Siniša Mali na čelu tela za sprečavanje pranja novca uprkos sumnjama da je bio uključen u to krivično delo

Siniša Mali na čelu tela za sprečavanje pranja novca uprkos sumnjama da je bio uključen u to krivično delo

Siniša Mali (foto: Ministarstvo finansija)

Ministar finansija Siniša Mali imenovan je za predsednika Koordinacionog tela za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma. Mali je na ovu funkciju postavljen uprkos sumnjama da je učestvovao u pranju para, o čemu je ranije pisao KRIK.

Piše: Bojana Jovanović

Malog je na poziciju predsednika koordinacionog tela Vlada imenovala prošlog četvrtka, a na njoj je zamenio ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića.

On je na ovo mesto postavljen uprkos brojnim nezakonitim poslovima u koje je umešan, a među kojima je i sumnja da je bio uključen u pranje novca.

Naime, kako je ranije pisao KRIK, Agencija za borbu protiv korupcije i Uprava za sprečavanje pranja novca ukazale su na više problematičnih novčanih transakcija Siniše Malog.

Agencija je u izveštaju koji je sastavila nakon kontrole imovine Siniše Malog i poslala na proveru tužilaštvu navela da su bugarski organi otkrili da je veliki broj transakcija u vezi sa kupovinom 24 stana vredna oko pet miliona evra sumnjiv „jer se radi o gotovinskim uplatama ili bezgotovinskim prilivima… u velikim iznosima, u kratkom vremenskom periodu i bez jasne logike.“ Ove stanove Mali je kupio kao direktor dve ofšor firme sa Britanskih Devičanskih Ostrva.

Po nalozima Agencije Uprava za sprečavanje pranja novca proverila je bankovne račune koje je Mali kontrolisao i posumnjala na pranje novca. Naime, Siniši Malom otac je poklonio firmu koju je on deset dana kasnije prodao svojoj ofšor firmi za nešto više od pola miliona evra. Uprava je otkrila i da je Mali kontrolisao 45 bankovnih računa. Više o tome pročitajte ovde.

Ostali sumnjivi poslovi

O sumnjivim poslovima Malog za KRIK je govorila i njegova bivša supruga Marija Mali koja je navela da mu je pomogla da lažira izveštaj o imovini tako što je rekla da je 95.000 evra nepoznatog porekla nasledila od oca. Marija Mali ispričala je u intervjuu za KRIK i da joj se suprug pohvalio da je organizovao bespravno rušenje u beogradskoj četvrti Savamala.

Novinari KRIK-a otkrili su još nekoliko njegovih sumnjivih poslova.

Dok je 2002. radio u Agenciji za privatizaciju, Mali je pomogao svom ocu Borislavu i porodičnom prijatelju Vladimiru Deliću da privatizuju proizvođača vagona „Bratstvo“. KRIK je otkrio i da je porodica Mali 2005. godine ilegalno prisvojila 10 hektara državne zemlje kod Vršca – i da zbog toga nije bila pod istragom.  

Uprkos svemu, Više tužilaštvo saopštilo je prošle godine da ne postoje dokazi da je Mali učinio bilo koje krivično delo iz njegove nadležnosti.

Godinu dana kasnije obustavljen je i drugi postupak – za neprijavljivanje imovine, pa se protiv Malog više ne vodi nijedna istraga.

Sve ovo otkriveno je dok je Siniša Mali bio gradonačelnik Beograda, ali uprkos tome premijerka Ana Brnabić postavila ga je prošle godine za ministra finansija.

Više o izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije pročitajte ovde.

Detalji izveštaja Uprave za sprečavanje pranja novca o Malom

Marija Mali o poslovima bivšeg supruga: ofšor, skrivena imovina, Savamala

1 Comment

  1. Logika kaže:

    Pa zar nije nešto najnormalnije da se on postavi na to mesto – ima najviše iskustva po tom pitanju i zna kako se to radi!