KRIK)

Na današnjem suđenju uhapšenima u beogradskom restoranu „Durmitor“, koji su označeni kao pripadnici škaljarskog klana, nisu se pojavili veštak i stručni savetnik, pa je sudija ponovo ispitivala optuženog Mitra Muratovića koji je u pritvoru od hapšenja u junu 2017. godine. Njemu i Milošu Niloviću sudi se zbog nedozvoljenog nošenja dva pištolja.

Piše: Milica Vojinović

Sudija Ivana Ramić danas je tražila od optuženog Muratovića da objašnjava šta se dogodilo onog dana kada je uhapšen u restoranu „Durmitor“.

On je ponovio ono što je i ranije ispričao na sudu – da je došao u restoran sa dva pištolja i da su stajala u torbici koja se nalazila pored njegove stolice. U svojoj odbrani naveo je i da pištolji zbog kojih mu se sudi nisu njegovi, da ih je pronašao, a da je tog dana kada je uhapšen planirao da ih, posle ručka u „Durmitoru“, odnese i preda u obližnju policijsku stanicu.

Sudija Ramić odbila je zahtev odbrane za puštanje Muratovića iz pritvora – u kojem se nalazi od hapšenja u junu 2017. Gotovo na svakom ročištu u prethodnih nekoliko meseci Muratovićeva advokatica Jelena Stojić ističe da se bliži dve godine od kako je njen branjenik u pritvoru i traži da se brani sa slobode ili da mu se odredi kućni pritvor.

Postupak se, po svemu sudeći, ne približava kraju. Od prethodnog ročišta počeo je ispočetka zbog promene sudije, a najavljeno je i da će biti optužen još jedan od uhapšenih u „Durmitoru“ zbog novih dokaza.

Podsetimo, Muratović i Nilović uhapšeni su sa još osam osoba u restoranu „Durmitor“ u Beogradu. Tužilaštvo je, međutim, optužilo samo njih dvojicu i Iliju Zeca koji je ubrzo priznao da je nelegalno posedovao 16 metaka i osuđen je uslovno.

Preostaloj dvojici sudi se zbog dva pištolja za koja nisu imali dozvolu – kako tvrdi tužilaštvo, jedan su nosili naizmenično, dok je drugi nosio samo Muratović.

On je krivicu za oba pištolja preuzeo na sebe tvrdeći, međutim, da ih je pronašao i planirao da preda u policijsku stanicu, ali je bio gladan pa je odlučio da prvo ode na ručak u restoran u kom je zatim uhapšen.

Rat protiv jednog klana

Optuženi u ovom postupku označeni su kao pripadnici škaljarskog klana.

Ova kriminalna grupa je već nekoliko godina u sukobu sa kavačkim klanom. Do njega je došlo 2014. godine zbog više od 200 kilograma kokaina koji je nestao u Španiji, a navodno je pripadao kavačkom klanu.

Kavački klan, pokazuju novinarska otkrića, ima veze u srpskoj policiji.

Na meti policije u Srbiji su do sada bili uglavnom pripadnici škaljarskog klana. Kako je nakon nedavne policijske akcije kazao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razlog za ovo nisu veze koje suparnički klan ima u policiji, već to što je u Srbiji jači škaljarski klan.

Pripadnici ovog klana, međutim, najčešće su hapšeni i suđeno im je zbog blažih krivičnih dela poput nedozvoljenog posedovanja oružja, iznude ili falsifikovanja dokumenata.

Tako je vođa škaljarske grupe Jovan Vukotić nedavno osuđen na 15 meseci zatvora zbog korišćenja lažnog pasoša. Njega tužilaštvo u Crnoj Gori sumnjiči za tri pokušaja ubistva pripadnika kavačke grupe, ali je on i dalje u srpskom zatvoru gde služi kaznu. Detaljnije pročitajte ovde.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja.

Comments are closed.