Slovački biznismen osumnjičen da je naredio ubistvo novinara Kucijaka

Slovački biznismen osumnjičen da je naredio ubistvo novinara Kucijaka

Marijan Kočner (Foto: investigace.cz/youtube)

Protiv imućnog slovačkog biznismena Marijana Kočnera podneta je krivična prijava zbog sumnje da je naredio ubistvo slovačkog novinara Jana Kucijaka, saopštio je danas tužilac ove zemlje.

Piše: Milica Vojinović

Slovački tužilac za organizovani kriminal i korupciju naveo je da je tokom istrage ubistva Jana Kucijaka sačinjen izveštaj od 15.000 strana koji pokazuje da je Kočner organizovao ovo ubistvo, kao i da je motiv bio rad novinara, piše Njujork tajms. Kucijak je ubijen u februaru prošle godine u svojoj kući u selu Veljka Mača, udaljenom 60 kilometara od Bratislave, glavnog grada Slovačke.

Kao osobu koja je naredila ubistvo, Kočnera su označili i osumnjičeni koji su ranije uhapšeni u ovom slučaju, piše češki portal Investigace.cz.

Kočner je trenutno u pritvoru u Slovačkoj zbog postupka za utaju poreza koji se vodi protiv njega, o čemu je Kucijak pisao pre nego što je ubijen. Kočner je jedan od najbogatijih ljudi u Slovačkoj, a policija ove zemlje ga je još 2005. godine ispitivala zbog povezanosti sa osumnjičenima za organizovani kriminal.

Slovačka policija ranije je uhapsila četiri osobe zbog Kucijakovog ubistva – Zoltana Andruska, Alenu Žužovu, Miroslava Marčeka i Tomaša Saba. Kako su otkrili novinari međunarodne novinarske istraživačke mreže OCCRP, ponudu da za 50.000 evra i opraštanje 20.000 evra duga ubije Kucijaka, Andrusku je uputila Alena Žužova, koja je ranije radila

Da bi ovo izveo Andrusko je zatražio pomoć od prijatelja, bivšeg policajca Tomaša Saba, a regrutovao je i svog rođaka Miroslava Marčeka, otkrili su novinari OCCRP-ja koji su imali uvid u dokumenta iz istrage.

Njih trojica su neko vreme obilazili kuću u kojoj su stanovali Kucijak i njegova verenica Martina Kušnjirova da bi 21. februara prošle godine Sabo jednim metkom iz pištolja sa prigušivačem ubio Kušnjirovu, a novinaru pucao dva puta u grudi.

Andrusko je kasnije policiji rekao da mu je Žužova kazala da je ubistvo naručio Kočner.

Kada je ubijen Kucijak je istraživao veze italijanske mafije sa osobama iz slovačke vlade.

Detaljnije pročitajte na sajtu OCCRP-ja.

Comments are closed.