Slovačka: Za ubistvo novinara i njegove verenice 23 godine zatvora

Slovačka: Za ubistvo novinara i njegove verenice 23 godine zatvora

Martina Kušnjirova i Jan Kucijak (foto: fejsbuk)

Bivši vojnik Miroslav Marček osuđen je juče u Slovačkoj na 23 godine zatvora zbog ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice Martine Kušnjirove u februaru 2018. godine. Marček je na suđenju priznao da je pucao u verenike.

Piše: Jelena Radivojević

Marček nije prisustvovao izricanju presude u Specijalnom sudu u Slovačkoj, preneli su mediji. U januaru, kada je suđenje počelo, on je priznao da je ubio dvadesetsedmogodišnjeg Kucijaka i Kušnjirovu, pisao je OCCRP sa kojim je mladi novinar sarađivao pre smrti.

Par je brutalno ubijen u svojoj kući u blizini Bratislave, a osim Marčeka zbog umešanosti u ubistvo u decembru je na 15 godina osuđen i slovački biznismen Zoltan Andrusko. On je potpisao sporazum o priznanju krivice sa tužilaštvom i postao svedok na kasnijem suđenju.

Zbog učešća u ubistvu optuženi su i slovački biznismen sa jakim političkim vezamana Marijan Kočner, njegova saradnica Alena Žužova i Tomaš Sabo, bivši policajac kog je Andrusko angažovao i njima se i dalje sudi.

Tužilaštvo tvrdi da je Kočner organizator ubistva, a Andrusko je u istrazi rekao da je ubistvo naručila Žužova – platila mu je, kako je rekao, 50.000 evra i oprostila dug od 20.000 evra. Od nje je dobio ime osobe koju treba da ubije, njegove fotografije i kućnu adresu.

Kasnije tokom istrage Andrusko je ispričao da mu je Žužova kazala da je ubistvo naručio Kočner, jedan od najbogatijih ljudi u Slovačkoj. Protiv Kočnera se vodio postupak zbog utaje poreza, o čemu je Kucijak ranije pisao.

Novinari OCCRP-a koji su radili sa Kucijakom imali su uvid u dokumenta iz istrage gde su videli da su Andrusko, Sabo i Marček obilazili Kucijakovu kuću kako bi utvrdili njegovu dnevnu rutinu.Istraga je pokazala da prvobitni plan bio da se ubije samo Kucijak.

Ovo dvostruko ubistvo dovelo je do masovnih protesta u Slovačkoj i velikog međunarodnog pritiska – svi su zahtevali nezavisnu istragu i osudu uticaja koji organizovani kriminal, o kom je Kucijak pisao, ima u ovoj zemlji.

Nakon toga ostavke su podneli premijer, nekoliko ministara, šef policije i direktor antikorupcijskog odeljenja Nacionalne agencije za kriminal.

Kada je ubijen, Kucijak je istraživao veze italijanske mafije sa osobama iz slovačke vlade.

Detaljnije pročitajte u posebnoj vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *