Slučaj Beko: Polemika o DNK veštačenju

Slučaj Beko: Polemika o DNK veštačenju

Maja Adrovac (foto KRIK)

Maja Adrovac foto KRIK

Na zahtev advokata Maje Adrovac, optužene da je pomagala pri pokušaju ubistva biznismena Milana Beka, danas je u sudu ispitan stručni saradnik sa Biološkog fakulteta u Beogradu koji je 2015. učestvovao u veštačenju DNK materijala. Veštačenjem je utvrđeno da se na čaurama pronađenim na mestu pucnjave nalazi DNK Maje Adrovac.

Piše: Jelena Radivojević

Iako je na početku svog izlaganja saradnik Centra za forenzičku i primenjenu molekularnu genetiku Feđa Puač objasnio da se konkretnog veštačenja ne seća jer je od tada proteklo skoro četiri godine, odbrana je insistirala na detaljima.

Advokate je, između ostalog, zanimalo da li se Puač seća tačnog vremena kada su dobili rezultate DNK analize, kada ih je i kome predao , ko se kada potpisivao i štampao određena dokumenta iz slučaja.

„Pitate me ko je odštampao papir, ne znam stvarno“, rekao je Puač.

Advokati su nastavili sa pitanjima o pojedinostima, međutim, Puač je ponavljao da se ničega ne seća.

„To je bilo pre četiri godine, mi imamo 800 predmeta godišnje, a vi mene pitate za lica u predmetu od pre četiri godine“, odgovorio je Puač na pitanje odbrane o tome koliko različitih DNK materijala je veštačeno u ovom predmetu.

Saslušanje Ivana Adrovca u januaru
Iako je postojala mogućnost da danas putem video-poziva svedoči Ivan Adrovac, muž optužene Maje Adrovac koji u Švajcarskoj izdržava kaznu zbog pljački juvelirnica, to se nije desilo.
Sudija Anđelković rekla je da švajcarsko Ministarstvo pravde još nije odgovorilo na molbu da se omogući ispitivanje Adrovca, ali da se nada da će do januara, za kada je zakazano sledeće suđenje, uspeti da dogovori njegovo saslušanje. Adrovac je u ovom postupku privilegovan svedok jer je muž optužene, pa ima pravo da odbije da svedoči i odgovara na pitanja.

Sudija Marina Anđelković opomenula je nekoliko puta advokata Maje Adrovac Momčila Minića napominjući da pitanja koja postavlja nisu u vezi sa ovim predmetom, kao i da njima maltretira veštaka.

„Dozvolila sam Vam pitanje koje nema veze sa predmetom samo da ne ulazimo dalje u farsu“, rekla je Anđelković u jednom trenutku.

Kako se i tužiteljka Snežana Đukić pobunila protiv sadržine pitanja i načina na koji su postavljena, sudija je dozvolila odgovor uz reči „neka odgovori da skratimo ovu agoniju“.

Tokom suđenja nekoliko puta se povela rasprava između advokata Minića i sudije zbog načina na koji se Minić obraćao veštaku.

„Ja razumem šta Vama nedostaje da sklopite kockice, ali nema smisla da ovako ispitujete veštaka“, rekla je sudija Anđelković.

Stručni saradnik odbrane Oliver Stojković imao je primedbu na veštačenje. Smatra da je greška to što nije urađena analiza koja bi utvrdila da li je DNK prenet prilikom kontakta sa kožom ili pak putem pljuvačke, krvi ili semene tečnosti.

Podsetimo, sudski veštak Dušan Keckarević ustanovio je da je Maja Adrovac najverovatnije držala metke u ruci pre pucnjave i da se tako njen DNK našao na čaurama.

Odbrana je drugačijeg mišljenja i tokom postupka pokušava da dokaže da je DNK Adrovac tu dospeo posredno, odnosno da ona nikada nije bila u kontaktu sa municijom.

Zbog toga su advokati danas zatražili da sud naredi novo DNK veštačenje insistirajući da to odradi komisija sudskih veštaka, sumnjajući u tačnost nalaza veštaka Kecakervića.

Pokušaj ubistva Beka

Na Milana Beka pucano je u novembru 2014. ispred njegove kuće na Senjaku. Osam meseci posle napada uhapšena je Maja Adrovac. Na čaurama sa lica mesta policija je pronašla njen DNK. Ona je optužena za pomaganje iako je tokom istrage bila označena kao direktni izvršilac pokušaja ubistva.

Adrovac je u ovom postupku oslobođena, ali je Apelacioni sud ukinuo presudu u decembru prošle godine i naložio novo suđenje.

U međuvremenu, policija je uhapsila Aleksandra Zdravkovića, za koga se sumnja da je pucao, pa su postupci spojeni u aprilu i sada im se sudi po objedinjenoj optužnici. Zdravković je bivši član zemunskog klana koji je 2003. bio optužen da je učestvao u otmici, ali je oslobođen u nedostatku dokaza.

Muž maje Adrovac je Ivan Adrovac koji se trenutno nalazi u pritvoru u Švajcarskoj gde je pod istragom zbog pljačke.

Sve vesti sa suđenja pročitajte ovde.

Comments are closed.