Slučaj Beko: Saradnik odbrane kritikovao mišljenje veštaka

Slučaj Beko: Saradnik odbrane kritikovao mišljenje veštaka

Maja Adrovac (foto KRIK)

Maja Adrovac foto KRIK

Stručni saradnik odbrane izneo je danas svoje primedbe na veštačenje telefonske komunikacije koje je na prošlom suđenju za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka prezentovao sudski veštak. On smatra da su neosnovani navodi veštaka da postoji mogućnost da su optuženi Aleksandar Zdravković i Ivan Adrovac, muž optužene Maje Adrovac, komunikaciju običnim telefonima zamenili specijalama“ – telefonima korišćenim za tajnu komunikaciju.

Piše: Jelena Radivojević

Nenad Antonić, stručni savetnik odbrane iz oblasti telekomunikacija, naveo je da je sudski veštak koji je analizirao telefonsku komunikaciju odradio „dobar posao“ prilikom utvrđivanja činjenica. Rekao je da ima problem sa mišljenima i zaključcima koje je veštak izveo, jer, kako je kazao, nisu u skladu sa veštačenjem i činjenicama koje su iz njega proistekle.

Podsetimo, sudski veštak Dragomir Vasiljević na prošlom suđenju predstavio je analizu telefona koje su koristili Aleksandar Zdravković, optužen da je pucao u biznismena Milana Beka, i Ivan Adrovac, suprug Maje Adrovac, kojoj se sudi za pomaganje u pokušaju ubistva. Analizirane su i „specijale“, odnosno telefoni koji se koriste samo za izvršenje krivičnog dela, a za koje se pretpostavlja da su ih upotrebljavali Zdravković i Ivan Adrovac.

Stručni saradnik odbrane rekao je da su neosnovani navodi veštaka da postoji mogućnost da su Ivan Adrovac i Zdravković komunikaciju svojim mobilnim telefonima zamenili „specijalama“. Vasiljević je ispričao da je do ovakvog zaključka došao, između ostalog, na osnovu činjenice da su njihovi redovni telefoni i specijale bili naizmenično korišćeni, odnosno nisu bili uključeni u isto vreme, kao i na osnovu mesta na kojima su se „specijale“ koristile.

„Insinuirati da je komunikacija sa telefona koje su navodno koristili Maja i Ivan Adrovac i Aleksandar Zdravković prešla na ’specijale’, odnosno da su oni razgovarali drugim telefonima, kao i o čemu su oni razgovarali je stručno apsolutno nedopustivo“, rekao je danas Antonić. Vasiljević se, međutim, nije bavio sadržajem razgovora jer oni i ne postoje među dokazima.

Antonić se osvrnuo na zaključak veštaka Vasiljevića da je komunikacija između Ivana Adrovca i Aleksandra Zdravkovića bila redovna osim u danima pre i posle pucnjave, kada se nisu čuli devet dana. Antonić je naveo desetak primera prekida komunikacije između ove dvojice u trajanju od po nekoliko dana i rekao da nije bilo korektno okarakterisati njihovu komunikaciju kao redovnu kada su postojali prekidi od „dva, tri i četiri dana“.

Saradnik odbrane smatra i da je tužilaštvo Vasiljeviću zadalo sugestivan zadatak, ističući da su veštaku dati brojevi telefona za koje mu je rečeno ko ih je navodno koristio, kao i brojevi telefona za koje mu je rečeno da su korišćeni kao „specijale“.

„Veštak je tokom veštačenja pošao od pretpostavke koje su mu date zadatkom“, rekao je Antonić i dodao da zbog toga misli da mišljenje nije stručno.

Antonić je, kako kaže, na osnovu podataka koje je imao i veštak uspeo da utvrdi da ne postoje tehničke mogućnosti da se utvrdi ko je, kada i zašto koristio „specijale“.

„Preseljenje komunikacije je čista fikcija“, smatra Antonić.

Zdravković ostaje u pritvoru
Milica Colić, advokatica optuženog Aleksandra Zdravkovića, predložila je sudiji Marini Anđelković da ukine zatvorski pritvor Zdravkoviću i zameni ga kućnim, jer je osnov za njegov pritvor uznemirenje javnosti u vezi sa ovim predmetom. Tužilaštvo se usprotivilo predlogu tvrdeći da i dalje stoje svi razlozi zbog kojih je zadržavanje i određeno. Nakon kraće pauze sudija Anđelković odbila je predlog odbrane.

Pokušaj ubistva Beka

U novembru 2014. godine na biznismena Milana Beka pucano je ispred njegove kuće na Senjaku. Na čaurama sa lica mesta policija je pronašla DNK Maje Adrovac i ona je uhapšena. Tokom istrage Maja Adrovac bila je označena kao direktni izvršilac, ali je kasnije optužena za pomaganje, odnosno da je pucaču obezbedila municiju.

Adrovac je oslobođena, ali je Apelacioni sud ukinuo presudu i naložio novo suđenje.

Policija je u međuvremenu uhapsila Aleksandra Zdravkovića zbog sumnje da je pucao u Beka. Zdravković je bivši član zemunskog klana koji je 2003. bio optužen da je učestvovao u otmici, ali je oslobođen u nedostatku dokaza.

Njima se sada sudi u objedinjenom postupku, a oboje su negirali da imaju veze sa pokušajem ubistva Beka.

Ivan Adrovac je suprug optužene Maje, a njegovo ime se ne nalazi na optužnici u vezi sa ovim ubistvom, niti je saslušan kao svedok, iako su advokati oštećenog Beka insistirali da se sasluša. Adrovac je trenutno u pritvoru u Švajcarskoj pod istragom zbog pljačke, a u Srbiji je osuđivan zbog droge.

Sve vesti sa suđenja za pokušaj ubistva Milana Beka pratite na ovom linku. 

Comments are closed.