Slučaj Beko pred Apelacionim sudom

Slučaj Beko pred Apelacionim sudom

Maja Adrovac (foto: KRIK)

Apelacioni sud danas razmatrao žalbu tužilaštva na presudu kojom je Maja Adrovac oslobođena za pomaganje u pokušaju ubistva biznismena Milana Beka.

Piše: Nataša Marković

Sudija Bojana Paunović pročitala je danas presudu Višeg suda kojom je Maja Adrovac u junu ove godine oslobođena svih optužbi. Viši sud naveo je da je takvu odluku doneo jer ne postoje dokazi da je Adrovac svesno pomagala osobi koja je u novembru 2014. godine pucala na Milana Beka.

Na presudu se žalilo Više javno tužilaštvo. Žalba danas nije pročitana, pa javnost nije mogla da čuje prigovore tužilaštva. Sa druge strane, advokati Maje Adrovac izjasnili su se o njoj.

Advokat Dalibor Katančević rekao je da je žalba „neutemeljena i neosnovana i da se zasniva se na paušalnim tvrdnjama“ i tražio da sud potvrdi oslobađajuću presudu.

Zasedanju nisu prisustvovali oštećeni Milan Beko i njegov advokat.

Apelacioni sud može da potvrdi presudu, da je preinači ili da je ukine i naloži ponovno suđenje.

Pokušaj ubistva

Na Milana Beka je u novembru 2014. godine pucao nepoznati napadač ispred njegove kuće na Senjaku.

Osam meseci kasnije, policija je uhapsila Maju Adrovac nakon što je analizom utvrđeno da se na čaurama sa mesta događaja nalazi njen DNK-a. Ona je tokom istrage bila označena kao direktni izvršilac zločina, ali je kasnije optužena za pomaganje u pokušaju ubistva. U julu ove godine sud ju je oslobodio svih optužbi uz obrazložnje da ne postoji dokaz da je svesno pomogla počiniocu.

U međuvremenu, policija je uhapsila Aleksandra Zdravkovića zbog sumnje da je pucao u Beka. Zdravković je bivši član zemunskog klana koji je 2003. godine optužen za otmicu, ali je oslobođen optužbi.

Na saslušanju u tužilaštvu Zdravković je negirao da je umešan u izvršenje krivičnog dela. Naveo je da Beka ne poznaje i da je za njega čuo iz medija.

Početkom ovog meseca izjavu tužilaštvu dao je i Beko. Rekao je da bivši član zemunskog klana Aleksandar Zdravković može da bude osoba koja je u novembru 2014. pokušala da ga ubije.

Njegov advokat Zdenko Tomanović, međutim, naveo je da tužilaštvo nije omogućilo prepoznavanje osumnjičenog u skladu sa zakonom. Zdravković je, suprotno propisanoj proceduri, sa lisicama na rukama uveden u istu prostoriju gde je bio Beko pre nego što je dao iskaz. To znači, navodi Tomanović, da činjenica da je Beko prepoznao Zdravkovića kao napadača nema nikakav značaj na sudu čime se stvaraju uslovi da napadači na Beka prođu nekažnjeno.

Comments are closed.