Slučaj Beko: Odbrana tvrdi da je veštak pristrasan

Slučaj Beko: Odbrana tvrdi da je veštak pristrasan

Maja Adrovac foto KRIK

Maja Adrovac foto KRIK

Nastavak suđenja za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka protekao je u burnoj raspravi advokata odbrane i veštaka telekomunikacija. Sud je odbio zahtev odbrane za izuzeće veštaka zbog pristrasnosti, a jedan od advokata je i novčano kažnjen.

Piše: Jelena Radivojević

Na početku današnjeg suđenja odbrana je predložila da se veštak telekomunikacija Dragomir Vasiljević izuzme iz postupka zbog navodne pristrasnosti. Vasiljević je danas ponovo bio u sudu jer je odgovarao na primedbe stručnog saradnika koji je angažovala odbrana.

Podsetimo, Vasiljević je ranije na suđenju predstavio analizu telefona koje su koristili Aleksandar Zdravković, optužen da je pucao u biznismena Milana Beka, i Ivan Adrovac, suprug Maje Adrovac, kojoj se sudi za pomaganje u pokušaju ubistva. Analizirane su i „specijale“, odnosno telefoni koji su korišćeni samo za izvršenje krivičnog dela, a za koje se pretpostavlja da su ih upotrebljavali Zdravković i Ivan Adrovac.

Advokat optužene Adrovac, Dalibor Katančević, podsetio je danas da je na jednom od prethodnih ročišta i sudija Marina Anđelković upozorila veštaka da se bavio nečim što nije njegov, već posao suda. On je naglasio da odbrana nema problem sa načinom na koje je veštačenje tehnički urađeno, ali da se svaka rečenica u nalazu i mišljenju veštaka završava pravnim sudom, što nije dozvoljeno.

„Da se zadržao na tehničkom delu, kapa dole. Pošto je rešio da glumi Šerloka Holmsa, ovo je za nas nedopustivo“, završio je Katančević.

Tužiteljka Snežana Đukić usprotivila se izuzeću, a sudsko veće je nakon kratke pauze odbilo ovaj predlog advokata.

„Stoji sve što kažete da se veštak izjašnjavao o nekim pravnim pitanjima, ali ne postoji razlog za sumnju u nepristrasnost“, rekla je sudija Anđelković nakon konsultacije sa većem.

Ostatak suđenja protekao je u pokušajima odbrane da ospori mišljenje veštaka.

Odbrana je insistirala na tome da veštak prizna da za analizu ne koristi licencirani program, već besplatan softver koji može da koristi bilo ko na svom telefonu. Veštak je, međutim, objasnio da sve njegove kolege rade na takvim programima.

Katančević kažnjen sa 100.000 dinara

Sudija Anđelković novčano je kaznila advokata Katančevića zbog vređanja veštaka.
„S obzirom na to da je kolega Katančević više puta opomenut da ne vređa veštaka, a da je i nakon opomene nastavio da govori da je nalaz budalaština i da veštak laže, Katančević se kažnjava kaznom do 100.000 dinara“, rekla je sudija Anđelković.
Advokat je rekao da je kazna „nikad jeftinija istina“ i zatražio njen primerak kako bi je, kako je rekao, uramio i pokazivao deci.
Sudija je zatim upozorila branioca da će biti isključen sa suđenja ukoliko nastavi da vređa.

Nenad Antonić, stručni saradnik odbrane, pročitao je nekoliko zaključaka koje je veštak izneo tvrdeći da su proizvoljna nagađanja. On se, između ostalog, osvrnuo na tvrdnje veštaka da su „specijale“ služile za prosleđivanje važnih informacija rekavši da je veštak o tome mogao samo da spekuliše, jer je sadržina komunikacije nepoznata.

„Ako on ne može da se suzdrži i iznosi stvari van svoje struke – to je pristrasnost“, rekao je branilac optužene Adrovac Momčilo Minić.

Milica Colić, advokatica optuženog Aleksandra Zdravkovića, pitala je veštaka ko je koristio specijale, kao i da li je siguran da su one korišćene prilikom napada na Beka.

„Ja sam utvrdio da su specijale korišćene za ključni događaj, ali ne znam da li su ih koristili optuženi ili neki drugi ljudi“, rekao je Vasiljević i ponovio da je to već više puta objasnio pred sudom.

Pokušaj ubistva Beka

Podsetimo, pokušaj ubistva Milana Beka dogodio se u novembru 2014. godine kada je na njega pucano ispred kuće na Senjaku. Na čaurama sa lica mesta policija je pronašla DNK Maje Adrovac i ona je uhapšena. Adrovac je optužena za pomaganje, iako je tokom istrage bila označena kao direktni izvršilac.

U prvom sudskom postupku koji je vođen Adrovac je oslobođena, ali je Apelacioni sud ukinuo presudu i naložio novo suđenje.

U međuvremenu je uhapšen i Aleksandar Zdravković zbog sumnje da je pucao u Beka. Zdravković je bivši član zemunskog klana koji je 2003. bio optužen da je učestvovao u otmici, ali je oslobođen u nedostatku dokaza.

Njima se sada sudi u objedinjenom postupku koji je krenuo iznova u novembru 2017. godine zbog promene člana sudskog veća.

Pročitajte sve vesti sa suđenja.

Comments are closed.